Gebelikte 27. Hafta

Bebeğiniz 37 cm boyunda ve 900 gram oldu. Bağışıklık sistemini plasenta güçlendiriyor. Artık duyuları hassaslaştı.

Gebelikte 27. Hafta

Gebelikte 27. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 27. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 36.6 cm, kilosu ise 900 gram civarındadır.

Bebeğinizin ciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken yavaş yavaş çalışmaya da başlar. Bebeğinizin bağışıklık sistemi plasenta tarafından güçlendirilir.

Size iyi bir haberimiz var; yüzü tamamen oluştu ve duyuları hassaslaşmaya başladı.

Annesinin ve babasının sesini ayırabilir ve farklı tepkiler verebilir. Böylece onunla kimin konuştuğunu anlayabilecek kadar sesleri ayırt edebilecek duruma gelmiştir. Bebeğiniz, rahminizde rahatça hareket eder, uyur ve uyanır. Kendi iç dünyasında takılan bebeğiniz oldukça mutludur. Eğer biri karnınıza kulağını dayarsa bebeğinizin kalp atışlarını duyabilir.  

Akciğerleri düzenli bir şekilde su alıp vermektedir.

Gözlerindeki retinası tamamen oluşmuştur ve aydınlıkla karanlığa tepki verebilir. Beyin hücreleri her gün gelişmeye devam eder ve oldukça aktiftir. Karaciğer, akciğer ve bağışıklık sistemi hızlıca gelişmeye devam eder. Karnınızda gıdıklanma hissederseniz bu bebeğinizi hıçkırık tuttuğu anlamına gelir.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Diğer haftalarda olduğu gibi bu haftalarda da bel, sırt ve bacak ağrılarınız devam edecektir. Ancak bu ağrıların yaşanması oldukça normaldir. Hem hormonlarınızın değişmesi hem de rahminizde büyüyen ve gittikçe ağırlaşan bebeğinizin yaptığı baskı bu ağrıların nedenidir.

Kaşıntı problemi devam edebilir.

27. haftada da kaşıntı sorunu yaşayabilirsiniz. Bu haftalarda kaşıntılarınız şiddetlenebilir. Özellikle karın bölgesinde hissedeceğiniz kaşıntıları önlemek için cildinizi bol bol nemlendirin. Fazla kaşımak cildinizin tahriş olmasına neden olabilir.

Nefes darlığı ve nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz. Ancak bu durum gebelikte olması beklenen durumlardan biridir.

Gebelik hormonlarınız bebeğinizin oksijen almasını sağlamak için nefes alma sayınızı artırır. Ancak ciddi anlamda nefes darlığı sorunu yaşıyorsanız hemen doktorunuza muayene olmayı ihmal etmeyin. Bebeğiniz mesane bölgenize doğru büyüdüğünden mesanenize ciddi bir baskı uygular. Bu nedenle öksürme, gülme, egzersiz sonucu idrar kaçırma meydana gelebilir. Fazla ağırlık taşıyan bacaklarınız ve rahim damarlara uygulanan basınç kan dolaşımınızı etkiler. Bu da gebelik döneminde krampların oluşmasına neden olur. Büyüyen karnınız, alınan kilolar nedeniyle yürüyüşünüz ve dengeniz değişebilir.

SAĞLIK & BESLENME

Gebelik döneminde keskinleşen koku duyusu eskiden çok sevdiğiniz yiyeceklerden artık tiksinmenize neden olabilir. Ancak bu durum tersi de olabilir. Eskiden yiyemediğiniz yiyecekleri yemeğe başlayabilirsiniz. Gerekli vitamin ve mineralleri almanız gebelik süresince oldukça önemlidir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Gebelikte şeker yüklemesi

Gebelikte 24 ile 28. haftalarda bazı doktorlar glukoz tarama testinin (şeker yükleme veya şeker tarama testi) yapılmasını önerir. Ancak bazı doktorlar bu testin anne adayına ve bebeğe ciddi zararlar verdiğini, şeker yükleme testine alternatif testlerin de olduğunu belirtmektedirler. Doktorunuzla konuşarak size uygun olan testi yaptırmanız tavsiye edilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Şeker Yükleme Testi

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebelikte sizi en rahat ettirecek ve kolayca yapabileceğiniz egzersizler; yüzme, özellikle açık hava da yürüyüş, hafif tempolu koşu vb. dir. Bunların her biri kendinizi iyi hissetmenize de yardımcı olacaktır. Normal zamanda da egzersize ihtiyaç duyan vücudumuz gebelikte özellikle ihtiyaçtır. Hem kilo alımını kontrol altına alır, hem de kendinizi daha enerjik hissedersiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebelikteki cinsel yaşamda özellikle baba adayına büyük görev düşmektedir. Sizin değişen duygu durumlarınızı, isteksizliklerinizi veya arzularınızı iyi karşılamalıdır. Asla zorlayıcı ve yıpratıcı olmamalı her zaman anlayışla yaklaşmalıdır. Özellikle ülkemizde gebelikte cinsellik konusunda yanlış bilinen pek çok konu aileleri yanlış yönlendirmekte, cinsel yaşamdan uzak tutmaktadır. Bu nedenle tüm endişelerinizi doktorunuzla konuşarak çözebilirsiniz. Böylece gebelikte cinsel yaşam sizin için tabu olmaktan çıkacaktır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.