- gebe.com
- /
- 4 Aylık Bebek
4 Aylık Bebek
4 aylık bebek hızla gelişmeye devam eder. Yüzünüzü, ifadenizi, etrafındakileri inceleyerek dünyasını keşfetme yolunda ilerler.
4 AYLIK BEBEK
4 Aylık Bebek, artık büyümeye başladığını ve oyun bebeği olduğunu anlamanızı sağlar. Bu süreçte 4 aylık bebek beslenmesinden gelişimine, görme yetisinden, uyku düzenine kadar farklılık gösterir. Bu aydan itibaren bebeğinizin davranışları çeşitlenir. 4 Aylık bebek neler yapar? 4 ayın onlarına doğru; karnı üzerinde yatarken elleri ve dirsekleri ile destek alarak doğrularak göğsünün üstüne kadar kalkabilir, yüzüstü yatarken başını 90 derece kaldırabilir, sırtını dayarak oturduğunda başını dik tutabilir, yüksek sesle gülebilir ve elindeki ya da yanındaki oyuncağı almanıza itiraz edebilir. İlk dişini bu ay çıkarabilir. 4 Aylık bebek boy kilo gelişimi ise, 4200 - 6300 gr arasında boyu ise, 56 cm ile 62 cm arasındadır. Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
4 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
Bu aydan itibaren bebeğinizde diş çıkarma dönemi başlar. Bebeğinizin ilk dişleri bu ayda çıkmaya başlar. Bu durum huzursuzluğa, diş etlerinin şişmeye başlamasıyla ağrıya neden olabilir. Elbette bu, bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Ağızda sulanma ve salya miktarında artış gibi durumlar gözlenebilir. Bunlar diş çıkmadan uzun zaman önce meydana gelen belirtilerdir. Burada genetik faktörde önemli rol oynar. Sizin ve ailenizdekilerin diş çıkarma zamanlarını öğrenmeniz, bebeğinizin de ne zaman diş çıkaracağına dair bazı tahminlerde bulunmanızı sağlayabilir. Eğer bu belirtiler bebeğinizde görülüyorsa, elini sık sık ağzına götürdüğüne tanıklık edebilirsiniz. Bir kaç ay ilk beyaz dişler ortaya çıkmaz ancak bazı bebeklerin 3 aylık dönemde de diş çıkardığı görülmüştür. Bebeğinizin diş çıkardığına dair belirtiler şu şekildedir:
4 AYLIK BEBEK İLK DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ
- Ağızda sulanma
- Salya miktarında artış ve salyadan kaynaklanan yüzde pullanma ve döküntü
- Diş etlerinin kaşınması ve objeleri ısırmaya çalışmak
- Ateşte hafif artışın olması ve hafif ishal görülmesi
- Ağrıyan çeneye ve yanağa dokunmak
- Memeyi veya biberonu reddetmek
Bebekler genel olarak 4. aydan itibaren ilk yuvarlanmalarını yüzü koyundan dışa doğru yaparlar. Bazı bebekler bunu yaptıklarını fark ettikleri anda korkar, bazılarıysa hemen tekrar yuvarlanmak ister. Karnın esnek ve yuvarlak şekli, bebeklerin yuvarlanmasını kolaylaştırır. Yuvarlanırken nefes alamayacağı ve düşeceği bir şekilde, yüz üstü olmamasına dikkat edin. Bebeğiniz ayrıca destek verildiğinde oturabilecek bir durumdadır.
4 AYLIK BEBEK KİLOSU
- 4 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 4500 gr, ortalama 6300 gr. üst sınır 8000 gr.
- 4 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 4600 gr, ortalama 6400 gr. üst sınır 8250 gr.
4 AYLIK BEBEKLERDE BOY
- 4 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 56 cm ortalama 62 cm. üst sınır 68 cm.dir.
- 4 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 57 cm ortalama 38.8 cm ortalama 68 cm. dir.
4 AYLIK BEBEK NELER YAPAR?
4 aylık bebek hızla gelişmeye devam eder. Yüzünüzü, ifadenizi, etrafındakileri inceleyerek dünyasını keşfetme yolunda ilerler. Ses çıkaran bir oyuncağa vurduğunuzda, bebeğinizin beyninde yer alan sinirler arasında bir bağlantı gerçekleşir ve bebeğiniz daha hızlı öğrenmeye başlar. Algılama gücü gittikçe artmaya başlar. Önüne koyduğunuz bir objeyi ve onun hareketini fark edebilir. Sırt üstü yattığında eline verdiğiniz oyuncağı tutup sallayabilecek beceriyi kazanmıştır. Ayrıca istediği bir objeyi uzanarak almaya başlayacaktır. Unutmayın, bebeğinizi en iyi siz tanırsınız, neler yapacağını da en iyi siz tahmin edebilirsiniz. Onu gözlemleyerek, ilgisini çeken şeyleri anlamaya çalışın.
Objelere uzanmaya çalışması, onları sallaması gibi durumlarda, ona ne yaptığını tane tane anlatmaya çalışın. İlgisine ve hareketlerine destek olmayı ihmal etmeyin. Ancak bebeğinizin gelişim sürecinde olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle onu zorlamamaya özen gösterin, bu sağlıklı bir birey olarak gelişmesinde önemli bir adımdır. Her zaman sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışın. Eğer gözlemleriniz sonrasında bebeğinizin gelişimiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bunu kendi başınıza çözmeye kalkmayın. Mutlu doktoruyla konuşup, tüm detayları paylaşın.
SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM
Bebeğinizin bu ayda duygularını belli etme konusundaki becerileri daha da artmaya başlar. Sizin gülüşünüze karşı gülecek, konuşmanıza karşılık daha çok ses çıkarmaya başlayacaktır. Rahatsız olduğu bir durum varsa bunu ağlayarak veya mimikleriyle size belli edecektir. Etrafındaki kişilerle ilişki kurmaya çalışarak değişik sesler çıkaracaktır. Bebeğinizin doktorundan onay aldıktan sonra ona hafif egzersizler yaptırabilirsiniz. Bu, onun harekete geçmesi açısından çok önemlidir. Egzersiz yaptırmak için öncelikle bebeğinizin ayak bileklerini tutun, bacaklarını hafif ve nazikçe kıvırarak aşağı yukarı şekilde hareket ettirin. Kollarını, çapraz şekilde açıp kapatarak göğsünde birleştirin. Bu egzersizler esnasında onunla sohbet edebilir, hafif bir müzik dinletebilir ve tabi ki sık sık gülümseyebilirsiniz. Bebeğinizin sosyalleşmesi için en sağlıklı yollardan birisi de egzersiz yaptırmaktır. Durumdan rahatsız olması halinde ağlayarak size bunu belli edecektir.
Dil Gelişimi ve Konuşma
Bebeklerin espri duyguları bu aydan itibaren gelişmeye başlar. Abartılı hareketler, ilginç mimikler, oyuncaklar ona kahkaha attırabilir. Bu ayda da en gözde oyuncakları; sesli aparatlar, çıngıraklar ve dokunma duygusunu uyaran oyuncaklardır. Sürekli farklı oyuncak alarak onun hem sosyalleşme becerisini hem de iletişim becerisini artırarak zihinsel gelişim sürecine destek olabilirsiniz.
4 AYLIK BEBEK BESLENMESİ
Bebeğinizin kilo ve boyu yeterli düzeydeyse anne sütü kullanımına devam edebilirsiniz. Ancak gelişimi yeterli düzeyde değilse doktorunuz ek takviyelerde bulunmanızı önerebilir. Bu ayda bebeğinize; meyve püresi, yoğurt, ev yapımı doğal mama gibi katı gıdaların verilmesi önerilir. Doktorunuz bu önerilerde bulunmadıysa kesinlikle doktorunuza danışmadan bebeğinizi katı gıdayla beslemeyin. Bebekler için asıl besininin anne sütü olduğunu unutmayın. Bebeğinizin öğün sayısı zamanla düşmeye başlayacaktır. Yine de yatmadan önce süt istemeye de devam edecektir. Şayet, 4 aylık bebek ek gıda olarak ne yemeli diyorsanız, çoğunlukla bebeğinizin yoğurt ve püre gibi kolay yutabileceği gıdalara yönlenmeniz önerilir. Zaten bebeğiniz 4. ayı doldurduktan sonra doktorun hangi gıdaları hangi ölçüde vermeniz gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir.
4 AYLIK BEBEK UYKU UYKU DÜZENİ
4. ayla birlikte bebeğinizin gece boyunca deliksiz uyumaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu dönemde gece uykuları yaklaşık 11 saat civarına kadar çıkabilir. Gün içinde de 2 ila 3 saat arasında uyuyabilir. Bebeğinizin uykuya geçebilmesi ve dalabilmesi için yorgunluk belirtileri gösterdiği sırada onu yatağına yatırın. Böylece hem kendi kendine uyumaya çalışacak hem de daha rahat bir uyku geçecektir. Uyku belirtileri gösteren bebeğinizi yatağına götürdüğünüz ve orada uyumasını sağladığınız sürece yatağında uyumaya alışması çok daha kısa sürecektir. Bakmanızda Fayda Var: Yenidoğan Uyku Düzeni
DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
- Doktorunuz bebeğinizin uyuması, beslenmesi ve genel gelişimiyle ilgili sorular soracaktır. Aynı zamanda sizin, ailenin geri kalanının ve bebeğinizin evde bir sıkıntı yaşayıp yaşamadığını da öğrenmek isteyecektir.
- Bebeğinizin kilosu, boyu ve baş çevresinin ölçümü yapılacak, doğumdan itibaren tutulan gelişim çizelgesine son durum eklenecektir.
- Daha önce yaşanılan bir sorun varsa bunun için genel bir fizik muayenesi yapılacaktır.
- Bebeğinizin görme, işitme, el becerisi, sosyal etkileşimleri kontrol edilecektir.
Yapılacak Aşı/Aşılar
- Bebeğinizin sağlığından herhangi bir problem yoksa ikinci dönem aşıları uygulanır. Bu aşılar: Beşli Karma Aşı (DaBT, İPA, Hib) 2. doz, KPA (Konjuge Pnömokok Aşısı ) 2. doz, Rotavirüs (RVA) 3. doz
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var