- gebe.com
- /
- Gebelikte 12. Hafta
Gebelikte 12. Hafta
Bebeğiniz bu hafta hareket edebiliyor ve başparmağını emiyor. Ses tellerinin gelişimi tamamlandı.
GEBELİKTE 12. HAFTA
Gebelikte 12. Hafta Bebeğinizin başından poposuna kadar olan 12 haftalık bebeğin boyu yaklaşık olarak 6,1 cm, kilosu ise 14 gram civarındadır. Genellikle bebeklerdeki kilo artışı, boylara nazaran daha hızlıdır. Bu haftayla beraber bebeğinizin yapışık duran parmakları ayrılmaya başlar. Yüzü insan şeklini almaya başlamıştır bile. Eğer rahminizde bir kamera olsaydı onun değişen oranlarıyla birlikte başı ile bedeninin dengelendiğini görebilirdiniz. 12 Haftalık bebeğin görüntüsü, sivrilen ve dışarı doğru büyüyen, yeni doğmuş bebeğe benzeyen kollarının, bacaklarının ve parmaklarının dışında bebeğinizin duruşu daha dik ve daha az kıvrımlı hale gelmeye başlar.
Gebeliğinizin 12. Haftasında Bebeğinizin Cinsiyeti Belli Olur
Gebelikte 12. hafta bebeğinizin cinsiyetinin belli olacağı haftadır. Ancak ultrasonda tam olarak göremeyeceksiniz. Bunun için 3 veya 4 hafta daha beklemeniz gerekecektir.
GEBELİKTE 12. HAFTA BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Bebeğinizin organları, doğacağı güne kadar gelişimini sürdürmeye devam edecek. Bundan dolayı, bu haftalar büyümesine ve gelişmesine zemin hazırlayacaktır. Bunu inşaat temeli gibi düşünebilirsiniz. Bu temel üzerine de zaman geçtikçe kat çıkılır yani bebeğinizin gelişimleri artar. Bu yüzden 12. hafta önemli bir haftadır. Organları bu haftadan itibaren hacimsel olarak genişlemeye başlar. El ve ayak tırnakları oluşur, süt dişlerinin olacağı tomurcuklar meydana gelir ve bazı kemikleri sertleşmeye başlar. Ayrıca kemik ilikleri akyuvar üretmeye başlar. Bu haftada ses telleri de gelişimini tamamlar.
12 Haftalık Bebeğin Görüntüsü
Bebeğiniz bu hafta çok hareketleniyor.
Öyle ki eğer kamerayla hareketlerini izleyebiliyor olsaydınız hiç yerinde duramadığını görebilirdiniz. İçeride tek başına takıldığı kesinleştiğinde yani çoğul bir gebelik yaşamadığınız netlik kazandığında kendi kendine aktiviteler bulacaktır. Örneğin, yutkunma ve sürekli ağzını açıp kapama gibi. Yutkunmayı yeni öğrendiğinden biraz acemidir, bunu çok iyi yapamaz ve bu yüzden hıçkırık tutmaktadır. Bu haftalarda onun hıçkırmalarını duyabilir hatta görebilirsiniz.
Parmağını emmeğe başlıyor.
12 haftalık bebeğiniz parmağınızı emmeye başlıyor. Ancak bu eğlenceli anı ultrasonda görebilmeniz için 15. haftayı beklemelisiniz. Aynı zamanda midesinin ve bağırsağının çalışmaya başlamasıyla sindirim sistemi de devreye giriyor. Gebelikte 12. hafta itibariyle troid ve pankreas gelişimini tamamlıyor. Pankreas artık insülin üretmeye başlıyor. Sinir sistemi de güçleniyor ve gelişim gösteriyor.
GEBELİKTE 12. HAFTA BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Gebelikte 12. haftada rahminiz, pelvisten (rahim ve genital organın bulunduğu kemik çatısı) yukarı doğru hareket eder. Bu sayede mesanenizde uygulanan baskının ortadan kalkması tuvalet ihtiyacınızın da azalmasını sağlayacaktır. Bulantılarınız ve yorgunluk şikâyetiniz de git gide azalır. Ancak hamilelik süresince dinlenmeniz gerektiğini unutmayın. Hamileliğiniz iyice belirginleşmeye başlayacaktır. 12. haftada kan hacminin artması nedeniyle baş ağrısı şikâyetleri yaşayabilirsiniz. Ancak migren sorunu yaşayan anne adaylarının bu süreçte migren ağrılarının iyileşme eğilimi gösterdiği görülür. Bununla beraber mide yanması şikâyeti de artabilir.
Cildinizdeki değişiklikler fark edilmeye başlanacak.
Bazı anne adayları bu haftalarda cildinin güzelleştiğini söylerken, bazı anne adayları içinse bu durumun tam tersi olduğu söylenir. Bunun nedeni kişinin cilt yapısı ve hormonların etkisidir. Ayrıca bazen ciltte lekelenme ve sivilce problemi de görülebilir. Doktorunuza danışarak size ve bebeğinize zarar vermeyecek güneş kremleri kullanmanız, hormonlarınızın cildinizde yarattığı etkiyi azaltacaktır. 12. haftada yüzünüzdeki çillerin ve benlerinde koyulaştığını fark edebilirsiniz. Ancak bunun için endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu durum 12. haftada yaşanması beklenen semptomlardan biridir sadece. 12 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Çoğul gebelik olabilir mi?
Gebelikte 12. haftadan itibaren rahminizde büyüme olduğundan bahsetmiştik. Eğer ultrason muayenizde rahminiz olması gerekenden daha büyük görünüyorsa, fazla kilo alımı ve sabah bulantısı varsa, iki kalp atışı sesi duyuluyorsa bu durum çoğul gebe olduğunuza işaret olabilir.
Bakmanızda Fayda Var: Çoğul Gebelik
SAĞLIK & BESLENME
Bağırsaklarınızı hareket ettirmek için bol su için ve yüksek lifli gıdalar tüketin. Çavdar, yulaf, arpa, fasulye ve bakliyat, meyve ve sebzelerden lif takviyesi alabilirsiniz.
Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme
Gebelikte 12.Hafta da Test yaptırmayı ihmal etmeyin.
Gebeliğiniz ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe doktorunuz, bebeğinizin sağlık durumunu gözlemleyebilmek için belli haftalarda bazı testlerin yapılmasını isteyecektir. Özellikle 11-14 haftalık gebelik döneminde halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Trizomo 21 tarama testi yapılacaktır.
Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Yapılması Gereken Testler
Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.
Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.
Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?
Ektopik gebelik (dış gebelik) olabilir mi?
Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır.
Bakmanızda Fayda Var: Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Nedir?
SPOR & SOSYAL AKTİVİTE
Düzenli egzersiz yaparken, beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Sıvı ihtiyacınızı ve yeterli miktarda kalori alımını karşıladığınızdan emin olmalısınız. günlük almanız gereken miktarlar mevsimsel olarak değişmektedir. Gebeliğinizin ilk ayı biterken ve artık kendinizi gebeliğe daha hazır hissederken, diğer gebe olan anne adaylarıyla birlikte sosyal aktivitelere de katılabilir, fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite
GEBELİKTE 12. HAFTA CİNSELLİK
İlk gebeliğini yaşayan anne adayları için cinsellik, endişe verici bir durum olabilir. Doktorunuz ve eşinizle konuşarak endişelerinizden kurtulabilirsiniz. Gebelikte 12. Hafta cinsellik ile ilgili bu endişeleri ve korkuları yaşayan yalnızca siz değilsiniz. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan kadınlarda bu daha fazladır. İlk zamanlardaki fiziksel ve duygusal değişimleriniz cinsel isteğinizin azalmasına neden olabilir. Bu durumu eşinizle konuşarak atlatabilirsiniz. Gebeliğinizin ikinci döneminde kendinizi duygusal ve fiziksel olarak gebeliğe daha alışmış hissedeceğiniz için cinsellik konusunda da libidolarınızdaki artış, sizi cinselliğe daha istekli hale getirecektir.
Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var