12 Aylık Bebek

12 aylık bebek gündelik eylemlerle ilgili ona söyleyeceğiniz bir çok şeyi anlamaya başlar. Bir iki kelime söyleyebilir. Eline aldığı her şeyi incelemeye, kurcalamaya, anlamaya çalışır; nesneleri sallar ve yere atar.

12 Aylık Bebek

12 AYLIK BEBEK

Bebeğiniz on iki aylık (1 yaş) olmasıyla fiziksel ve sosyal gelişiminin farklılaşması yanında beslenme ve uyku düzeninde de bazı değişiklikler meydana gelir. Bu ayda bebeğiniz artık yavaş yavaş yürümeye başlamıştır (her beş bebekten birisi) ve yaşıtları ile zaman geçirmekten ve oyun oynamaktan büyük zevk alır. Beslenme konusunda kendisine tek tip yemek seçebilirken, günde 5-6 öğün 2-3 çeşit yemek yiyebilir. 12 aylık bebek gelişimi sürecinde; sizi takip eder, taklit yeteneği geliştiği için göz kırpma gibi hareketleri yapar, uykusu belli bir düzene girer ve sabaha kadar hiç uyanmadan uyuyabilir. 12 Aylık bebek kilosu ve boyu kız ve erkek bebeklere oranla farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak 7 500 ile 12, 5 kilo arasında değişmektedir.

12 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

Bebeğiniz 12 ay sonunda artık yürümeye başlayabilir, ancak bebeğinizin henüz yürümeye başlamaması bunun yanında desteksiz ayakta durabilmesi uzmanlar tarafından normal bir gelişime olarak sayılmaktadır. Uzmanlar tarafından her beş bebekten birisinin genellikle 12. Aydan itibaren yürümeye başladığını ifade edilir. Bebeğiniz yürümeye başladığı halde yine de emeklemeye devam ediyorsa endişelenmeyin. Çünkü yürümeye yeni başlayan bebeklerin pek çoğu, istedikleri yere veya nesneye emekleyerek daha çabuk ulaşırlar. Bu nedenle bir süre daha emeklemeyi tercih edebilir.   Zamanla yürümeyi kendi başına çözmeye başlayacak, düşmeden kendi kendine nasıl duracağını veya köşeleri nasıl döneceğini keşfedecektir. Eğer bebeğinizin çok hareketli bir yapısı varsa bu oyun parkında veya yatağında bazı tehlikeli durumlarla karşılaşmasına neden olabilir. Tırmanabilir ve bu tehlikeli bir şekilde düşme riskini arttırır. Bebeğiniz tırmanmayı çok seviyorsa, bulunduğu alanı onun için güvenli bir hale getirmeniz gerekir.   

1 yaşındaki bebek neler yapar

12 Aylık Bebek Neler Yapar?

12 aylık bebek gündelik eylemlerle ilgili ona söyleyeceğiniz birçok şeyi anlamaya başlar. Bir iki kelime söyleyebilir. Eline aldığı her şeyi incelemeye, kurcalamaya, anlamaya çalışır; nesneleri sallar ve yere atar. Hareket eden nesneler daha çok ilgisini çeker. Zamanla nesneleri parçalama evresinden bir araya getirme evresine geçiş yapar.  

1 Yaş Bebeklerde Oyuncak Seçimi

Bebeğinize oyuncak alırken, mutlaka oyuncakların üzerinden yazan yaş aralıklarına dikkat edin. Bu uyarılar bebeklerin zihinsel kapasitelerine göre güvenlik amacıyla konulmuştur. Çünkü kimi oyuncakların içinde yutulabilecek parçalar bulunabilir ve eğer yaşına uygun olmayan bebekler için alınırsa bu parçaları yutabilmeleri mümkün olur. Daha karmaşık oyunlardan hoşlanmaya başlar. Örneğin kıyafetlerini kendisi çıkarmak isteyebilir. Bu dönemde etrafında yaşıtlarının olması onun hoşuna gider, ancak onlarda beraber oynamayabilir. Kendisinden daha büyük kişilerle oynamayı tercih edebilir. Pelüş oyuncaklar bu dönemde en favori oyuncaklarından birisidir ve bunlardan 1-2 tanesine oldukça bağlıdırlar. Yanından hiç ayırmak istemeyebilir. Bebeklerin bazılarında ayrılma duygusu bu dönemde daha yoğun yaşanırken, insanları yadırgayabilir. Mizah anlayışı da gelişmeye başlayan bebeğiniz, onun yaptığı bir şeye güldüğünüzü gördüğünde bunu tekrarlayacaktır.   12 aylık bebek gelişimi

1 YAŞ BEBEK SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİMİ

Bebeğiniz taklit yoluyla göz kırpma, öpücük gönderme gibi davranışları öğrenebilir. Yaptığınız işleri taklit eder. Onu giydirdiğiniz zaman size yardım etmeye başlar. Bu aylarda biraz inatlaşabilir. Bu da uyku, beslenme, giyinme gibi şeylere itiraz etmesine neden olabilir. Hatalı davranışlarında ona anlayabileceği şekilde ve yumuşak bir tonda hatasının ne olduğunu, bu davranışın sonucunun ne olacağını anlatın. Güvendiği ve tanıdığı insanlara gülümser, onların kucağına gider ve onlarla yakınlaşır. Ailedeki kişilere daha sevecen ve bağlılık gösterir. Anne ve baba kelimesinin anlamını biler ve onların diğerlerinden farklı kişiler olduğunu anlar. Oyuncakları yerine insanlarla daha fazla vakit geçirmeyi isteyebilir.

Bebeğiniz Sizi Örnek Alır

Bebeğinizin sizi örnek aldığını asla unutmayın. Onun her şeyi anladığını düşünerek hareket edin ve ona neyi neden yapması veya yapmaması gerektiğini anlatın. Yaptığı şeylere sürekli "hayır" demeyin. Çünkü bu kelime gücünü azaltarak bir süre sonra hayır dediğinizde sizi dinlememesine sebep olabilir. Sürekli kucakta olmak yerine var olduğu yeri keşfetmeye daha meraklı olduğundan, hareket özgürlüğünü kısıtlamayın. Onu bir şeyler için zorlamayın. Bir şeyleri yapmayı öğrendikçe, tavrı da zamanla değişecektir.

12 Aylık Bebek Oyunları

Bebeğinize uygun boya kalemleri alın ve onu resim yapması için teşvik edin. Onunla sürekli konuşun, şarkı söyleyin, masal kitapları okuyun. Ona, geometrik şekillerde oyuncaklar veya yumuşak bir top alarak hareketli oyunlar oynatın. Özellikle kitaplardaki resimlere olan ilgisi artmaya başlar. Yavaş yavaş eşyaların isimlerini öğrenir. Bir nesnenin ismini söylediğinizde, onun ne olduğunu algılayacaktır. Görme konusundaki netliği ve görüş mesafesi de tıpkı bir yetişkinin ki gibidir.

Öğrenmesini Teşvik Edin

1 yaş çocuğuna nasıl davranılmalı? Bebeğinizin kendi kendine yaptığı şeylerde ona müdahale etmemeye çalışın, çünkü onu yaptığı şeyden bölerseniz rahatsız olacak, belki de bir daha kendi başına bir şey yapmaya çekinecektir. Gözetiminizde olduğu sürece, bırakın kendi kendine istediği şeyi yapabilsin. Böylece kendine olan güveni de gelişecektir. Önceki aylara göre verdiğiniz kısa talimatları anlar. Ona "Buraya gelir misin?" gibi basit komutlar vererek sizi anlamasını sağlayın. Yeni şeyler öğrenmeye başladıkça onu devam etmesi için teşvik edin. Bebekler onaylandıklarını ve teşvik edildiklerini bildiklerinde daha iyi öğrenirler, sizi anlarlar ve mutlu olurlar.   

1 yaşındaki bebek gelişimi  

BESLENME

12. ayla birlikte bebeğiniz yeni bir döneme geçiş yaptı. Yasak olan besinler ortadan kalktı ve yine yiyeceği besinlere kendisi karar verir. Baharat ve tuz oranlarını onun yiyebileceği şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin büyüme ve gelişmesi eskiye göre biraz yavaşlar. Bu da iştahsızlık sorunlarını ortaya çıkarabilir. Eğer fiziksel muayenelerde herhangi bir problem yoksa ve doktoru yaşına uygun büyüme gösterdiğini söylüyorsa, büyüme ve gelişmesinde herhangi bir gerilik yoksa bu durum olağan olarak kabul edilir. Bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur.

12 Aylık Bebeğin Kilo Artışı Yavaşlar

Bebeğinizin bu dönemde kilo artışı yavaşlaması nedeniyle aylık ortalama aldıkları 500 gram 200 grama kadar düşebilmektedir. Daha öncesinden doktorunuz tarafından size bilgilendirme yapılmalıdır. Büyüme hızında yavaşlama ve büyüme eğrilerinde geride kalma iştahsızlık ile birlikte meydana geldiyse o zaman doktoru, bebeğinizden tam idrar ve kan sayımı isteyebilir. Aynı zamanda gerekli görüldüğü takdirde başka testler yapılarak bunun nedeni araştırılır ve beslenme uzmanıyla birlikte bebeğinize yeterli ve dengeli beslenme düzeni sağlanır. Böylece bebeğinizin büyüme gelişme eğrisini yakalaması sağlanır.

12 AYLIK BEBEĞİN KİLOSU

12 aylık bebeğin kilosu ortalama 7200 - 12 500 gram arasında olması beklenir. Uzmanlar bebek kilo tablosunu kız ve erkek bebek olarak iki şekilde hazırlamışlardır. Buna göre,

  • 12 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 7200 gr ortalama kilo 4000 gr. üst sınır ise, 12 000 gr. dır.
  • 12 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır; 7450 gr. ortalama kilo 4500 gr. üst sınır ise, 12 500 gr. olarak ifade edilir.

12 AYLIK BEBEĞİN BOYU

  • 12 aylık kız bebeklerde boy; alt sınır 66 cm, ortalama boy 55 cm, üst sınır ise, 81 cm'dir.
  • 12 aylık erkek bebeklerde boy; alt sınır 69 cm, ortalama boy 55 cm. üst sınır ise, 83  cm'dir.

    1 yaşındaki bebek beslenme

1 Yaşından Sonra Demir İhtiyacı Önemlidir

1 yaşından sonra bebeğinizin demir ihtiyacı önemlidir. Demir eksikliği fiziksel, zihinsel, ruhsal ve anemi gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle yumurta, koyu yapraklı sebzeler, et grubu besinler, kurubaklagiller beslenme programının olmazsa olmazıdır. Bu tür kaynakların vücuduna olan yararlığını artırması için C vitamini kaynağı ile birlikte kullanılması gerekir. Örneğin, et grubu bir yiyeceğin yanında, limonlu bol yeşilli bir salata demir kullanımını artırmaktadır. Anne sütünün yanı sıra bebeğinize 1 yaşından itibaren her gün kahvaltıda bir yumurta yedirebilirsiniz.   

Bebeklerde Demir Eksikliğinin Nelere Neden Olur? Detaylar İçin Tıklayın  

Yeterli Büyüme Sağlaması İçin Kalsiyum Alması Gerekir

Bebeğinizin yeterli bir büyüme ve gelişme sağlaması için günlük 350 mg kadar kalsiyum alması gerekir. 1 ince dilim peynir ve yaklaşık 300 ml süt bu miktara eşdeğerdir. Bebeğiniz 1-2 yaşına kadar günlük kalori ve protein gereksiniminin %20-30'unu anne sütünden almalıdır. Anne sütünün bebeğinizi enfeksiyonlara karşı koruduğunu unutmayın. Eğer sütünüz gelmiyorsa veya aksi bir durum söz konusuysa uzmana danışarak günde 2 su bardağını (500 ml) geçmeyecek şekilde inek sütü de verebilirsiniz. 2 su bardağından fazla inek sütü verilmesi kabızlığa ve kansızlığa neden olabilir. O nedenle mutlaka doktorunuzun önerdiği miktarın dışına çıkmayın.  

Bebeğinize Aşırı Yemek Yemesi İçin Israr Etmeyin

Yiyecekleri hazırlarken çok fazla tuz koymamaya dikkat edin. Çünkü besinlerin içerisinde bulunan sodyum, gerekli tuz ihtiyacını karşılamaktadır. Bebeğinizin mide kapasitesinin sınırlı olduğunu unutmayın. Bu nedenle bebeğinizi minik ölçülerde beslemeniz tavsiye edilir. 1-2 yaş bebeğinizin ileriki yaşlarındaki beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturur. Bu yüzden tuzlu ve tatlı gıdaları, kola, çay ve kahve gibi içecekleri bebeğinizden uzak tutmanızı tavsiye ederiz. Bu tür içecekler içerisinde uyarıcı maddeler bulundurduklarından bebeklerde uykusuzluğa, huysuzluğa ve öfkeye neden olabilir.  Bu dönemde de bebeğinizin boğulmasına neden olabilecek; fındık, üzüm, ceviz, patlamış mısır, badem, sert şekerlemeler gibi yiyecekleri 3 yaşına gelene kadar vermemeniz önerilir.   

Yabancı Cisim Kaçması Nedeniyle  Solunum Yolu Tıkanıklığında Uygulanacak  İlk Yardım İçin Tıklayın

12 aylık bebek boy ve kilo

UYKU DÜZENİ

Bebeğinizin bu ay uykusu daha düzenlidir. Öğlen uyku düzeni değişiklik gösterebilir. Günde 2-3 kısa öğlen uykusu yerine daha uzun bir uyku düzenine girmeye başlar. Eğer henüz bu düzene giremediyse buna alışmasını sağlayın. Bunu sağlayabilmek için bebeğinizi sabahları erken kaldırmanız gerekebilir. Bazı bebekler bu düzene hemen alışsa da bazıları için biraz daha zaman gerekebilir. Sabırlı olmanız gerekir.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR 

  • Çocuk doktoru hem bebeğinizin, sizin ve ailenin evdeki durumuyla ilgili hem de bebeğinizin uykusu, beslemesi ve genel gelişimiyle ilgili sorular soracaktır.
  • Bebeğinizin kilo, boy ve baş çevresinin ölçümü yapılacak, gelişim tablosuna işaretlenecek.
  • Fiziksel muayene ve daha önceden varsa önceki sorunların kontrolü.
  • Büyümenin değerlendirilmesi yapılacak ve doktor bebeğinize bazı testler uygulayacaktır. Bu testlerde; kendi başına oturup oturamadığına, tutunup kalkabilmesine ve yürüyebilmesine, ismi söylenince tepki vermesine, nesnelere ulaşıp onları yakalamasına, sosyal oyunlara katılabilmesine ve çevresiyle olan iletişimine bakar.
  • Bir sonraki aylarda uyku, beslenme, güvenlik gibi konularda sizi nelerin beklediği hakkında bilgilendirme yapar.

Yapılacak Aşı/Aşılar 

KPA (Pnömokok) (12-18 ay) 4. doz, KKK / Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak Aşısı 1. doz, Suçiçeği Aşısı 1. doz   

Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.