Gebelikte 37. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık 48 cm boyunda ve 2,8 kilo ağırlığında. Bağışıklık sistemi hala gelişmeye devam ediyor.

Gebelikte 37. Hafta

Gebelikte 37. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 37. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 48.6 cm, kilosu ise 2 kilo 850 gram civarındadır.

Bebeğiniz bu hafta, doğduktan sonra yapabileceği hareketlerin hemen hemen hepsini yapabilecek kadar gelişmiştir. Hıçkırması buna örnek olarak verilebilir. Ayrıca dışarıdan gelen tepkilere karşı bebeğiniz irkilebilir; yüksek ses ve parlak ışıktan rahatsız olmaya başlar.

Önceki haftalarda ortaya çıkan parmak emme refleksi, bu haftalarda da ortaya çıkar.

Bu, bebeğinizin için gelişmiş olan bir harekettir ve emme hareketini yapabilmesi, beyninin oldukça geliştiğini gösterir. Bebeğinizin doğduktan sonra kullanacağı solunum kasları bu haftadan sonra çalışmaya ve bebeğiniz karnınızın içerisinde nefes alıp vermeye başlar. Akciğerleri henüz oksijenle dolmaya başlamadıysa da, karnınızda gerçekleştireceği nefes alış egzersizleri onu dış dünyaya daha kolay adapte edecektir.  

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bebeğinizin gelişimleri artık tamamlandığından, artık canı istediğinde doğabilir.

Kendinizi bu nedenle zorlamanıza gerek yok. Şuandan itibaren yapmanız gereken doğuma hazırlanmaktır. 37. hafta ile beraber gece uyurken zorlanabilirsiniz. Bu nedenle gündüzleri uyumaya çalışın. Doğuma az kaldığı için dinlenmeniz oldukça önemlidir.

Bebeğinizin hareket sıklığını takip edin.

Bir iki hafta önce başladığınız bu takibe şimdi de devam edin. Doğuma kadar olan süreçte bebeğiniz hakkında bilgiler verecek olan takip önemlidir.

Yalancı ve gerçek doğum sancılarını birbirinden ayırın.

Düzenli, sık ve git gide artan şiddetli sancılar gerçek doğum sancılarıdır. Bu sancıları 10 dakika içerisinde 3 defa hissedersiniz ve hissettiğiniz her kasılma, yaklaşık 50 saniye ile 1 dakika arasındadır. Eğer bu belirtiler siz de varsa beklemeden hastaneye gitmeniz gerekir. Çünkü gerçek doğum sancıları dinlenme ile geçmez. Gebeliğiniz süresince rahim ağzınızda salgılar oluşmaya başlar ve bu salgılar rahim ağzında kanalı tıkar. Mukus tıkaç olarak adlandırılan bu salgılar, bebeğinizi dış etkenlerden ve enfeksiyondan korur. Doğum yaklaştıkça mukus tıkaç düşer ve bununla beraber kahverengi, açık kırmızı veya pembe renklerde bir akıntı gelir. Buna nişan gelmesi denmektedir. Yalancı doğum sancılarında ise hissettiğiniz sancılar oldukça düzensizdir. Bu sancıların oluşma arası uzundur ve şiddeti her zaman aynıdır.

Bu haftalarda doktorunuz size çatı muayenesi yapacaktır.

Bu muayene rahim ağzınızın normal doğum için yeterli boyut ve düzeyde olup olmadığının kontrol edilmesidir. Eğer çatı açıklığı yeterli değilse, doktorunuz sezaryen olmanız gerektiğini söyleyebilir. Kendinizi bu duruma hazırlamanız faydalı olacaktır.

SAĞLIK & BESLENME

Gün içinde kendinizi yormayın. Bunalmış ve çok sıcak hissederseniz bol bol sıvı tüketin. Ferahlatıcı soğuk su spreyi kullanın. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Doktorunuz 35 ile 37. haftalar arasında size vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır.

Bu analiz, B grubu streptokokların kontrol edilmesi için yapılmaktadır. Yetişlerde zararsız olan bu bakterilerin, doğum yoluyla bebeğinize geçmesi, onda; menenjit, kan enfeksiyonu veya karaciğer iltihaplanmasına neden olabilir. Bu yüzden bu test oldukça önemlidir. Teşhis konulduğu takdirde, doğum sırasında size yapılan antibiyotik enjeksiyonu, anında bebeğinize bu bakterinin bulaşma riskini minimuma indirecektir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Yapılması Gereken Testler

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası ile 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri    

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Bu haftalarda itibaren doğuma çok az kaldığından bolca dinlenmeniz tavsiye edilir. Gün içerisinde yapılan hafif işlerden bile uzak durmalı, kendinizi yormamalısınız. Doğum çantanızı hala hazırlamadıysanız bir an önce hazırlamalısınız. Unutmayın bebeğiniz her an gelebilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Artık her an doğum yapabileceğiniz için bu hafta ve sonrasında cinselliğe ara vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.