Gebelikte 10. Hafta

Bebeğiniz 3 cm boyuna ulaştı bile! Vücudunda kemik ve kıkırdak dokusu, kafasında ufacık kulak kanalları gelişiyor. Siz de greyfurt büyüklüğünde bir rahme sahipsiniz artık.

Gebelikte 10. Hafta

Gebelikte 10. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bebeğinizin boy uzunluğu 3,1-4,2 cm arasında ve kilosu 5 gr. civarındadır.

Gebelikte 10. Hafta da bebeğiniz artık karnınızda bulunan sıvı içerisinde hareket etme özgürlüğüne kavuşmuştur. El ve ayak parmakları 10. haftadan itibaren normal bir el ve ayak şeklini almaya başlıyor. Bu haftada bebeğinizin kuyruk kısmı artık görünmezdir. Nefes alıp verme hareketlerini yapmaya başlamıştır. Ancak bebeğiniz bunu oksijen değil, amniyon suyunu yutarak gerçekleştirir. Ayrıca ilk idrarını da yine bu haftalarda yapar.

Bebeğinizin organlarının gelişimi 10. haftadan itibaren oluşumunu tamamlamış olarak sayılır.

Çene kemiği şekillenmeye başlamıştır. Ayrıca vücudundaki kemik ve kıkırdak dokusu gelişmektedir. Bu hafta ultrasona girerseniz bebeğinizin ağzını açıp kapattığını ve hareket ettiğini görebilirsiniz. Omurgası saydam dersinin altında görülmeye başlandı.

Karaciğeri 10. haftada çalışmaya ve kan üretimini yerine getirmeye başlar.

Böylece organları işlev kazanmaya ve görevlerini yerine getirmeye başlıyor. Göz kapakları henüz yapışık durumda olsa da göz kapakları ve gözün iris tabakası oluşuyor. Uzuvları kıvrılabiliyor. Beyninin gelişmesinden dolayı algında geçici bir genişlik meydana geliyor. Belkemiği sinirleri omurilikten esnemeye başlıyor. 10. haftada bebeğinizin böbrekleri ve midesi harekete geçmeye, sindirilebilir sıvılar ve urine üretmeye başlıyor. Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkekse, testisleri erkeklik hormonu olan testosteronu üretmeye başlıyor.  

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu hafta karnınız giderek yuvarlak bir şekil almaya başlayacaktır.

Hem karın hem de bel çevreniz kalınlaşmaya başlayacak, hafif de olsa kilo aldığınızı fark edebileceksiniz. Gebelikte 10. Hafta da ayrıca şişkinlik durumu da yaşayabilirsiniz. Bu nedenle kıyafetleriniz artık dar gelmeye başlayacak. Bu nedenle kendinize karın bölgenizi rahat ettirecek beli lastikli veya iplikli kıyafetler seçmenizi öneririz.

Bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz.

Bu haftanın en güzel yanlarından birisi de ultrason muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilecek olmanızdır. Bulantılarınız bu haftada da devam etse de ilerleyen haftalarda bulantılarınızın azaldığını fark edeceksiniz. Ancak mide yanması ve hazımsızlık sorunları yine devam edecektir. Gebelik süresince kan hacminin artması nedeniyle bacaklarınızda, ayaklarınız ve vücudunuzun belirli bölgelerinde toplardamarlar kendilerini daha çok belli etmeye başlayacaktır.

SAĞLIK & BESLENME

Özellikle bu dönemde varis ve diş hastalıkları sorunu yaşayabilirsiniz.

Gebelikte 10. Hafta da diş etlerinizde şişmeler belirebilir. Bundan dolayı, hem kendi hem de bebeğinizin dişleriniz için yeterli miktarda flor almanız gerekir. Dişlerinizi yemeklerden sonra flor içerikli diş macunlarıyla fırçalamalı, tedavi edilmesi gereken dişleriniz için bir an önce bir diş doktorundan randevu almalısınız. Gebeliğiniz süresinde diş kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

Vücudunuzun kan desteği artacaktır.

Bu nedenle damarlarınız daha belirgin ve görünür bir hale gelir. El ve ayaklarınızda şişlikler meydana gelebilir. Alkol, sigara ve ilaç tüketiminden kesinlikle uzak durmalısınız. İlk dönemlerde beslenmenin, bebeğin gelişimi açısından önemli olduğunu unutmayın.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.   

Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?

Ektopik gebelik (dış gebelik) olabilir mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır.   

Bakmanızda Fayda Var: Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Nedir?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebelik döneminde yapacağınız egzersizler sayesinde kendinizi daha rahat ve formda hissedeceksiniz. Gebelikte 10. Hafta da  egzersizler aynı zamanda dolaşım ve solunum sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlarken, kendinize duyduğunuz güvenin artmasına ve olumlu duygular hissetmenize de katkı sağlayacaktır. Egzersiz yapan anne adaylarında gebelikte yaşanan belli başlı sıkıntılar (uykusuzluk, ağrı, varis vb.) daha az görülür.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebeliğinizin ilk dönemini bitirmenize az kaldı. Bu da ilk dönemde yaşadığınız bazı sıkıntıların yavaş yavaş sona ermesi demektir.

Gebeliğin ilk döneminde birçok kadın mide bulantısı, halsizlik vb. sorunlar yaşadığı için gebelikte 10. Hafta cinsel isteğinde azalma yaşayabilir. Bu durumun geçici olduğunu unutmayın.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.