24 Aylık Bebek

24 aylık bebek artık rahatlıkla koşabilir, yürürken önünde bulunan engelleri aşabilir, ayak parmakları üzerinde yürüyebilir, kolay ve hızlı bir şekilde oturup kalkabilir, yana doğru ve geri geri yürüyebilir.

24 Aylık Bebek

24 AYLIK BEBEK

 24 aylık bebek artık rahatlıkla koşabilir, yürürken önünde bulunan engelleri aşabilir, ayak parmakları üzerinde yürüyebilir, kolay ve hızlı bir şekilde oturup kalkabilir, yana doğru ve geri geri yürüyebilir. Üç tekerlikli bir bisikleti çevirebilecek kadar ayaklarındaki uyumu sağlayabilir.

24 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

 Bebeğiniz bu dönemde tek ayak üzerinde durmak ve sıçramak gibi hareketleri yapmak için çaba içindedir. Bebeklerin bir çoğu 2 yaşından itibaren tuvalet eğitimi için hazırdır. 2-3 saat kadar bezi kuru kalabiliyorsa, pantolonunu indirip, giymek için kaldırabiliyorsa, oyun oynarken kakasını veya çişini birkaç dakika için tutabiliyorsa, tuvaleti geldiğinde bir köşeye gidiyor veya arkasını dönüyor ve yalnız kalmak istiyorsa, basit komutlarınızı yerine getiriyorsa, bezi kirlendiğinde rahatsız oluyor ve hemen haber veriyorsa, büyüklerin tuvalette ne yaptığına ilgi gösteriyorsa, bebeğiniz tuvalet eğitimi için hazır olabilir. Bunu denemek için bir oturak alın ve günde 1 veya 2 kez oturması için onu teşvik edin. Başlangıç olarak kıyafetleriyle veya beziyle de oturabilir.   Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

24 Aylık Bebekler Neler Yapar?

24 aya yani 2 yaşına gelen bebeğiniz, eline kitap verdiğinizde sayfalarını çok rahatlıkla çevirebilecek, şişe veya kavanozların kapaklarını döndürerek açabilecek kadar kuvveti ve becerisi olacaktır. Bu nedenle ilaçları ve temizlik malzemelerini bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırmayı ve kilit altında tutmayı asla unutmayın. Televizyonun düğmesini açıp kapamaktan çok keyif alır. Bu dönemde hangi elini aktif kullanabileceği belli olabilir. Hangi elini kullanması gerektiği konusunda asla baskı yapmayın. Unutmayın bu sonradan değiştirilebilen bir özellik değildir, doğuştan gelir.

Tek Başına Yürür Yardım Almaktan Hoşlanmaz

Bebeğiniz bu dönemde tek başına rahatlıkla yürüyebildiğinden sizden yardım istemeyebilir. Bebeğiniz geliştikçe hareket kabiliyeti de artmaktadır. Zıplar, köşelerden rahatça geçer, daha rahat döner ve sıçrar. Boyunun yettiği her yere uzanmaya çalışabilir, zıplayarak merdiven çıkabilir.Oyuncakları çekiştirip, arkasından sürükleyebilir. Büyük oyuncakları taşımaya çalışır. Rahatlıkla topa vurabilir. Yardımınızla birlikte rahatça merdiven çıkıp inebilir. Kalem ile kağıda çizgiler çizebilir ve karalama yapabilir. Kutuları rahatlıkla çevirip, içlerindekileri boşaltabilir. Dört veya daha fazla blokla kule yapabilir.

2 yaşındaki bebekler yeme

İştahı Pek Yerinde Olmayabilir

Dişlerini kendi başına fırçalayabilir, yüzünü ve ellerini yıkayabilir. Bu aylarda bebeğinizin fiziksel gelişimi yavaşlayabilir ancak bebeğinizdeki değişimler çok belirgindir. Eklemlerindeki boğumlar ve kıvrımlar yok olmuştur. Kafası vücuduyla oldukça orantılı durumdadır. El, ayak ve gövdesi eskiye göre daha uzamıştır. Tüm bu büyüme belirtilerine rağmen bebeğinizin iştahı pek yerinde olmayabilir, bu nedenle zayıflamıştır. Çünkü vücudu boyuna kıyasla daha az kaloriye ihtiyaç duymaktadır. Bazı günler neredeyse hiç yemek yemek istemezken, bazı günler de tıka basa yemek yemek isteyebilir.  

24 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ KİLO

  • 24 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 9.100 gr. ortalama kilo 12.200 gr. üst sınır 15. 100 gr'dır.
  • 24 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 9.500 gr. ortalama12.600 gr. üst sınır 15.700 gr’dır.

  24 aylık bebek boy ve kilo

24 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ BOY

  • 24 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 76,5 cm, ortalama boy 85,5 cm. üst sını 95 cm'dir.
  • 24 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 79,5 cm, ortalama boy 86,5 cm. üst sınır, 95 cm'dir.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeğiniz artık, kendi oyun alanında yaşıtlarıyla oynamaya başlayabilir. Ancak oyuncaklarını paylaşması biraz zaman alacaktır. Bu aylarda bebeklerin bazıları kısa sürede olsa birlikte oynayabilirler ancak bu karşılıklı bir durum değil, yan yana oynamaktır. Bebeğinize paylaşmanın ne olduğunu öğretmek istiyorsanız onunla bu konuda oyun oynayabilirsiniz. Örneğin, "Sıra sende, sıra bende" oyunu oynayarak, paylaşma fikrini öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Paylaşmaya olan isteksizlik bu yaşlardaki bebekler için normal bir davranıştır. Ancak yine de ona bu davranışı aşılamaya çalışabilirsiniz. Etrafındaki diğer bebeklerin neler yaptığını, nasıl oynadığını seyrederek, onları taklit eder. Bu dönemde ne istediğini açıkça söyler.

Olgun Davranış Beklentinizi Azaltın

Duygu durumlarında farklılıklar olabilir. Mesela bazen büyük bir çocuk gibi davranırken, bazen de bebek gibi sızlanabilir. Günlük rutinlerinin değişmemesine özen gösterin. Bu rutinlerin değişmesiyle bebeğiniz ilginizi ve kucağınızı isteyebilir. Onun hala öğrenme aşamasında olan bir bebek olduğunu unutmayın. Ondan beklediğiniz olgun davranış beklentilerinizi azaltın ve stres yaşamaması için ona yardımcı olun. Oyuncaklarını toplama konusunda ısrarcı olmak yerine onunla birlikte toplamayı tercih edin.   2 Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları 

24 Aylık Bebek Oyuncak Seçimi

Bebeklerin pek çoğu bu dönemlerinde cinsiyet farklılıklarını anlarlar. Erkek bebekler babaları gibi yürümeyi taklit ederken, kız bebekler annelerinin makyaj yapmalarını taklit edebilir. Oyuncaklar konusunda bebeğinize bir cinsiyet rolü yüklemeniz gerekli değildir. Unutmayın, kızlar bebeklerle, erkekler arabalarla oynar diye bir kural yoktur ve oyuncaklar evrenseldir.Diğerlerin farklı bir kişi olduğunun farkında olan bebeğinizin bağımsızlığı da artar. Büyüklerin davranışlarını taklit eder. İnatçı davranışlar sergiler. Bunun yanı sıra yalnız kalma korkusu bu dönemde azalmaya başlar.

24 aylık bebek  

24 Aylık Bebekler Dil Gelişimi ve Konuşma

Bebeğinizin dinleme ve dil becerisinin gelişmesi için ona rutin olarak kitap okumaya devam edin. 2 yaşında olan bebeğiniz 20 ila 30 kelime söyleyebilir. Aynı zamanda 2-3 sözcüklü kelimeleri de kurabilir. Kelimeleri karıştırıp, birleştirerek yeni şeyler söylemeye çalışır. Vücudunun tüm bölümlerini daha önceden öğrettiyseniz söyleyebilir. Söylediğiniz her şeyi hemen hemen anlar. Sorularınızı ve komutlarınızı anlar, uygular. Eğer işine gelmiyorsa sizi duymazlıktan gelebilir. Kısa zamanda basit cümleler kurabilir. Bu yaşlarda bebeklerin iletişiminin daha hızlandığı gözlemlenmiştir. Ancak bu her bebek için geçerli olmayabilir. Bu aylarda kendi kendine konuştuğuna tanıklık edebilirsiniz. Onunla sürekli konuşmanız gelişimi için önemlidir. Çünkü annelerinin kendileriyle sürekli konuşan bebeklerin diğerlerine göre çok daha hızlı ve doğru bir dil becerisine sahip olduğu görülmüştür.

24 AYLIK BEBEKLERDE BESLENME

2 yaşındaki bebeğiniz konuştuğu, yürüdüğü ve kendini ifade edebildiği için beslenme konusunda kendisini daha özgür hisseder. Uzmanlar bebeklerin 2 yaşına gelene kadar ek gıdaların yanı sıra anne sütü verilmesinin önemli olduğunu belirtirler. 24 aylık bebek artık daha rahat kendi kendine beslenebilecek duruma gelmiştir. Buna bağlı olarak da beslenme yeteneği de gelişmiştir. Örneğin, bebeğiniz eskiden yardım alarak kullandığı kaşık, bardak gibi nesneleri rahatlıkla tek başına kullanabilir. Sizinle birlikte sofraya oturarak yemeğini yiyip, bir yandan sohbet edebilir. Kaşığını, çatalını ve bardağını kendi kendine kullanabilir. Bu, bebeğinizin artık bir birey olduğunun da önemli bir göstergesidir.      

Beslenme Programın 500 ml Süt Ekleyin

Eğer bebeğiniz artık anne sütünü bırakmışsa o zaman beslenme programına günlük 500 ml süt eklenmeyi unutmayın. Aynı zamanda peynir ve yoğurt tüketmesi konusunda da özen göstermelisiniz. Beslenme programına 2 köfte, tavuk veya balık mutlaka eklenmelidir. Günde 2 porsiyon meyve veya sebze tüketmesi gerekir. Porsiyon konusunda örnek verecek olursak; 1 porsiyon meyve, 1 küçük elma demektir. 3 yemek kaşığı pişmiş sebze, 1 porsiyon olarak kabul edilir.

Bu Dönemde 3-4 Dilim Tam Tahıllı Ekmek Yiyebilir

Bebekler bu dönemlerinde kalorilerinin çoğunu karbonhidrattan karşılamaktadırlar. Bu nedenle genellikle ekmek tüketimi bu yaşlarda daha yüksektir. Beslenme programına günde 3-4 dilim ekmek ekleyebilirsiniz. Ancak beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Yine de bu konuda bir uzmana danışmanızı öneririz. Yine bu dönemde ileride sağlığını olumsuz yönde etkileyecek cips, şekerli, gazlı ve asitli içecekler gibi gıdalar asla tüketilmemelidir.   

2 yaşındaki bebek uyku düzeni

24 AYLIK BEBEK UYKU DÜZENİ

2 yaşında olan bebeğiniz gündüz bir kez olmakla birlikte toplamda genellikle 12 ila 13 saat uyumaktadır. Yaşı ilerledikçe gündüz uykularını tamamen bırakırlar. Eğer bebeğinizi hala kendi yatağına geçirmediyseniz bu ay yapabilirsiniz. Bebeğiniz etrafında olan şeyleri daha iyi anladığından gündüz gün içinde yaşadıkları gece uykusunu etkileyebilir. Evde yaşanan gerginlikler, yaşıtlarıyla yaşadığı sorunlar, korkmasına neden olabilecek durumlar geceleri uyku sorunları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizin uyku sorununun ne olduğu bulmaya çalışırken bir uzmandan da destek alabilirsiniz.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay bebeğinizin beslenmesi konusunda doktorunuz bazı önerilerde bulunabilir. Bebeğinizin fiziksel ve sosyal gelişimine bakılarak, gelişme çizelgesine not alınır. Doktorunuz bebeğinizin gelişimi ve yapılması gerekenlerle ilgili sizi bilgilendirecektir.

Yapılacak Aşı/Aşılar - 24 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Hepatit A Aşısı 2. doz   Bebek Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.