1 Aylık Bebek

1 aylık bebek gelişimi el ve bacak hareketleri reflekslerle gerçekleşirken, bebeğiniz ilk bir aylık dönemde zıt renklere ve büyük şekillere olan ilgi göstermeye başlar.

1 Aylık Bebek

1 Aylık Bebek

1 aylık bebek gelişimi el ve bacak hareketleri reflekslerle gerçekleşirken, bebeğiniz ilk bir aylık dönemde zıt renklere ve büyük şekillere olan ilgi göstermeye başlar. 1 aylık bebek gelişiminde bebeğinizin ilk ayında el ve bacaklarının hareketleri refleksleriyle gerçekleşir. Bebeğiniz bu dönemde etrafında bulunan zıt renklere, büyük şekillere ilgi göstermeye başlayacaktır. Göz kapaklarını henüz o kadar açık tutamasa da zamanda bunu başaracaktır. 1 aylık bebek boy ve kilosu artmaya devam eder.

1 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM

Bebeğinizin görme yetisi şimdilik tam olarak gelişmediğinden görme kabiliyeti de pek iyi değildir. Görme açısı 15-30 cm aralığında olduğundan uzakta bulunan nesneleri bulanık görür. Gelişimi ilerledikçe görmesindeki kalite ve görme açısı artacak, böylece farklı nesnelere de tepki vermeye başlayacaktır. Onunla mutlaka yüz yüze gelmeli ve gözlerinin içine bakmalısınız. 1 aylık bebeğin kilosu doğum kilosu ve boyu da değişmektedir.  

Bir Aylık Bebekler Kafasını Kontrol Edemez

Bir aylık bebek kafasını kontrol edemediği ve boyun kasları yardımıyla başını yukarıda tutmayı başaramadığı için onu avucunuzla desteklemeyi ihmal etmeyin. İşitme duyusu oldukça iyi durumdadır. Bebeğinizin gözlerinde şişkinlik, burnunda basıklık, kafa anatomisinde yamukluk, deride kremsi yapıya benzer bir madde, genital bölgesinde ve cinsel organında şişkinlik ve T bölgesinde (kaşlar ve çevresi başta olmak üzere) kırmızı benekler görebilirsiniz. Bunlar yenidoğan bebeklerde sıkça karşılaşılan şeylerdir, zamanla düzelecektir, bu nedenle endişelenmeyin.

1 aylık bebek

1 AYLIK BEBEĞİN KİLOSU

1 aylık bebeğin kilosu ortalama 3500 - 4400 gram arasında olmalıdır. Uzmanlar bebek kilo tablosunu kız ve erkek bebek olarak iki şekilde hazırlamışlardır. Buna göre,

  • 1 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 2950 gr ortalama kilo 4000 gr. üsts sınır ise, 5400 gr. dir.
  • 1 aylık erkek bebeklerde kilo;alt sınır; 3000 gr. ortalama kilo 4500 gr. üst sınır ise, 5750 gr. olarak ifade edilir.

1 AYLIK BEBEĞİN BOYU

  • 1 aylık kız bebeklerde boy;alt sınır 50 cm, ortalama boy 55 cm, üst sınır ise, 59 cm'dir.
  • 1 aylık erkek bebeklerde boy;alt sınır 51 cm, ortalama boy 55 cm. üst sınır ise, 60 cm'dir.

1 aylık bebek ne yapar  

Uyku Esnasında İstemsiz Sıçramalar Olur

Uykusunda istemsiz reflekslerle sıçraması ani hareketler yapabilmesinin bir sonucudur, bu nedenle kendi kendine uyanabilir. Bu yüzden kundak yapmak yerine, rahat hareket edebileceği şekilde sarmanız gerekir. Bebekler doğuştan gelen hayati reflekslere sahiptir. Memeyi arayıp bulma, korkma ve irkilme sonucunda kollarını açma, parmaklarınızı sıkıca kavrama gibi… Onu ayakta tuttuğunuzda sanki adım atıyormuş gibi hareket ettiğini görebilirsiniz. Bu yürüme hareketinin başlangıcıdır ve genel olarak “adımlama refleksi” olarak tanımlanır. Bebeklerin bu dönemde uyuma süreleri yaklaşık olarak 20-22 saat arasındadır. Gün içinde bebeğiniz 2-4 saatini sakin ve uyumadan geçirir. Gelişiminin devam etmesiyle birlikte uyanık kalma süresi de artacaktır.    

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Siz güldüğünüzde karşılık olarak size gülümsediğini görebilirsiniz. İşitme duyusu oldukça iyidir. Bu yüzden onunla konuşmanız, ona şarkılar söylemeniz ve onunla sürekli temas halinde olmanız çok önemlidir. Unutmayın bebeğiniz çıkardığınız seslere ve yaptığınız mimiklere oldukça ilgi gösterecektir. Bebeğiniz henüz net bir görüşe sahip olmadığı için, yüzünüzü daha iyi tanıması ve görebilmesi için onu sık sık kendinize yaklaştırın, yüzünüzdeki ifadeyi incelemesine izin verin. Çıkardığınız sesleri ve yüzünüzdeki mimikleri dikkatle inceleyecektir. Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşıladığınız sürece beslenme ve uyku düzeninin oluşmaya başlayacağını unutmayın. Bu düzen onun daha sakin, mutlu ve stressiz hissetmesini sağlarken, etrafındaki yaşama ve sizin hayatınıza uyum sağlaması da kolaylaşacaktır.

1 aylık bebek oyuncakları  

1 Aylık Bebek Oyuncakları

Bir aylık yeni doğmuş bebek kısa sürede olsa belli bir noktaya odaklanabilir. İlk aylarda yüzüne 15 cm yakın olan bir nesneyi görür ve o nesneyi takip edebilir. 1 Aylık Bebek, bu dönemde hafif ritimli, yumuşak ses ve müziklerden hoşlanır. İnsan seslerini, özellikle annesinin sesini tanır. Bir aylık bebeğin en önemli oyun arkadaşı annesidir. Birinci ayda bebeğin göz kaslarını geliştirmek için onun göreceği mesafeden "beni izle" oyunları oynamaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz için özel hazırlanmış CD leri bebeğinizi emzirirken veya uyuturken dinletebilirsiniz. Ona karnınızdayken olduğu gibi şarkılar ve ninni söyleyebilirsiniz.   0-6 Aylık Bebeklere Oyuncak Seçerken Dikkat Edilecek Konular  

1 AYLIK BEBEK BESLENME

Yenidoğan bebekler için en ideal besin anne sütüdür. Bir gün yani 24 saat içerisinde bebeğiniz ortalama 12 defa emmek için refleks gösterecektir. Bu da yaklaşık olarak her 2-3 saatte bir demektir. 1 aylık bebek gelişimi doğrultusunda bu sıklık giderek azalacaktır. Doktorunuz aksini söylemedikçe bebeğinizi özellikle ilk 6 ay anne sütü haricinde herhangi bir besinle beslenmemenizi tavsiye ederiz. Sütünüz bebeğinizin beslenmesi için biyolojik olarak yeterlilik sağlayacaktır. 1 aylık bebek beslenmesinde sütünüz gelmiyor veya az geldiğini düşünüyorsanız öncelikle bunun ana etkeninin stres olabileceğini unutmayın. Kendinizi sakinleştirecek yöntemler deneyebilirsiniz. Ancak yine de bu sorun devam ediyorsa o zaman doktorunuza danışarak neler yapabileceğinizi konuşabilirsiniz.

1 aylık bebek beslenme   

1 Aylık Bebek emzirilirken, emzirme pozisyonunaçok dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin meme ucunu tam olarak kavraması, çenesini iyice yaslaması gerekir. Bunun için şu adımlara dikkat edin:

  • Bebeğinizi yüzü size dönük olacak şekilde kucağınızda tutun.
  • Bebeğinizin yanağına veya alt dudağına meme ucunu değdirip, ağzının açılmasını sağlayın ve bebeğinizin ağzını memeye tutturun.
  • Bebeğinizin sadece meme ucunu değil, koyu renkli olan bölümünü de ağzının içine aldığına emin olun. Bu meme çatlaklarını ve canınızın acımasını önleyecektir.
  • Bebeğinizi emzirme sırasında onunla baş başa olmaya özen gösterin. Etrafındaki sesler veya görüntüler konsantrasyonunu engelleyebilir.
  • Beslenme sırasında en dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de gaz çıkarma olayıdır. Bazen bebeğinizin doyduğunuzu düşünürsünüz ancak aslında onu emmeden uzaklaştıran ve rahatsız eden şey gaz olabilir. Bu nedenle emzirme aralarında bebeğinizin gaz çıkarmış olmasına dikkat edin.

 Bakmanızda Fayda Var: Neden Anne Sütü?

1 AYLIK BEBEK UYKU

1 Aylık Bebek günün ortalama 15-18 saatini uyuyarak geçirirler. Gece ve gündüz farkını bilmedikleri için her saat uyuyup uyanabilirler. Bebeğinizi yatırırken bazı kurallara dikkat etmenizde fayda var. Öncelikle:

  • Bebeğinizi yan veya sırt üstü yatırın.
  • Üzerine örttüğünüz battaniye veya benzeri şeylerin bebeğinizin ağzını kapatıp kapatmadığına çok dikkat edin.
  • Gece ve gündüz farkını anlayabilmesi için destek olmanız gerekir. Bu nedenle gündüzleri onunla oynayın, konuşun hatta ona şarkı söyleyin. Gece ise daha sakin davranmaya çalışın. Böylece aradaki farkı anlamasını sağlayabilirsiniz. Elbette bunu yapmadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışmayı unutmayın.

Bakmanızda Fayda Var: Yenidoğan Uyku Düzeni

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bebeğinizin ilk ayında yapılması gereken doktor kontrolleri ve aşıları şu şekildedir: Doktor Kontrolü:

  • Bebeğinizin genel gelişimi, uyku durumu, beslenmesi incelenir.
  • Kilosu, kafa çevresi ve boyu ölçülür.
  • Genel fiziksel muayenesi yapılır.
  • İşitme ve görme muayenesi yapılır.
  • Göbek kordonundaki iyileşme durumu kontrol edilir.
  • Bıngıldak bölgesi muayene edilir.
  • Refleksleri kontrol edilir.

Yapılacak Aşı/Aşılar

  • Hepatit  B 1. doz, Rotavirüs (RVA) 1. doz

Bebeklere yapılacak aşıların ay ve zamanları için Bebek Aşı Takvimini tıklayın.   

1 Aylık Bebekler İçin Uyum Süreci    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.