Gebelikte 8. Hafta

O artık bir fetüs! Boyu yaklaşık 15 mm oldu. Gözleri, ağzı ve burnu daha belirginleşti, göz kapakları oluşuyor.

Gebelikte 8. Hafta

Gebelikte 8. Hafta

Hamileiğin 8. Haftasında yani gebeliğinizin 2. Ayının son haftasında bebeğiniz adeta bir fırtına gibi hızla büyümeye devam etmektedir. 8 haftalık gebeliğinizde bebeğinizin boyu artık 1 cm geçmiş, tıpkı bir barbunya tanesine benzemiştir. Gebelikte 8.hafta bebek boyu yaklaşık olarak 1.4 ile 2 cm civarına denk gelir denilebilir. 8 Haftalık bebek gelişimi, artık bir ahududu ya da bir barbunya tanesi kadar olan minik bebeğiniz artık insan görüntüsünü almamaya başlamıştır. Yani 8.Haftada bebek görüntüsünde; bebeğinizina burnu, dudakları, göz kapakları, bacakları ve sırtı şekillenmeye başlamıştır. Gebelikte 8. Hafta annede değişiklikler yaşanmaya devan eder. 8 haftalık hamile olan anne adayı giysilerinin ölçüsünde ve belinde çok hafif bir değişiklik yaşadığını hissetmeye başlamıştır. Bunu nedeni olarak rahim gittikçe büyümesine karşın hala dışarıdan fark edilecek kadar büyük olmadığı ifade edilir. Doktorun anne adayını pelvik muayene yapması durumunda rahmin genişlediğini görüleceği belirtilir.  

GEBELİKTE 8. HAFTA BEBEKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu haftadan itibaren bebeğinizin kilosundan bahsedebiliriz. Gebelikte 8. haftada bebeğiniz yaklaşık olarak 1,5-2 cm boyunda ve 8 haftalık bebeğinizin kilosu yaklaşık 1 gr. civarındadır. Bu dönem bebeğinizin gelişiminin oldukça hızlandığı bir dönemin başlangıcıdır. Bebeğinizin bu hafta göz kapağı ve göz çukurları meydana gelecek, retinadaki sinir hücreleri gelişmeye başlayacak. Gebelikte 8. Hafta göz retinasında ki renk oluşumunun gerçekleşmeye başlaması bebeğinizin gözlerinin ne renk olacağının da belli olmaya başlayacağının göstergesidir. Zaman hızlı akıp giderken bebeğinizde karnınızda büyümeye, gelişmeye devam ediyor. Bu haftadan itibaren gözleri, burnu ve ağzı daha da belirginleşiyor. Göz kapakları oluşmaya başlıyor. Çene çıktısını oluşuyor ve kulakları içten ve dıştan olması gereken şeklini alıyor.  

Anne Karnındaki 8 Haftalık Bebeğin Görüntüsü

Gebeliği 8. Haftasında bebeğin gelişiminde bebeğinizin kalp kapakçıkları ve aldığı havanın boğazdan akciğerlere geçmesini sağlayan geçitler oluşmaya başlıyor. Akciğerlerin gelişimi bu hafta hızlanıyor ancak akciğerin tüm yapılarının tamamlanması gebeliğin 34. haftasının sonlarında gerçekleşecektir. Dil ve dudak oluşumunun yanı sıra, diş ve damak yapısı da yine bu haftanın sonunda doğru oluşmaya başlıyor. Gözlerindeki mercekleri (lens), bağırsakları, pankreası ve bronşları da yavaş yavaş belirginleşmeye başlıyor. Kollarındaki sinir iletimi başlarken avuç içleri de belirgin bir hal alır. Aynı zaman da omuriliği de gelişmeye başlamıştır. Şu an iskelet dokusu taslak olarak hazırdır. Henüz kıkırdak şeklinde olan bu kemik taslakları sonraki haftalarda iyice kemik haline gelecektir. El ve ayak parmakları oluşurken parmaklarının arasındaki perdelerde çekilmeye başlıyor.   

anne karnında 8 haftalık bebek görüntüsü - Gebelikte 8. Hafta  

Gebelikte 8. haftada bebeğinizin beyin bölgesi oldukça hızlı gelişim gösteriyor.

Bundan dolayı, bebeğinizin başı vücuduna göre çok büyükmüş gibi görülebilir. Genital organı bu haftada henüz gelişme göstermemiştir. Ancak hücreleri genital organını oluşturacak şekilde yumurta veya testis olarak oluşmaya başlamıştır. Artık 8 haftalık bebeğiniz bu haftadan itibaren karnınızda hareketlenmeye ve yer değiştirmeye başlayacaktır.

GEBELİĞİN 8. HAFTASINDA ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte 8. hafta annedeki değişikler devam ederken, sekizinci hafatanın kasıklarınızda kramp ağrılarının hissedildiği hafta olduğu belirtilir. Bebeğiniz karnınızda gelişmeye devam ettikçe, karnınızın içindeki rahim de gerilmeye başlar ağrıların oluşmasına neden olur. Ancak bu ağrılar olması gereken ve normal kabul edilen ağrılardır. Endişelenmenize gerek yok. Ancak ağrılarınız dayanılmayacak kadarsa mutlaka doktorunuzla görüşün.

Progesteronun yükselmesi halsizliğe neden olabilir.

Gebelikte hormon değişikliği nedeniyle progesteronunuzun yükselmesi sizi halsiz bırakabilir. Ayrıca buna bağlı olarak özellikle sabahları mide bulantıları ve kusmalar yaşayabilirsiniz. Bulantı ve kusmalarınız fazlaysa ve bu nedenle yeterli beslenemiyorsanız kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Bunun için doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.

Giysiler yavaş yavaş dar gelmeye başlayacak.

8 haftalık gebelikte artık kıyafetleriniz yavaş yavaş dar gelmeye başlayacaktır. Karnınız büyüdükçe kendinize özellikle karın bölgenizin rahat edeceği yeni hamile kıyafetleri almanızı tavsiye ederiz.

Gebeliğin ilk üç dönemi (trimester) hamilelik hormonlarının etkisi altındadır.

Bu dönemde cildinizde de bazı değişiklikler oluşmaya başlayacaktır. Örneğin cildinizin yağ salgısı artacaktır. Bu da cildinizde yağlanmaya ve sivilcelenmeye neden olabilir. Ancak gebeliğin ilk ayından sonra bu durum kendi kendine gidecektir. Yine artan hormonlarınız sonraki haftalarda emzirme dönemine hazırlık yapacağı için gebelik boyunca göğüslerinizde büyüme ve hassasiyet oluşumu hızla devam edecektir.

SAĞLIK & BESLENME

Doktorunuzla görüşmelerinizde size özel hazırlanmış beslenme programına uymanız oldukça önemlidir. Hem her şeyi yiyerek sağlıksız bir kilo alımının önüne geçmiş olur hem de bebeğiniz sağlıklı yiyeceklerle beslenir.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.   

Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?

Ektopik gebelik (dış gebelik) olabilir mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır.   

Bakmanızda Fayda Var: Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Nedir?  

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebeliğin birinci döneminde omurganızı güçlendirecek hareketler yapmalısınız. Gebelik süresince yaptığınız egzersizler sizi doğuma hazırlamak için önemli bir yarar sağlayacaktır. hafif tempolu yürüyüşler, omurgayı güçlendiren hareketler sayesinde hem kilonuzu kontrol altına alabilir hem de normal doğum şansınızı artırabilirsiniz.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebelikte 8. Hafta da cinsel yaşam, bu sorunu ortadan kaldırabilir. Çünkü orgazmdan sonra salgılanan prolaktin hormonu, kadının rahatlamasını ve böylece kolayca uyumasını sağlar. Böylece uykusunu alan anne adayı, güne daha enerjik başlayacaktır. Bazı kadınlar gebelik döneminde hormonal değişikliklerden dolayı uykusuzluk problemiyle karşı karşıya kalabilir.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.