Bebeklerin Kilo Alamamasının Olası Nedenleri

Bebeklerin Kilo Alamamasının Olası Nedenleri
09 Ekim 2024

Bebeklerde yetersiz kilo alımının olası nedenlerini bilmek etkili bir çözüm bulmaya yardımcı olabilir.

Sağlıklı yenidoğan bebekler, doğumdan sonraki bir hafta içinde ağırlıklarının %5 ila 10’unu kaybeder. Ancak bu ağırlığı 2 hafta içinde geri alırlar. 12. ayda ise çoğu bebeğin kilosu, doğum kilosunun ortalama 3 katına çıkar. Bu kilo değişiklikleri, bebeklerde sağlıklı büyüme ve optimum kalori tüketiminin güzel bir göstergesidir. Ancak bazı bebekler gerek genetik etkiler gerekse yetersiz kalori alımı gibi sebeplerle yeterince kilo alamayabilir. Bu durum aileleri endişelendirse de genellikle iyi huylu ve kontrol edilebilir nedenlerden kaynaklanır. Kesin nedeni anlamak ve uzun vadeli problemleri önlemek için ise mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeğim kilo almıyor diyen anneler için bazı olası nedenlerden bahsettik. İşte, bebekler neden kilo almaz sorusunun olası yanıtları ve bu duruma yönelik bazı ipuçla

Bebeklerin Kilo Alamamasının Olası Nedenleri

Bebeklerde kilo alamama çoğu ebeveyn için endişe vericidir. Peki, bebekler neden kilo alamaz? Aşağıda, dikkate değer bazı olası faktörleri sıraladık.

1. Yetersiz Kalori Alımı

Zamanında doğan sağlıklı bebekler genellikle 2 – 3 saatte bir anne sütü ile beslenir. Büyüdükçe beslenme başına süt miktarı artar ancak beslenme sıklığı azalır. Buna rağmen yeteri kadar emiyorlarsa, ihtiyaç duydukları kaloriyi anne sütünden karşılarlar. Fakat bazı bebekler, aşağıdaki nedenlerden herhangi biri sebebiyle ihtiyaç duydukları kaloriyi alamayabilirler.

  • Emzirme sırasında bebeğin memeyi tam kavramaması veya yanlış pozisyonlanması
  • Düşük süt üretimi
  • Kısa emzirme seansları
  • Katı gıdalara başlanıldığında anne sütünü ihmal etmek
  • Down sendromu veya erken doğum gibi bazı tıbbi durumlar

2. Düşük Kalori Emilimi

Bazı bebekler yeterince kalori almasına rağmen bu kalorilerin emilimi ile ilgili problemler nedeniyle (kistik fibrozis, gıda alerjileri, reflü, galaktozemi vb.) beklenen düzeyde kilo alamayabilir. Birkaçını detaylandırmak gerekirse;

Reflü: 0 – 18 aylık bebeklerin %25’inden fazlasında reflü hastalığı görülmektedir. Yemek borusu ve midenin birbirine bağlandığı yerde bulunan bir kasın işlevini tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle gelişen reflü, bebeklerin beslendikten kısa bir süre sonra kusmasına yol açtığından kilo alımında durma veya yavaşlamaya neden olabilir.

Gıda Alerjisi: Bazı bebekler belli gıdalara karşı alerjik ve hassastır. Örneğin otoimmün bir bozukluk olan çölyak hastalığında bebekler buğdayı sindiremez. Buğday veya buğday bazlı bir tahıl tükettiklerinde ise kusma ve ishal gibi sindirim sorunları yaşayabilirler. Bu da kalori emiliminin zayıflamasına ve bebeğin yeterince kilo alamamasına neden olabilir.

3. Düşük Doğum Ağırlığıyla Dünyaya Gelmek

Kilo alamamanın kesin bir nedeni olmasa da doğum sırasında önemli ölçüde zayıf olan bebekler, doğumdan sonra kilo alma konusunda zorluk yaşayabilirler. 2.500 gramdan daha az kiloda doğan bebekler düşük doğum ağırlıklı bebek olarak sınıflandırılır. Bu bebekler genellikle erken doğarlar ve yenidoğan döneminde vücutları etkili bir şekilde beslenemeyecek kadar güçsüz ve ufaktır.

4. Fazla Kalori Harcamak

Bebeklerin hızlı büyüme ve gelişme süreçleri nedeniyle artan enerji ihtiyaçları vardır. Ancak belli koşullarda bu ihtiyaç daha da artar. Örneğin solunum güçlüğü veya enfeksiyonu olan bir bebek, iyileşmek ve toparlanmak için daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar. Fazla kaloriyi anne sütü veya mamalarla alamadığında ise kilo alımının durması gibi tablolarla karşılaşılabilir.

Bebeklerin Kilo Almasına Yardımcı Olmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğinizin kilo alması için elbette çeşitli stratejiler uygulayabilirsiniz. Ancak ilk olarak bir çocuk doktoruna danışmak ve bebeğinizin kilosunun yaşına göre düşük olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu noktada doktorunuzun önerilerine ek olarak aşağıdakilere dikkat etmek de kilo almayan bebekler için faydalı olabilir:

Sindirim bozukluğu veya başka herhangi bir hastalık olup olmadığını öğrenmek için çocuk doktoruna danışın. Çoğu durumda altta yatan sorunun tedavi edilmesi bebeğin uygun kiloya ulaşmasına yardımcı olur. Doktorunuz gerekli görürse, diyet boşluklarını doldurmak için takviye önerebilir.

Bebeğinizin doğru emip emmediğini kontrol edin. Dil bağı, yarık dudak/damak ve yanlış pozisyon, emzirme başarısızlığının başlıca nedenleridir. Bebek düzgün ememiyorsa veya bebeğin pozisyonuyla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız emzirme danışmanına başvurun.

Beslenme oturana kadar emzik vermekten kaçının. Bir bebeğin emme konusunda ustalaşması yaklaşık 3 – 4 hafta sürer. Emmeyi tam öğrenmeden emzik vermek ise bebekte karışıklığa yol açabilir ve yetersiz belenmeye neden olabilir.

Bebeğinizi beslenme sırasında uyanık tutun. Uyanık ve aktif bir bebek, genellikle her emzirme seansında bir veya her iki memeden yaklaşık 20 dakika emer. Emzirirken bebeğinizin uyuyakalacağını düşünüyorsanız avuçlarını veya ayaklarını hafifçe gıdıklayabilir, pozisyon değiştirebilir, bebeği diğer memeye alabilir veya gazını çıkarmak için kısa bir ara verebilirsiniz.

Bebeğin yeterli anne sütü tükettiğinden ve optimum beslenmeye ulaştığından emin olmak için emzirme sıklığını artırın. Bu, aynı zamanda süt üretimini de artıracak bir uygulamadır. Sağlıklı süt üretimi için ise annenin bol su içmesi, dengeli beslenmesi ve iyi dinlenmesi gerekmektedir.

Eğer bebeğinizin formül mama ile besliyorsanız, hangi markayı kullanmanız gerektiğini doktorunuza danışın. Ayrıca formülü hazırlarken üzerindeki talimatlara mutlaka uyun.

Emzirmeye başladığınız göğsü boşaltmadan diğerine geçmemeye çalışın. Zira bu, ön sütten daha fazla yağ içeren ve böylece kilo alımını destekleyen son sütü bebeğinizin aldığından emin olmanızı sağlar.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerin Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almasına Yardımcı Olan Besinler

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.