Gebelikte 31. Hafta

Bebeğiniz daha hızlı kilo almaya başladı bu hafta yaklaşık 1450 gram, boyu 41 cm'e ulaştı.

Gebelikte 31. Hafta

Gebelikte 31. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte 31. hafta ile birlikte bebeğinizin boy uzunluğu yaklaşık olarak 41 cm, kilosu ise 1 kilo 500 gram ile 1 kilo 600 gram arasındadır.

Gebeliğin 31. haftasında bebeğinizin fiziksel gelişimi, diğer haftalara göre artık daha yavaş ve stabildir. Buna paralel olarak beyni gelişmeye devam ederken, sinirsel gelişimi hızlanır ve sinir hücrelerin sayısında artış meydana gelir.

Sindirim sistemi ve akciğerleri tamamıyla gelişmiştir.

Bebeğiniz bu haftadan itibaren sevimli tombul yanaklara sahip olacak duruma geldi ve daha hızlı kilo almaya devam ediyor. Göz pigmentleri oluşuyor ve bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı artmaya başlıyor. Aynı zamanda cildinin altında yağın depolanması sayesinde gerçek ten rengine kavuşmaya başladı.

Gelişen elleri, kolları ve bacakları sayesinde oldukça hareketlenen bebeğiniz sürekli hareket halindedir. Bu nedenle sizi bazı geceler uyutmayabilir, tekme atabilir.

Başını sağa sola hareket ettirebilen bebeğinizin işitme duyusu da iyice gelişmiştir. Ona dinlettiğiniz müziği sevip sevmediğini anlamanızın tam sırası. Bu hafta ile beraber bebeğiniz gözleri ile bir şeyleri takip edebilme becerisi kazanmıştır. Göz kırparak gözün irisi bebeğinize gelen ışığa veya karanlığa tepki verebilir. İçeride sıkıldığını düşünseniz de bebeğiniz oldukça rahattır. İhtiyacı olan her şeye sahip olan bebeğinize bol bol sevgi vermeyi de ihmal etmeyin.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Tüm gebelik dönemi boyunca toplamda almanız gereken kilo yaklaşık olarak 12 kilo civarıdır.

Ancak bu her kadın için geçerli değildir. Rahminiz gittikçe büyümeye başladıkça solunum, sindirim ve dolaşım sisteminizdeki yüklenmeler de bir o kadar artar. Bu nedenle düzensiz, ağrısız ve kısa süreli kasılmalar hissedebilirsiniz. Yalancı doğum ağrıları, bu dönemlerde kendini göstermeye başlar. Ancak ağrıların artması, vajinada kanlı veya pembemsi akıntılar, karın boşluğunda basınç ve ağrı hissettiğinizde hiç vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Çatlaklar daha da belirginleşiyor.

Karın ve kaçla bölgenizde oluşan çatlakların bu dönemde artması iyice canınızı sıkabilir. Düzenli olarak nemlendirici krem kullanmaya çalışın. Bu dönemde çatlakların yanı sıra kaşıntılar da devam eder.

Bu dönemde artık kendinizi yormamaya ve daha çok dinlenmeye çalışın.

Gebeliğin üçüncü dönemine girmenizle beraber kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Büyüyen karnınız eğilmenize bile izin vermeyecektir. Rahminizdeki baskıların artması ve büyüyen karnınız yürürken dengenizi koruyamamamıza neden olacak. Bu nedenle ani hareketlerden kaçının.

SAĞLIK & BESLENME

Bu dönemlerde vücudunuzun demir ihtiyacı artacaktır.

Yediğiniz birçok yiyeceklerle B vitaminini alabilirsiniz. Ancak besinlerle aldığınız demiri depolayabilmeniz için C vitamini tüketmelisiniz. Taze sıkılmış meyve suları, kırmızı et, yeşil yapraklı bitkiler, kuru meyve ve baklagiller demir açısından zengin besin kaynaklarıdır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebeliğin ilk dönemine göre artık daha rahat hareket edemediğinizi fark etmişsinizdir.

Büyüyen karnınız spor yapmanızı zorlaştırıyor ve çabuk yorulmanıza neden oluyor olabilir. Doktorunuza spor yapıp yapamayacağınızı sormalısınız. Erken doğum ihtimali olan bir dönemde olduğunuz için daha hafif egzersizlere yönelmeniz gerekir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Cinsel hayatınızı bu dönemde de yaşayabilir, keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Büyüyen karnınız bazı pozisyonlar için artık size izin vermeyebilir. Bu nedenle doktorunuzla görüşerek bilgi alabilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.