- gebe.com
- /
- Gebelikte 25. Hafta
Gebelikte 25. Hafta
Bebeğiniz yaklaşık 34 cm boyunda ve 670 gram. Bu hafta ellerini sıkabiliyor ve ayaklarına uzanabiliyor. Ağzı etrafındaki sinirler gelişiyor bu da bebeğin beslenmesini kolaylaştıracak.
Gebelikte 25. Hafta
BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Gebelikte 25. haftada bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 33-34.6 cm, kilosu ise 730-750 gram civarındadır. Bebeğinizin omuriliğindeki sinir sistemi gelişimini tamamlanmıştır. Bu haftalardan sonra akciğerlerindeki kan damarları gelişmeye ve kulakları işlevlerini tamamen yerine getirmeye başlar. Dışarıdan gelen yüksek seslere tepki verir.
Saçları uzamaya devam eder.
Beslenmesini sağlayan göbek bağı daha da kalınlaşmaya ve vücudu yağ tutmaya başlamıştır. Aynı zamanda ellerini sıkabilme ve ayaklarına uzatabilme kabiliyeti de kazanmıştır. 25. haftada ağzının etrafında gelişmeye başlayan sinirleri, bebeğinizin beslenmesini kolaylaştıracaktır.
Her ne kadar bebeğinizin hareketlerini daha çok hissetmek isteseniz de, o şu an yeni açılan burun deliklerini keşfetmekle meşguldür.
Doğumdan sonra nefes alıp vermesini ağlayacak olan yapı ile bebeğinizin akciğerleri doğuma hazırlık evresine girdi bile. Gelişmeye devam eden süt dişlerinin yanı sıra cildi daha da düzleşmeye başlamıştır. Yağ dokuları olgunlaşırken, saçları da uzamaya devam etmektedir. 25. haftada bebeğiniz muhtemelen daha dik bir şekilde duruyor ve rahat edebileceği yöne doğru hareket ediyor.
BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Bu dönemde bebeğinizin saçları uzamaya başladığı için sizin saçlarınız da daha dolgun görünüyor. Artık saçlarınız dökülmüyor. Ancak hormonlarınızın etkisiyle vücudunuzdaki tüylenme oranı artmaya ve tüyler daha gür çıkmaya başlıyor. Ancak doğum sonrasında saçlarınız dökülebilir.
Vücudunuz ağırlaştığı için hareket alanınız daralıyor.
Karnınızdaki büyüme arttığı için yorgunluk hissiniz de aynı oranda artış gösterebilir. Bundan dolayı bacaklarınızda ve bel bölgenizde ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrıların yanı sıra bazı anne adaylarının el ve parmaklarında da ağrı ve kasılmalar hissedildiği gözlemlenmiştir.
Bu dönemlerde vajinal akıntılarınız devam edecektir.
Ancak akıntılarınız renkli, kokulu ve kaşıntılı ise vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. Diş eti kanamaları ve diş ağrısı görülmeye devam eder. Diş etiniz kanıyor diye diş fırçalamayı bırakmayın. Unutmayın gebelik döneminde diş sağlığı çok önemlidir.
Açlığınızı bastıramıyor olabilirsiniz.
Bu durumun normal olduğunu unutmayın. Sizinle birlikte beslenen bir canlıyla yaşamak kolay olmasa da eminiz ki oldukça mutluluk vericidir. Bebeğinizin büyümesi beslenebilmesine bağlıdır. Ancak bu durum faydası olmayan yiyecekler yiyeceğiniz anlamına gelmez.
Rahminizdeki kaslar sürekli kasılma halindedir.
Kasılmalar size ağrı gibi hissettirebilir. Hafif masaj ve ılık duş yapmak ağrılarınızı hafifletecektir. Gebelikte 25. hafta ile birlikte vücudunuzda kaşınmalar olabilir. Vücudunuzda benek veya alerjiye benzer bir iz olmadığı halde kaşınma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Ancak bu durum birkaç hafta sonra geçecektir.
SAĞLIK & BESLENME
Bu haftalarda pastorize edilmemiş peynir, pişmemiş et, lahana salatası ve hamura sarılı etlerden uzak durmalısınız. Pişmemiş veya az pişmiş yumurtadaki bakteriler ve salmonella mikrobu hem sizin hem de bebeğiniz için tehlikelidir. İyi pişmiş yumurta tüketmeye dikkat edin. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme
Gebelikte şeker yüklemesi
Gebelikte 24 ile 28. haftalarda bazı doktorlar glukoz tarama testinin (şeker yükleme veya şeker tarama testi) yapılmasını önerir. Ancak bazı doktorlar bu testin anne adayına ve bebeğe ciddi zararlar verdiğini, şeker yükleme testine alternatif testlerin de olduğunu belirtmektedirler. Doktorunuzla konuşarak size uygun olan testi yaptırmanız tavsiye edilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Şeker Yükleme Testi
Erken doğum olabilir mi?
Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?
İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?
SPOR & SOSYAL AKTİVİTE
Doktorunuz herhangi bir sakınca görmüyorsa, sevdiklerinizle beraber güzel bir geziye çıkabilirsiniz. Yeni yerler görmek, yürüyüş yapmak ve belki de yeni insanlarla tanışmak size iyi gelecektir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite
CİNSELLİK
Gebelikte yaşanılan mutlu ve düzenli bir cinsel ilişki herhangi bir nedenden olayı ortaya çıkabilecek negatif enerjiden kaynaklı gerginliğin giderilmesinde yardımcı olur. Cinsel ilişki fiziksel aktiviteyi artırdığından anne adayının kilo almasını biraz da olsa engelleyebilir. Ayrıca kullanılan kasların güçlenmesi de normal doğumun daha kolay olmasını sağlayabilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var