Gebelikte 36. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık 2,7 kilogram ağırlığında. Sindirim sistemi anne sütünü enzimlemek için hazır.

Gebelikte 36. Hafta

Gebelikte 36. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 36. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 47.4 cm, kilosu ise 2 kilo 600 gram civarındadır.

Ultrasona girdiğinizde bebeğinizin oldukça büyüdüğünü göreceksiniz. Bu hafta cilt dokusunda oluşan yağlanmalar arttığından bebeğinizin elleri ve kolları boğum boğum şeklindedir.

Bebeğiniz sesinizi duymaktan oldukça keyif alacaktır.

Ona şarkılar söyleyebilir, onunla konuşabilir, geleceği hakkında ona ufak ipuçları verebilirsiniz. Size tekme atarak veya hızlı hareket ederek cevap verebilir. Bu hafta artık bebeğinizin ve sizin geçireceği son haftadır ve oldukça da önemlidir.

Kafa ve karın çevresinin ölçüleri neredeyse eşitlenmiştir.

Yavaş yavaş yağ birikimi azalmaya başlar. Bebeğinizin vücudunu kaplayan lanugo isimli tüylerle birlikte, verniks kazeoza tabakası yok olmaya başlamıştır. verniks kazeoza, bebeğinizin derisini maserasyondan koruyan beyaz renkli ve peynir kıvamında bir maddedir. Verniksin bir kısmı doğumda kalabilmektedir. Bu, diğer salgılarla beraber bebeğiniz tarafından yutulacak ve bağırsaklarında bekletilecektir. Mekonyum bebeğinizin ilk bağırsak hareketlerini oluşturur.

Damakları iyice sertleşmiş, tüm organları olması gerektiği gibi çalışır vaziyettedir.

Bu haftada ile birlikte bebeğiniz gelişmeye ve doğuma hazır hale gelebilmek için çalışmaya devam eder. Organlarından sadece akciğeri gelişimini devam ettirir ve doğumdan sonra da devam edecektir.

36. haftadan sonra bebeğiniz prematürelikten çıkar.

Bu haftadan sonra normal gelişimi tamamlanmış sayılır. 37. haftadan önce doğan bebekler prematüre, 42. haftadan sonra doğan bebekler ise geç doğumdur. Bebeğiniz olması gerektiğinin gibi değil de tam tersi duruyorsa doktorunuza dıştan döndürme manevrasının yapılıp yapılamayacağını sorun.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Doğuma çok az kaldı.

Bu dönemde kendinizi rahat hissetmeniz çok önemli. Rahatlamanız için doğumunuzu planlamanız ve doğum süreçlerine hâkim olmanız faydalı olacaktır.

Bu haftayla birlikte karnınız küçülmüş gibi görünecektir.

Bunun nedeni bebeğinizin doğum pozisyonuna geçmesi ve karnın alt kısmına inmiş olmasıdır. Böylece göğüs kafesinde yaşadığınız baskı ve basınçtan da kurtulmuş olursunuz. Ancak kasıklarınızdaki basınç, doğum yaklaştığında artar.

Mide yanması, solunum ve sindirim şikâyetleriniz azalmaya başlar.

Ancak idrar torbanızdaki baskı devam edecek ve sık sık tuvalet ziyaretinizin olmasına neden olacaktır. Her an doğuma hazır olacak gibi kendinizi hazırlamaya çalışın. Eğilmemeye ve kendinizi yormamaya özen gösterin.

SAĞLIK & BESLENME

Bebeğinizin fazlasıyla yer işgal etmesinden dolayı normalde yediğinizden daha az yiyor olabilirsiniz. Ancak sık yemek yemek enerjinizi geri kazanmanızda size yardımcı olacaktır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Doktorunuz 35 ile 37. haftalar arasında size vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır.

Bu analiz, B grubu streptokokların kontrol edilmesi için yapılmaktadır. Yetişlerde zararsız olan bu bakterilerin, doğum yoluyla bebeğinize geçmesi, onda; menenjit, kan enfeksiyonu veya karaciğer iltihaplanmasına neden olabilir. Bu yüzden bu test oldukça önemlidir. Teşhis konulduğu takdirde, doğum sırasında size yapılan antibiyotik enjeksiyonu, anında bebeğinize bu bakterinin bulaşma riskini minimuma indirecektir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Yapılması Gereken Testler

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri    

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebeliğin sonuna yaklaştığınız için artık eğilip kalkarken daha dikkatli olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra sırt, bel ve pelvis ağrılarından kaçınmak için hamile masajı veya hafif egzersizler yapabilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Doğumun yaklaşması, fiziksel şikayetlerinizin yeniden ortaya çıkması ve zaman zaman meydana gelen kasılmalardan dolayı libidonuzun azalması cinselliği ikinci plana atmanıza neden olabilir. Bu dönemde kendinizi rahat hissetmeniz oldukça önemlidir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.