- gebe.com
- /
- Gebelikte 21. Hafta
Gebelikte 21. Hafta
Bebeğiniz yaklaşık 26 cm 310 gram. Duyum eşiği geliştiği için annesinin kahkahasını bile işitebilir!
Gebelikte 21. Hafta
BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Bebeğinizin 21. haftadaki boyu yaklaşık olarak 18 cm, kilosu ise 370-390 gram arasındadır.
İlk aylara göre büyüme ve uzama dönemi biraz yavaşlamaya başlasa da kilo artışları hızla devam edecektir. Kaşları, kirpikleri, göz kapakları ve gözleri tamamen oluşmuştur. Göz kapakları hala kapalı olsa da gözleri oldukça aktiftir.
Bebeğinizin 21. haftadan itibaren hareketleri daha bilinçli hale gelir.
Bu beyninin ve kaslarının bir uyum içinde çalıştığını gösterir. Eğer rahat etmediği bir pozisyondaysanız o rahat edebileceği pozisyonu bulana kadar hareket etmeye devam edecektir. Ne de olsa karnınızın hâkimi şu an için o.
21 haftalık bebekte kalıcı dişleri oluşmaya başlar.
Bu nedenle içtiğin suyun florür miktarının bebeğiniz için yeterli olup olmadığını kontrol edin. Bebeğinizin sağlıklı dişlere sahip olması sizin aldığınız florür miktarına bağlıdır.
Amniyon sıvısını sindirme, yutma ve idrar döngüsü bebeğiniz doğana kadar devam edecektir.
Bu dönüşüm onun bağırsaklarındaki atıkların bağırsak hareketleri ile atılmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde vücut ısısını koruyabilmesini sağlayan cilt atındaki yağ depolanma da devam edecektir.
Bebeğiniz sizinle tam tersi bir hayat tarzı belirlemiş olabilir.
Siz uyurken o hareket ediyor, o uyurken siz hareket ediyor olabilirsiniz. Bu hafta ile beraber kalp kası sürekli güçlenmeye ve kan pompalamaya devam ediyor. Bunun nedeni bebeğinizin rahim içindeki ortamının dış ortamdaki oksijene göre daha az olmasıdır. Kan akışı bu nedenle hızlı dolanır ve kalp kası da hızlı çalışmak zorundadır. Kalbinin atma hızı dakikada 120-160 arasındadır.
BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Bu döneme kadar yaklaşık olarak 5 ile 7,5 kilo aldınız.
Bu kilo alımı normaldir. Eğer bundan daha fazlasını veya daha azını aldıysanız doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz. Size bir beslenme programı çıkarmasını isteyebilirsiniz. Bu haftalar kendinizi enerjik hissedeceksiniz. Cildinizde yağlanma ve akneler oluşabilir. Bu haftada da bacaklarınızda varis oluşabilir.
Progesteron hormonu nedeniyle idrar akım hızında yavaşlama meydana gelebilir.
Bu da idrar yolu enfeksiyonu olmanıza neden olabilir. Bu dönemlerde kontrollerinizi ihmal etmeyin. Rahmin büyümesi ve toplardamardaki basınç nedeniyle ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde ödemler (şişlikler) oluşabilir. Eğer ödemler elinizde ve yüzünüzde de varsa bu normal olarak kabul edilmez ve mutlaka doktora gitmeniz gerekir.
Gebelikte ikinci dönemde bazı anne adaylarında burun kanamaları görülebilir.
Şiddetli olmayan kanamalar genellikle kendiliğinden durur. Kanamaların oluşmasının nedeni damarlarınızda meydana gelen değişimler (kan miktarınızın artması) nedeniyle dış ortama açık olan burun içi kılcal damarların kolayca çatlamasıdır. Aynı şekilde diş eti kanamaları da bu durum nedeniyle olabilir. Kanamalarınızı doktorunuza mutlaka iletmelisiniz.
Bu haftalarda kasık ağrıları yaşayabilirsiniz.
İki tarafta da hissedebileceğiniz bu ağrılar, aslında halk arasında “apışarası” olarak bilinen bacak iç yüzünün kemik çatısıyla birleştiği yerde duyulan gerginliktir. Gerilmeler aslında sadece kemikleri birbirine bağlayan “ligaman” denilen bağ dokusunun gerilmesinden ibarettir ve normal bir durumdur.
SAĞLIK & BESLENME
Bu dönemde aknelerle baş edebilirsiniz. Bunun nedeni artan hormonlarınızdır. Sebum denilen yağ maddesinin üretimi artar ve bu akne sorunun oluşmasına neden olur. Bol su içmeye ve yüksek besin değerine sahip gıdaları tüketmeye devam edin. Bu haftalar aşermenin en çok görüldüğü haftalardır. Aşerme en çok tatlılara, meyvelere ve çikolataya olur. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme
Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?
İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?
SPOR & SOSYAL AKTİVİTE
Gebelik dönemi duygusal olduğu kadar, fiziksel olarak da anne adaylarını oldukça etkileyen bir dönemdir. Bu dönemde büyüyen karnınız ve bebeğinizle birlikte aldığınız kilolarınız belinize baskı yapabilir. Kaslarınızın da gevşemeye başlamasıyla bebeğinizin yaptığı basınç ağırlık merkezinizi öne doğru çekerek bel çukuru oluşumunu artırıyor bu da duruş bozukluğu gibi birçok soruna neden olabiliyor. Gebelikte egzersiz yapmak bu oluşumları engellemek için oldukça önemlidir. Yapacağınız doğru egzersiz hareketleriyle bel, sırt ve omuz ağrılarınızı da hafifletebilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite
CİNSELLİK
Normal zamanlarda keyifli bir zaman geçirmenizi sağlayan ve aile ilişkinizi temel bir zemine oturtan cinsel hayatınızı gebelik döneminde etraftan duyduğunuz yanlış bilgilerle bitirmenize gerek yok. Aksine pek çok doktor gebelik döneminde anne adayında herhangi bir sağlık sorunu yoksa gebeliğin tüm döneminde cinsel ilişki yaşanmasının anne baba arasında bağı kuvvetlendirdiğini belirtmiştir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var