Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi

Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi
25 Şubat 2017

Yeni doğum yapmış annelerin ve babaların yaptığı hatalara yönelik tespitlerin yanı sıra ilk süt, uyku, emzirme ve beslenme gibi konularda ebeveynlere yol gösterecek bilgilere yer vereceğiz.

Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi

Yeni doğum yapmış annelerin ve babaların yaptığı hatalara yönelik tespitlerin yanı sıra ilk süt, uyku, emzirme ve beslenme gibi konularda ebeveynlere yol gösterecek bilgilere yer vereceğiz. Yeni doğan bir bebekte ilk gün her meme emdiğinde süt miktarının ortalama bir çay kaşığı kadar olduğunu biliyor muydunuz? Öyle ki sütün az geldiğini düşünerek endişeler yaşamak, anne ve bebek arasındaki strese neden olabilmektedir. İşte bebek bakımında doğru bilinen 10 yanlış bilgi...  

1- “İlk gün süt gelmedi, bebeğim aç kalıyor”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Doğumun hemen ardından annenin yanına verilen bebek, içgüdüsel olarak emme refleksine sahiptir. İlk gelen süt miktarı bebeğin ihtiyacı kadardır. İlk günlerde her meme verildiğinde ortalama bir çay kaşığı kadar süt gelebilir. Her emzirmede annenin sütü artar. Sütün fazla gelmesini isteyerek endişe yaşanması, anne ve bebek arasındaki strese neden olabilmektedir.    

2- “Sürekli emzirmeliyim”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Yeni doğan bebekler, ilk günler yani bir – iki gün sonra ortalama 2 saatte bir emzirmelidir. İlk hafta bu sıklık hem olası fizyolojik sarılığın çabuk geçmesi hem de sütün bebeğin ihtiyacı kadar artması için çok önemlidir. Daha sonraki günlerde ise bebeğin sürekli memede kalması süt birikmesine engel olacağından dolayı bebeğin doymamasına ve göğüs uçlarının yara olmasına neden olabilir ve bebek bu nedenle beslenme sorunu yaşayabilir.  

3- “Evdeki kedi ve köpekleri uzaklaştırmalıyım”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

İnsanlar, özellikle bebekler yaşam alanlarına göre antikor geliştirerek bağışıklık kazanırlar. Yaşam şartlarınızı değiştirmek bebeği steril büyütmek anlamına gelir. Bunun için aileler bebeğe göre değil bebekler aileye göre yaşamalıdır. Bu nedenle eğer doktorunuz aksini belirtmediyse ve bebeğinizin alerjisi yoksa, hayvanları uzaklaştırmaya gerek yoktur.  

4- “Bebeği uyurken sallamayalım”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Bebekler anne karnında zaten sallanırlar. Sallama işlemi, orta kulaktaki ve vestibüler sistemin uyarılmasına neden olduğundan dolayı denge yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Hafif ve küçük ritimler halinde bebeği sallayabilirsiniz. Fakat çok şiddetli sallamanız, bebeğinize zarar verebilir. Sarsılmış Bebek Sendorumu hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

5- “Karanlıkta ve sessizlikte uyusun”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Eğer bebek yeterli ve düzenli aralıklarla emmişse, karnı tok ve gazı çıkmışsa herhangi bir uyku sorunu yaşamaz. Yeni doğanın günlük uyku süresi ortalama 20 saattir. Gece büyüme hormonu salgıladığından dolayı gece lambası karanlığında uyuması gerekir. Gün doğumundan itibaren perdeler açılmalı ve hatta havalandırılmalıdır. Gündüz aydınlıkta ve güç içerisinde de gürültüde uyuyabilir.  

6- “Bebeğim üşüyor, kat kay giydirelim”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Bebekler bulundukları duruma ve ortama göre bağışıklık kazanır, uyum sağlarlar. Ortalama 22 – 23 derece sıcaklık bebekler için uygun sıcaklıktır. Bedenlerinin un uç noktaları olan el ve ayaklarındaki periferik kan sistemleri doğduktan sonra gelişir. Bu nedenle elleri ve ayakları normalden daha soğuk olabilir. 2.500 gr altındaki bebekler vücut sıcaklıklarını korumada zorluk çekeceklerinden dolayı daha sıcak tutulmalıdır. Ayrı zamanda kendisini çizmemesi için de ilk aylarda eldiven kullanabilirsiniz.

7- “Yenidoğanlarda gaz yoktur”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Sütün inmesi ve çabuk çoğalması için sıklıkla emzirilen bebekler, süt emerken hava da yutabilirler. Bu nedenle ilk günlerde bile bebek emme işleminden sonra dik tutularak gazı çıkarılmalıdır.  

8- “Çok kaka yapıyor, yeşil renkte, sanırım bebeğimizi üşüttük!”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Yenidoğan bir bebeğin her altı açıldığında kakası varsa bebek iyi besleniyor anlamına gelir. Yeni doğan bebek günde ortalama 4 – 9 kez kaka yapabilir. Kaka çıkışı yoksa da beslenme sorunu yaşıyor olabilir. Düzenli ve doğru meme emen bir bebeğin kakası sarı ve partiküllüdür. Yeşil kaka ise bir bebeğin çok emdiğini gösterir. Bağırsaklarda işlenmiş kaka sarıdır. Yeşil kaka, çok emdiğinden dolayı bağırsaklarda işlenmeden atıldığını gösterir. Kısacası bu durumun üşütmek ile herhangi bir ilişkisi yoktur.  

9- “Bebeğimin her altını açtığımda pişik kremi sürmeliyim”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Pişik kremleri çok yoğundur ve kalındır. O bölgeyi tamamen steril ve hava almadan korurlar. Bu sebeple o bölgenin direnci de düşecektir. İlerleyen dönemde yeni bir ajanla karşılaştığında enfeksiyon ya da şiddetli pişik riski doğacaktır. Bu nedenle pişik kremi kullanımını minimumda tutmak faydalı olacaktır. Pişik olmaması için dikkat edilecek en önemli noktalardan birisi de bebeğin altı bağlandığında poposu iyi bir şekilde kurutulmalıdır. Bebeğin nemli kalan popsu hava geçirmeyen hazır bezler nedeni ile pişik yapabilir.  

10- “Bebeği kundaklamak zararlıdır”

  Bebek Bakımında Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi   

Anne karnındaki bebeğin hareketleri kısıtlıdır. Örneğin; kollarını uzattığında anne karnının izin verdiği kadar uzatabilir ve kendini güvende hisseder. Doğduğunda da istemsiz yaptığı el kol hareketleri ile kendini korkutur. Bu nedenle ilk haftalarda yarım kundak yapmak bebeğin kendini korkutmamasını ve daha kolay uyumasını sağlar.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.