- gebe.com
- /
- 35 Aylık Bebek
35 Aylık Bebek
35 aylık bebek ayakkabısını rahatlıkla giyip çıkarabilse de bağcıklarını bağlayabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı vardır.
35 AYLIK BEBEK
35 aylık bebek ayakkabısını rahatlıkla giyip çıkarabilse de bağcıklarını bağlayabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra kendi başına kıyafetlerini giyip çıkarabilirken, düğme ilikleme, fermuar çekme gibi eylemleri de yapabilir.
35 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM
2 yaşından sonra bebeğiniz kilo kaybetmeye ve uzamaya başlar. Kafası ve eklemleri daha yavaş gelişmeye başlarken gövdesi de uzayacaktır. Vücut yapıları günden günden bir yetişkininkine daha çok benzemeye başlar. Bu durumun beslenmeyle bir ilgisi yoktur. Bu nedenle endişelenmeyin. Motor gelişimlerinin günden güne daha da artmasıyla eskiden yapamadığı pek çok şeyi rahatlıkla yapabilir. Kendi kişisel bakımını yapabilir, kendi kendine giyinebilir, sıçrayabilir. Legolardan kuleler yapabilir, oyuncaklarını istifleyebilir, kitapların sayfalarını çevirebilir ve bir bardağı tek eliyle tutabilir.
35 AYLIK BEBEĞİN KİLOSU
35 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 10,8 kilogram, üst sınır 17,6 kilogramdır.
35 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 11,3 kilogram, üst sınır 17,8 kilogramdır.
35 AYLIK BEBEĞİN BOYU
35 aylık kız bebeklerde boy; alt sınır 87,3 cm, üst sınır 101,4 cm'dir.
35 aylık erkek bebeklerde boy; alt sınır 88,5 cm, üst sınır 102,3 cm'dir.
35 AYLIK BEBEK VE SOSYAL/BİLİŞSEL GELİŞİM
35 aylık bebek artık kendi kararlarını verebilen bir bireydir. Bu nedenden dolayı artık eskisi gibi kendi fikirleriniz etrafında onu yönlendirmeniz zorlaşacaktır. Bu dönemlerde bebekler oyun kurmayı öğrenirler. Daha uyumlu bir birey haline dönüşürler. Eski inatçılıklarından eser kalmaz. Anne ve babasından farklı durumlarda farklı şeyler isteyebilirler. Örneğin, "Babam kitap okusun, annem benimle oynasın" gibi. Hem kendi bağımsızlığını kazanmak hem de kendisini yardımınız olmadan idare edebilmesi için onu yalnız başına oynamak için teşvik edin. Bebeğiniz daha uyumlu olsa da belli durumlarda sinirlenebilir, ağlayabilir ve hırçınlaşabilir. Bunlar normaldir ve onun mükemmel olmasını beklemeyin. Onunla konuşmaya çalışın ve kesinlikle tıpkı bir yetişkinmiş gibi davranmayın. Unutmayın o hala yaşadığı dünyayı anlayama çalışan bebeğiniz. Konuşmak sorunları çözebilmenizin en etkili yollarından birisidir. Yaptığı ve başardığı şeylerde onu takdir etmeyi unutmayın. Size sürekli soru soruyor olması çoğu zaman sıkıcı olsa da ona mantıklı cevaplar vermeye çalışın. Koyduğunuz kuralları uymasını sağlayın ve bu kuralların sebebini anlatın.
36 Aylık Bebeğin Cümleleri Dil Bilgisi Bakımından Oturmaya Başlar
Bu yaşlarda bebeklerin cümleleri gramer açısından oturmaya başlamıştır. Düşünceleri arasında neden sonuç ilişkisi kurmaya başlamıştır. Ortalama 300 kelime haznesine sahiptir. Uzun uzun kendi kendine konuşabilir ve yeni kelimelere duyduğu ilgisi de artar. "ve" nin anlamını keşfetmeye başlamıştır. Şimdiki ve gelecek zamanı, ben, sen gibi kelime ve kavramların bilincindedir. Basit edatları ve zamirleri eskiye göre daha uygun kullanır. Renklerin isimlerini öğrenir ancak henüz renk ile adını eşleştiremeyebilir. Örneğin kırmızıya pembe diyebilir. Bebeğinizin hafızasının gelişmesini istiyorsanız okuduğunuz hikayelerle ilgili ona sorular sorabilirsiniz. Mutlaka daha önceden okuduğu hikayelerin bazı bölümlerini ona anlattırın. Hikayedeki olaylar hakkında onunla sohbet edin. Önemli bazı kelimelerin anlamlarını ona açıklayın. Bebeğinizin ay ay konuşma gelişimini takip edebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.
36 Aylık Bebek Oyuncakları
Bebeğinizin yaşadığı dünyayı daha iyi öğrenebilmesi için bunu sağlayacak oyuncaklar alabilirsiniz. Örneğin, tamir ve evcilik setleri gibi... Bu tür oyuncaklar hayatı deneyerek keşfetmesine yardımcı olur. Genellikle bebeklerin bu dönemlerde en sevdiği oyuncaklar yap-bozlar ve legolardır. Bebeğinize zihnindekileri şekillendirebileceği ve gerçek dünyayı taklit edebileceği tarzda oyuncaklar alın.
35 AYLIK BEBEKLERDE BESLENME
Ek gıdaya geçtiği andan itibaren bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesinde yediği yiyeceklerin ve aile tutumunun önemi büyüktür. Bu alışkanlıklar bebeğinizin ömrü boyunca devam edecektir. Bu nedenle onun istemediği yiyecekler konusunda ısrarcı olmamalı, yemesini istediğiniz gıdaları siz tüketerek ona örnek olmalısınız. Aileyle birlikte sofraya oturmak, ileride bir sofra düzenine alışması için gereklidir. Siz de yemek hazırlarken veya sofra kurarken bebeğinizden ufak yardımlar talep edebilirsiniz. Bu hem sorumluluk bilincinin gelişmesine hem de sofra düzenini öğrenmesine destek olur.
İştah konusunda sorunlar yaşıyorsanız, zorlamak yerine acıkmasını beklemelisiniz. Bebeğinize zorla yemek yedirmek hem psikolojisini hem de vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir. Sevmediği gıdaları ara ara tekrar deneyerek vermek iyi bir yöntem olabilir. Beslenme konusunda en dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de ödül ve ceza uygulamalarıdır. Bebeğiniz yemiyor diye cezalandırmak veya yediği için onu ödüllendirmek doğru bir davranış olmayabilir. Onun da sizin gibi bir birey olduğunu unutmayın, bırakın kendisi karar versin. Bebeğinizin günlük ne kadar kaloriye ihtiyacı olduğunu gittiğiniz doktor kontrollerinde öğrenebilir, bir beslenme uzmanından, bebeğinize uygun beslenme programı alabilirsiniz. Her bebeğin alması gereken miktarlar farklı olabilir. Bu nedenle bir uzmandan yardım almak önemlidir. Bu dönemde de bebeğinizin beslenme programına taze ve mevsiminde sebze-meyve, süt ve süt ürünleri, tahıllar, et, balık gibi ürünler eklemeyi ihmal etmeyin. Bunlar demir ve kalsiyum açısından önemli besinlerdir. Yine bebeğinizin ihtiyacına göre ana ve ara öğünleri programlayın.
35 AYLIK BEBEK VE UYKU DÜZENİ
Uyku eğitimi bebeğinizin her gelişim döneminde oldukça önemlidir. Eğer yatağını değiştirdiyseniz ve buna alıştıysa ve hiç uyanmadan uyuyabiliyorsa onu bu konuda destekleyin ve takdir edin. Eğer yatağından kalkıp yanınıza gelmek istiyorsa, ona sakin ve güzel bir şekilde yeniden yatağına dönmesini ve uyumasını söyleyin. Kısaca nedenlerini de anlatabilirsiniz. Uyumaya karşı direnç gösterip çeşitli bahaneler sunabilir. Ancak bu konudaki kurallarınızı esnetmemeye özen gösterin. Düzenli bir eğitim ve sabırla bu sorunu çözebilirsiniz. Uyumak istemiyorsa, odasında kitap okumak, vakit geçirmek ve gözlerini dinlendirmek onu rahatlatacaktır. Bu yaşlarda bebeğiniz gündüz uyumak istemiyorsa, akşam uyku saatinin daha erken olması gerekir. Dolaptan birinin çıkması, karanlıktan korkma gibi eğilimler gösterebilir. Korkunun gelişimlerinin bir basamağı olduğunu unutmayın. Korktuğunda onu sakinleştirecek konuşma yapabilir, ona kitap okuyabilir, gerçek ile rüya arasındaki farkı anlatabilir ve korktuğu şey hakkında onunla konuşabilirsiniz.
DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. İlköğretim 1. sınıfa kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var