26 Aylık Bebek

26 aylık bebek rahatça tek eliyle bardak tutup, kendi başına bir şeyler içebilir. Hareketleri ilk zamanlara göre daha aktiftir.

26 Aylık Bebek

26 AYLIK BEBEK

Bebeklerin kimlik savaşlı vermeye başladıkları aylar 25-26 ve 27. Aylardır. Şimdiye kadar henüz rastlatmadıysanız bu aydan sonra bebeğinizde inat dönemi davranışlarını görmeye başlayabilirsiniz. Bu aylarda bebeğinizin motor gelişiminden, öz bakım ve sosyal gelişimine kadar bilişsel gelişiminde büyük adımlar atılsa da özellikle yirmi altı aylık bebeğin dil gelişimi bu aylarda daha çok hızlanırken  bunun dışında 26 aylık bebek beslenmesinde rahatça tek eliyle bardak tutup, kendi başına bir şeyler yeyip içebilir. Fiziksel gelişiminde hareketleri ilk zamanlara göre daha aktiftir. Kolaylıkla koşabilir, top oynayabilir ve zıplayabilir. 26 aylık bebek boy ve kilo; bebeklerin 2 yaşından sonra artık büyüme hızı farklı olması nedeniyle boyu ve kilosunun normal kabul edilen sınır değerler içerisinde olması beklenir.

26 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

Uğraştığı zaman tek başına kendi ayakkabılarını ve çoraplarını giyip çıkarabilir. Bu ay bebeğinizin daha çok boyu uzadığı için kilo kaybedebilir ve kilo alımı durabilir. Vücut yapısı günden güne yetişkinlere benzemeye başlar. Yardımınız olmadan kendi günlük kişisel temizliğini yapabilir, ellerini ve yüzünü yıkayabilir, dişlerini fırçalayabilir. Yine bu dönemde de bebeğinize 3 tekerlekli bisiklet alabilirsiniz.

26 Aylık bebek Gelişimi

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeklerin çoğu bu dönemde duygularını gizlemeye çalışırlar. Cinsiyet ayrımı da bu aylarda yavaş yavaş gelişmeye başlar. Bebekler erkek ve kadın arasındaki ayrımı bu aylarda fark edebilir ve bu iki cinse olan yaklaşımları da farklı olabilir. Bebeğinizin henüz gelişim aşamasında olduğunu unutmayın. Bu dönemlerde bir şeye çabuk sinirlenip hırçınlaşabilir. Gereksiz yere ağlayabilir. Bu tür davranışlar, bebeğinizin bulunduğu dönem için gayet normaldir. Ona bir yetişkinmiş gibi tavır almayın. Onunla konuşarak sakinleşmesini sağlayabilir, dikkatini dağıtacak şeyler yapabilirsiniz. Bebeğinizin olumlu davranışlarını ve doğru yaptıklarını mutlaka takdir edin. Bu aylarda ebeveynlerin tutum ve davranışlarının tutarlı olması bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir.  

26 Aylık Bebeklerde Dil ve Konuşma Gelişimi

26 aylık bebeklerin dil ve konuşma gelişiminde; bazı bebeklerin 26. Aydan itibaren kelime haznesi fazlayken bazılarının daha az olabilir. Bebekler genellikle 4 yaşına gelen kadar tam anlamıyla konuşamazlar ve söylediklerinin çoğu anlaşılmaz. 2-3 kelimeyi geçmeyecek şekilde kısa cümleler kurabilirler. Bu dönemde bebeğiniz, verdiğiniz iki aşamalı komutları anlayıp uygulayabilir. Örneğin, oyuncağını oradan al ve yerine koy gibi. Oyuncaklarını ve eşyalarını çeşitlerine göre ayırabilir. Henüz somut ve soyut kavramları algılayamaz. Bu nedenle soyut kavramlarla bebeğinizi asla korkutmaya çalışmayın. Çünkü bunun etkisinde kalabilir. Zaman ilerledikçe bebeğinizin de odaklanma ve dikkat etme süresi artmaya başlar. Bazen bir oyuna ne kadar odaklandığını fark edebilirsiniz. Bu yüzden seslendiğinizde sizi duymayabilir. Bunun gibi durumlarda oyunun bölünmesinden hoşlanmaz. Önceden uyarmanızda fayda vardır. Örneğin, 15 dakika oynadıktan sonra uyku zamanı şeklinde komut verebilirsiniz.

26 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi Bu Aylardan Başlayarak Oldukça Hızlanır

  • Bebeklerin bu aylardaki dil gelişiminde;
  • İki basamaklı komutlara uymaya başlar,
  • Baba git, büyük top gibi iki kelimelik cümleler kurmaya başlar,
  • 50 ya da daha fazla cümle kurabilir,
  • Konuşmalarında hayır ya da değil sözcüklerini kullanabilir,
  • Mülkiyeti belirtecek iki kelimelik cümleler kurabilir, (babamın ayakkabısı)
  • Nerede sorusuna cevap verebilir,
  • Doğadaki çevresel sesleri isimlendirebilir,
  • Konuşma içerisinde kendi ismini kullanabilir, (kendisinden üçüncü bir kişi olarak bahsedebilir)
  • Yakın arkadaşlarından birisinin ismini söyleyebilir.

26 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Bebeklerin genellikle yürüme ve konuşmaya başlamasıyla bebeklik döneminin sona erdiğini ve çocukluk döneminin başladığını ifade ederler. Bu ayda (2 yaşından itibaren) çocukların hızlı dil gelişimi yanında hem kaba hem de motor becerilerinin oldukça arttığı belirtilir. Bilinçsel olarak farklılaşan çocuk, sosyalleşme yanında özbakım (kendi bakımı) becerileri de edinmiştir. Bu aylarda inatlaşma sorunları sık görülür. 

Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın   

26-aylık-bebek-oyunları  

26 Aylık Bebek Oyunları

Yirmi altı aylık  bebekler tüm duyularını kullanabileceği oyunlar ile duyuları harkete geçirebileceği gibi motor becerilerini de geliştiren oyunlardan hoşlanır. Bebeğinizin oynamaktan keyif alacağı ksilifon ve marakas  gibi müzik aletleri ya da kinetik kum onun için uygun oyuncaklar arasında yer alır. Bu tür oyunlar bebeğinizin şarkı söylemesini yüreklendirirken aynı zamanda müzik ritim duygusunu besler ve matematik ve konuşma becerisini güçlendirir.  

BESLENME

Bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde ebeveynlerin tutarlı ve iyi örnek olması en temel olgudur. Yemek yedirme konusunda ısrarcı olmanız, ceza veya ödül gibi uygulamalar koymanız bebeğinizin yeme davranışını olumsuz yönde etkiler. Bebeğinizin isteklerine ve iştahına saygı duymanız gerektiğini unutmayın. Bu nedenle bazı zamanlarda az yiyor diye onu yemeğe zorlamamalısınız.  

Günlük Ana ve Ara Öğünleri Atlamayın

Günlük ana ve ara öğünlerin atlanmamasına özen göstermelisiniz. Beslenmesinde özellikle yüksek ve iyi kalite protein içeren gıdaların olması ileride ki yaşamının sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, köfte ve kurubaklagiller beslenme programının olmazsa olmazlarındandır. Bu besinlerden günde 2-3 porsiyon tüketmesini sağlamalısınız. Ancak süt ve süt ürünlerinde günde 500 ml'yi geçmemeye dikkat edin. Çünkü bu tür gıdaların fazla tüketilmesi kabızlığa ve demir emiliminin azalıp, kansızlığa neden olabilir. Özellikle tahıllar, sebze ve meyve tüketimi konusunda bebeğinizi özendirmeniz faydalı olacaktır. Tahılları yoğurt veya süt içerisinde kullanabileceğiniz gibi çorbaların içinde de kullanabilirsiniz.

26 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

26 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 9.6 kg ile 15.9 kg kilo arasında, boyunun ise, 81.2 cm ile 94,8  cm arasında olması beklenir.

26Aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise boyu; 81.2 cm ve 93.7 cm arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise; 82.8 cm ve 94.8 cm arasında olmalı.

26 Aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise kilosu 9.6 kg ve 15.4 kg arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise, 10.2 kg ve 15.9 kg arasında olmalı.

UYKU

Bebeğinizin gelişme hızına bağlı olarak öğlen uykusunda azalma görülür. 2 yaş + 2 aylık olan bebeğiniz; gece uykusu 10.5 – 12.5 saat, gündüz uykusu 1 – 3 saat olmak üzere toplamda 11.5 – 15.5 saat uykuya ihtiyaç duymaktadır.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. İlköğretim 1. sınıfa kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.