Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?
04 Mayıs 2017

Tokofobi, hamile kalmaktan ve doğum yapmaktan korkmak anlamına gelmektedir. Doğum korkusu çoğu annede görülebilir fakat bu korkular ve endişeler ciddi boyutlara ulaştıysa bir uzmandan yardım almak gerekir.

Tokofobi, kadınların hamile kalmak ve doğum yapmakla ilgili endişeleri için kullanılan bir kelimedir. Doğum yapma korkusu, aslına bakarsanız çoğu kadında görülür. Çevreden duyulan abartılı hikâyeler, bu doğum korkusunun oluşmasına zemin hazırlar. Hiç bilmediğiniz bir şey yaşayacak olmak da doğum korkunuzu tetikler. Bu nedenle kadınların çoğu, normal doğum yerine sezaryen doğumu tercih ediyor. Günümüzde sezaryen doğumun artmasının sebebinin de doğum korkusu olduğu düşünülüyor. Peki, doğum korkusunu aşmak mümkün mü? Gelin, uzmanların önerilerini beraber inceleyelim.   

Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?  

Tokofobi (Doğum Korkusu) Nedir?

Tokofobi, anne adayının hamile kalmaktan, hamile kaldıktan sonra ise doğum yapmaktan korkmasıdır. Tokofobisi olan kadınlar, doğum sürecinde acı çekmekten, doğacak bebeğine bakamayacağını düşünmekten kendini alıkoyamaz. Doğumu yapacak doktoruna ve sağlık ekibine güvenmeme gibi durumlar da yaşayabilir. Özellikle ilk doğumu olan kadınların biraz korkması normal karşılanır fakat bu korku ciddi boyutlara ulaştıysa uzman bir psikologla görüşülmesinde fayda var. Uzmanlar, anne adaylarının doğumu kabullenebilmesi için doğumun, yaşamın doğal bir süreci olduğunu ve vücuduna aykırı olmadığını bilmesi gerektiğini öneriyor. Doğuma bu açıdan bakınca, anne adaylarının biraz daha rahatlamasının mümkün olabileceğini düşünüyorlar.

Tokofobi 3 Ayrı Seviyede Görülür

Tokofobinin kadınlarda 3 ayrı şekilde görüldüğü gözlemlenmiştir.  

1.Seviye: Bu seviyede, kadınlar daha hamile kalmadan doğum korkusuna sahip olur. Genelde çocukluk ve gençlik dönemlerinde oluşmaya başlar.

 2.Seviye: Kadınlar daha önce uzun bir doğum süreci, düşük gibi zorlu süreçlerden geçtiyse 2.seviye tokofobiye sahip olabilirler.

 3.Seviye: Bu seviye ise, depresif hastalık zemininde gelişen bir doğum korkusunu oluşturuyor.

   Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?    









Doğum Korkusu Nasıl Yenilir?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; eğer doğum korkunuz ciddi boyutlara ulaştıysa uzman bir psikologla görüşerek destek almalısınız. Daha hafif endişeler yaşıyorsanız, vereceğimiz birkaç tavsiye ile kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Mesela; İşe, kafanızda sürekli kurduğunuz kötü senaryolara bir son vererek başlayabilirsiniz. Sizi rahatlatacak doğum hazırlık kurslarına katılarak daha sağlıklı bilgiler edinebilirsiniz. Kendinize biraz zaman ayırmalısınız ve bu zamanı spor yaparak, kendinizle ilgilenerek geçirmelisiniz. Bu süreçte eş desteği de oldukça önemli rol oynuyor. Eşinizle birlikte sizi yormayacak aktiviteler planlayabilirsiniz.  

*Doğum korkusunu aşmak için uygulayabileceğiniz diğer önerilere, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.