Gebelikte 1. Hafta

250 milyon spermden biri vajinayı geçerek rahme girecek ve fallop tüpüne ulaşıp yumurtaya girmeyi deneyecek. Yumurtanın döllenmesiyle birlikte zigot ismini alacak ve rahme yerleştikten sonra gelişmeye başlayacak.

Gebelikte 1. Hafta

Gebelikte 1. Hafta

Gebeliğinizin ilk 3 haftası aslında teknik olarak henüz gebe olmadığınız bir dönemdir. Gebelikte 1. Hafta da 250 milyon spermden biri vajinanızı geçerek rahminize girecek ve fallop tüpüne ulaşıp yumurtaya girmeyi deneyecek. Eğer bunu başarırsa yumurta döllenecek. Bu aşamada spermlerden sadece bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarabilecek. Bu döllenmiş yumurtaya zigot adı verilir. Zigot, 16 özdeş hücreye bölünerek, rahme yerleşir ve gelişmeye başlar. Gebelikte 1. Hafta bebeğin cinsiyeti henüz belli olmaz. 1 haftalık bebeğin görüntüsü,

GEBELİĞİNİZİN 1. HAFTASINDA BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Fallop tüplerinin ucunda bulunan hareketli saçakları, yumurtlamayla atılan yumurta hücresini yakalayarak içeri alır ve ilerlemesini sağlar. Döllenme işlemi fallop tüp içerisinde gerçekleşmektedir. Yumurtalıklarda bulunan ve olgunlaşmış şekliyle 150 mikron (0.15 milimetre) çapında olan yumurta hücresi, adet döngüsünün ilk gününden itibaren olgunlaşmaya başlar. Yumurta hücresi, olgunlaşma süresince içi sıvı dolu kesecik olan folikül içerisindedir.

HAMİLELİKTE 1. HAFTA - 1 HAFTALIK BEBEK GÖRÜNTÜSÜ

Gebelikte 1. Hafta - 1 haftalık bebek görüntüsü

18-20 mm çapına ulaşan folikül, çatlayarak içindeki yumurta hücresini serbest bırakır. Serbest kalan hücre böylece fallop tüpünün içine yerleşir. Yumurtalıkta folikülün çatladığı yerde corpus luteum (sarı cisim) oluşur. Bu yapı, progesteron hormonu salgılar. Bu hormon rahim iç tabakasını gebeliğe hazırlar.

1 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

 


GEBELİKTE 1. HAFTA ANNE ADAYININ BEDENİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu dönemde teknik olarak gebe sayılmazsınız. Adet döngünüzün 14. gününde yarış halinde olan spermlerden sadece biri yumurtaya girerek, yumurtayı dölleyecek. Yumurtlama adı verilen bu süreçte sağ ve sol fallop kanalınıza atılan yumurta hücreleri bu hafta içerisinde olgunlaşmaya başlayacak. Döllenmiş yumurta yani zigot, yumurta kanalından rahime doğru gerçekleştirdiği 3-4 günlük yolculuğunda 16 hücreye bölünecek. Rahime varabilen zigota Morula denmektedir. 1-2 gün içerisinde rahminize yerleşecek olan Morula, gelişmeye ve dönüşmeye devam edecek.

1. haftanın sonuna doğru yaklaşırken, hücreleriniz yavaş yavaş gebelik hormonlarının ilk adımlarını meydana getirmeye başlar.

Bu hormonlar gebeliğinizin sonraki haftalarında en belirgin olan gebelik süreçlerinden biri olacaktır. Ayrıca yaptığınız gebelik testlerinin pozitif çıkması da bu sürecine girdiğinizin en önemli göstergesidir. Ancak unutulmamalıdır ki; gebeliğin rahminize yerleşmesi yaklaşık 4. haftaya denk gelir. Bu nedenle sizdeki ve bebeğinizdeki değişimler, doktorlar tarafından ancak 4. haftadan itibaren gözlemlenmeye ve değerlendirilmeye başlanır.

Gebelikte Ağızda Acılık ve Ekşilik Neden Olur? Nasıl Geçer? Detaylar İçin Tıklayın

GEBELİKTE 1. HAFTA SAĞLIK & BESLENME

Eğer planlı olarak gebe kalmaya karar verdiyseniz folik asit kullanımına başlamış olmanız gerekir. Kalsiyum, demir, proteinin yanı sıra bebeğiniz ve sizin sağlığınız için önemli olan vitaminleri ve mineralleri de almayı unutmayın.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Gebelikte 1. Hafta bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.

Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?



 

GEBELİKTE 1. HAFTA SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Eğer gebelik öncesi spor yapan biriyseniz zaten egzersiz yaparken çok zorlanmayacaksınızdır. Ancak ilk defa spor yapacaksanız, bu haftaların düşük ihtimalinin yüksek olduğu haftalar olduğunu unutmayın. Gebe kalmadan önce yaptığınız pek çok ağır kategorisinde değerlendirilen sporları, gebeliğiniz boyunca yapmamalısınız.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

GEBELİKTE 1. HAFTA CİNSELLİK

Pek çok uzman gebelik döneminde cinselliğin bebeğe zarar vermediğini ortaya koymuştur.

Gebelikte 1. Hafta cinsellik aksine değişen hormonları nedeniyle duygu durum değişikliğinin yanı sıra biyolojik olarak da değişiklikler yaşayan anne adayı için oldukça faydalı olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda gebelik sürecinin eşler arasındaki ilişkiyi de olumlu etkilediği bilinen bir gerçektir. Korkulan bir mit olan gebelikte cinsel yaşam sanılanın aksine annede libidonun yükselmesiyle oldukça zevkli geçen bir durumdur.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.