Gebelikte 13. Hafta

Bebeğiniz 8 cm boyunda ve 25 gram ağırlığında. Cildinde ince tüyler beliriyor. Anne adaylarının süt kanalları emzirmeye hazırlanıyor.

Gebelikte 13. Hafta

Gebelikte 13. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bebeğinizin boyu 8-10 cm, kilosu 20-30 gram civarındadır.

Gebelikte 13. Hafta da bebeğinizin gözleri, ağzı, kulakları ve burnu tamamen oluşmuştur ve olması gereken yerdedir. Derisi hala incedir ve buradan damarları ve organları görülebilir. Hala büyük olan kafası vücuduna göre dengelenmeye devam eder.

Karnın dışında bulunan bağırsakları, karın boşluğuna yerleşmiştir. Artık kollarını hareket ettirebilme özelliği kazanmıştır.

13 haftalık bebeğiniz gelişmekte olan eklemlerini ve kaslarını esneterek rahminizde zaman geçiriyor. Gebelikte 13. haftadan itibaren karaciğeri safra sıvısı salgılamaya başlamıştır. Ayrıca kan şekerinin dengelenmesinden sorumlu olan insülin hormonu da pankreasta üretilmeye başlamıştır.  

Kollarındaki ve bacaklarındaki kemikleri oluşmaya başlamıştır.

Bağırsakları, göbek bağından karnına doğru hareket etmektedir. Ayrıca bu hafta ses telleri de gelişme aşamasındadır. İçinde bulunduğu amniyon sıvısını yutan bebeğiniz idrarını da yine bu sıvının içine yapar ve idrar orada karışır.

Bebeğinizin vücudunda şu an yağ bulunmaz.

Bu nedenle cildi şeffaf ve balmumu şeklindedir. 15. haftayla birlikte cildi daha da belirginleşecek ve ilk saçları da çıkmaya başlayacaktır.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Rahminiz gittikçe genişliyor.

Bu genişlemeden dolayı gerilme hissedersiniz ve gerilme kasıklarınıza baskı yapar. Bundan dolayı bu haftalarda kasık ağrıları yaşayabilirsiniz. Ayrıca gerilmeye bağlı olarak karın bölgenizde çatlaklar oluşabilir. 13. haftayla beraber mide bulantısı ve kusma şikâyetleriniz ya çok azalır ya da tamamıyla biter.

Gebelikte 13. haftada kendinizi daha iyi ve enerjik hissedeceksiniz.

Ancak 13. haftada bulantı ve kusmalar yerini göğüslerde duyarlılık, midede yanma ve ekşime, baş ağrısı, kabızlık gibi şikâyetlere bırakır. Göğüsleriniz ve süt kanallarınız sizi emzirmeye hazırlar. Artık gittikçe büyüyen göğüsleriniz sertleşmeye başlar. Bu dönemde vajinal akıntınız olabilir ve bu artarak devam edebilir. Aynı zamanda libidonuzda yükselme yaşayabilirsiniz.

Cildinizdeki değişiklikleri fark edeceksiniz.

Hormonlarınızın değişikliğe uğraması nedeniyle, bu hafta hamilelik maskesi olarak da bilinen Chloasma cildinizde görülebilir. Ancak bu herkeste görülecek diye kesin bir durum yoktur. Bu lekelenmeler genellikle doğumdan sonra geçmektedir.

SAĞLIK & BESLENME

Bağırsaklarınızı hareket ettirmek için bol su için ve yüksek lifli gıdalar tüketin. Gebelikte 13. Hafta da çavdar, yulaf, arpa, fasulye ve bakliyat, meyve ve sebzelerden lif takviyesi alabilirsiniz. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Test yaptırmayı ihmal etmeyin.

Gebeliğiniz ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe doktorunuz, bebeğinizin sağlık durumunu gözlemleyebilmek için belli haftalarda bazı testlerin yapılmasını isteyecektir. Özellikle 11-14 haftalık gebelik döneminde halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Trizomo 21 tarama testi yapılacaktır. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Yapılması Gereken Testler

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Gebelikte 13. Hafta da bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir. 

Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?

Ektopik gebelik (dış gebelik) olabilir mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır. 

Bakmanızda Fayda Var: Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Nedir?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebeliğinizin ilk döneminin sonuna geldiniz ve eğer egzersiz yapmaya çoktan başladıysanız şimdiden bedeninizdeki değişikliklerin farkına varmışsınız demektir. Egzersiz her yaşta gereklidir. Hareket etmek, sağlıklı beslenmek iyi ve uzun bir ömrün en temel etkenidir. Bu nedenle sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi de sizin yapacağınız sağlıklı beslenme ve egzersiz programıyla doğru orantılı olacaktır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebelikte ikinci döneme girmeye başladığınız bu haftalarda artık ilk dönemde yaşadığınız sıkıntıları yavaş yavaş atlatacaksınız.

Gebelikte 13. Hafta da libidonuzda meydana gelen artışla birlikte eşinizle cinsel hayatınızda hareketlenmeye başlayacaktır. Karnınız yavaş yavaş daha da büyümeye başlarken ilişki pozisyonları konusunda doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Unutmayın, cinsel ilişki yaşamanız eşinizle aranızdaki duygusal yakınlığı daha da artıracaktır. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.