- gebe.com
- /
- 29 Aylık Bebek
29 Aylık Bebek
29 aylık bebek ellerini çok rahat kullanabildiğinden bir resme bakarak onu çizmeye çalışabilir. Bu dönemde bebeğinize uygun boyalar alarak, resim yapması için onu teşvik edebilirsiniz.
29 AYLIK BEBEK
Bebeğinizin kas gücünün gelişmesiyle birlikte hareketlerindeki uyum ve denge çok daha iyi duruma gelir. Oldukça enerjik olan bebeğiniz bu enerjik halinden dolayı da sürekli hareketlidir. Fiziksel gelişimlerine paralel olarak zihinsel gelişimleri de gelişmeye devam eder. Dolayısıyla bu dönemde bebeğinizi kas gücünü ve fiziksel gelişimini artıracak aktivitelere yönlendirmeniz önemlidir. 29 aylık bebek için topa vurmak, koşmak, bisiklete binmek, tırmanmak gibi aktiviteler buna örnek verilebilir. Yaptığı fiziksel aktiviteler aynı zamanda zihin gelişimine de katkıda bulunur.
29 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM
Bu dönemlerde bebeğinizin hareket edebilmesi için de dışarıya çıkacağınız zaman bebek arabası yerine onun yürümesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu fiziksel olarak egzersiz yapmasını da sağlayacaktır. Bebeğinizi hareketsiz ve tembel bir yaşama alıştırmanız ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bebeğiniz bu aylarda hangi elini daha etkin olarak kullanacağı belli olmaya başlar. Hangi eliyle kalem tutuyor, oyun oynuyor ya da yemek yiyorsa muhtemelen o elini kulanmaya devam edecektir.
29 Aylık Bebeğin Kilosu
29 kız bebeklerde kilo; alt sınır 10,0 kg, üst sınır 16,0 kg'dır.
29 erkek bebeklerde kilo; alt sınır; alt sınır 10,5 kg, üst sınır 16, 4 kg'dır.
29 Aylık Bebeğin Boyu
29 aylık kız bebeğin boyu; alt sınır 83,4 cm, üst sınır 96,4 cm'dir.
29 aylık erkek bebeğin boyu; alt sınır 84,9 cm, üst sınır 97,5 cm'dir.
29 AYIK BEBEK VE SOSYAL/BİLİŞSEL GELİŞİM
Bu dönemde bebeğinizin sosyal becerileri de gelişmeye devam eder. Kendine göre bir arkadaş çevresi oluşturmaya başlamıştır. Bazı arkadaşları ona daha yakındır ve onları daha çok sevebilir. Siz farkında olmasanız da kendine göre hoşuna gidenlerin bir listesini yapmıştır. Örneğin en sevdiğim oyuncak bu, en sevdiğim kitap bu gibi. Bu, bebeğinizin düşünce ve kişiliğinin geliştiğini gösterir. Benmerkezci tutumu nedeniyle bebeğiniz size bencilmiş gibi gelebilir ancak bu dönemseldir. Bebeğinizin başlı başına bir birey olduğunu unutmayın. Onun da tıpkı sizin gibi kendi duygu ve düşünceleri var. Bu yüzden ona her istediğinizi yaptıramazsınız. Yapmak istemediği bir şey için bebeğinizi asla zorlamayın. Kendi beğendikleri ve hoşnut olmadığı şeyler vardır ve buna saygı göstermeniz gerekir. O artık duygularını keşfetmiştir. Bebeğinizin duygularına önem ve değer vermeniz, onun da bu şekilde davranmasını sağlayacaktır. Unutmayın, kendisine empati duyulan ve saygı gösterilen bir bebek başkalarına da saygı ve empati duyacaktır.
Bebekler genellikle 6 yaşına kadar hayali arkadaşlara sahip olabilirler. Daha önce hiç tanışmadığı birini kafasında hayali arkadaş olarak canlandırabilir. Ancak bu korkulacak bir durum değildir ve zamanla geçecektir. Hayali arkadaş edinme durumu bebeğinizin soyut zihin gelişiminin birer parçası olarak kabul edilmektedir. Dil gelişimi, bebeğinizin zihinsel gelişimini de etkiler. Dil gelişiminde anne ve babanın da etkisi olduğunu unutmayın. Bu yüzden dil gelişimini desteklemek için bebeğinizle sürekli sohbet edin, onu dinleyin ve konuşması için teşvik edin. Konuşmak gerçekten etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda kitap okumak ve kitaptan ne anladığını onu anlattırmak da yine dil gelişimi için faydalı olacaktır.
29 Aylık Bebek Oyuncakları
29 aylık bebek ellerini çok rahat kullanabildiğinden bir resme bakarak onu çizmeye çalışabilir. Bu dönemde bebeğinize uygun boyalar alarak, resim yapması için onu teşvik edebilirsiniz. Bu hem el ve göz koordinasyonunu geliştirirken aynı zamanda hayal dünyasını da geliştirecektir.
29 AYLIK VE BESLENME
2-3 yaş arasındaki bebekler için bu dönemler "hayır" kelimesinin en sık kullanıldığı dönemlerdir. Bu durum da yemek saatlerinde ailelerin sıkıntı yaşamasına neden olabilir. İnatlaşarak bebeğinize yemek yedirmeye çalışmanız sadece gereksiz bir zaman kaybına yol açabilir. Bu nedenle bebeğinizin karnı acıktığında yemesine izin vermeli, yemek konusunda ısrarcı olmamalısınız. Özellikle annelerin bu dönemlerde bebeklerinin istekleriyle kendi istekleri arasında bir pazarlık yapma durumuna gelebilmektedirler. Bebeğiniz bir şey isterken onunla pazarlık etmek yerine, onun istediği olan bir yiyeceği evde nasıl daha sağlıklı hazırlayabilirim diye düşünmeniz yararlı olacaktır.
Sebze ve meyve yeme konusunda pek istekli olmayan bebekler için, bu tür gıdaları hoşlarına gidecek şekilde hazırlayabilirsiniz. Örneğin, bir meyve tabağı hazırlayacaksanız tabağı süsleyip onun dikkatini çekmeye çalışabilirsiniz. Yine sebze yemeklerini de farklı tatlar içerisine karıştırarak kullanabilirsiniz. Örneğin, omleti sebzeli yapabilir, fırında sağlıklı kabak mücveri hazırlayabilirsiniz. Bunları da yine bebeğinizin hoşuna gidecek şekilde değişik şekillerde hazırlayabilirsiniz. Bu dönemlerde bebeğinizin beslenme programından süt ve süt ürünlerini, yumurtayı, kırmızı eti, kümes hayvanlarını balığı, tahıl ürünlerini, yumurtayı, taze sebze ve meyveyi asla eksik etmeyin.
Bebeklerde ay ay beslenme hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
29 AYLIK BEBEK VE UYKU DÜZENİ
36. aya kadar bebeğiniz geceleri 11 saat, gündüzleri 1,5-2 saat kadar bir uykuya ihtiyaç duyar. Bu yaşlardaki bebeklerin çoğu, akşamları 19.00-21.00 arasında uyur ve sabah 06.30-08.00 arasında uyanır. Bu da bir yetişkinin uyku düzenine yaklaştığını gösterir. Sizden daha hafif bir uyku dönemine sahip olan bebeğinizin bu durumu yaklaşık 4 yaşına kadar devam eder. Bebeğiniz sizden daha önce uyanabilir eğer erken uyanmışsa ona yeniden uykuya dalabileceğini öğretmeniz faydalı olacaktır. Bu yaşlardaki bebeklerin yatmaya karşı bir direnç gösterdiği sık karşılaşılan bir durumdur ve bu da yatağa isteyerek gitmedikleri anlamına gelir. Korkular baş gösterebilir. Örneğin karanlıktan veya yatağın altından bir şeylerin çıkabileceği gibi şeylerden korkabilirler. Korku, bebeklerin normal gelişiminin bir parçasıdır. Eğer geceleri kabus görüp uyanmışsa yanına giderek korkuları hakkında onunla konuşarak, onu sakinleştirin. Bu tür rüyalar devam ediyorsa, gün içinde bunu tetikleyen durumların olup olmadığını araştırın ve gerekirse bir uzmandan destek alın.
DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. İlköğretim 1. sınıfa kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var