- gebe.com
- /
- Gebelikte 24. Hafta
Gebelikte 24. Hafta
Bebeğiniz 30 cm boyunda ve artık ultrasonda tam olarak küçük bir bebek gibi görünüyor.
Gebelikte 24. Hafta
BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Bebeğinizin 24. haftadaki baş ve popo uzunluğu 30 cm, kilosu ise yaklaşık olarak 600-630 gram arasındadır.
Bebeğinizin kilosu, boyuna göre daha hızlı artmaya devam eder. Bu haftalarda bebeğiniz uyuma ve uyanma alışkanlıklarını geliştirir. Gerçek saçları kafasında büyümeye başlar. Ancak bu saçlar önceki haftalarda belirttiğimiz lanugo denen ince tüyler değildir artık.
Bebeğinizin cildi saydam görüntüden uzaklaşarak, gerçek cilt görünümüne kavuşmaya başlar.
Vücudu yağ depolamaya devam eder. Algıları ciddi anlamda ve yoğun olarak açılmıştır. Bu nedenle dışarıdan gelen seslere ve karnınıza dokunduğunuzda tepki vermeye devam verecektir.
Bebeğinizin ciğerlerinin içindeki baloncuklar ve damarlar gelişmeye devam eder.
Bağışıklık sisteminin temelini oluşturan akyuvarlar (beyaz kan hücreleri), oluşmaya başlamıştır. Bebeğinizin vücudunu dengede tutan iç kulak gelişimini tamamlamıştır. Bu bebeğinizin duyma kabiliyetinin de arttığını gösterir. Böylece sesleri daha iyi ayırabilir.
24 haftalık bebeklerin göz hareketlerinde hızlanma başlar.
Aynı zamanda tat alma duyusu da gelişmiştir. Bu haftalardan sonra bebeğinizin hareketlerini çok daha iyi hissedebileceksiniz. Kemikleri ve kasları gelişmeye devam eder. Bu da daha güçlü hareketler yapabilmesini sağlar. Tam olarak normal bir insan görünümüne kavuşan bebeğinizin beyni en hızlı büyüyen organların başında gelir. Ayrıca akciğerlerindeki bronşları da hızlıca gelişip, solunum için gerekli olan işlevleri yerine getirmeye başlar.
BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Gebelik haftaları ilerledikçe rahminizin üst kısmı büyümeye ve yükselmeye başlar.
Buna bağlı olarak da karnınız tıpkı bir futbol topu büyüklüğünde gibi görünür. Bu sırt ağrıları yaşamanıza neden olabilir. Mide ekşimesi, baş dönmesi, kas ve ayakta ağrılar, yorgunluk gibi şikâyetleriniz olabilir. Eğer sık sık baş dönmesi yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Baş dönmesi, kan şekerinin düşmesi veya çok hızlı ayağa kalmanız yüzünden olabilir.
Gebelikte ideal kilo 12 kilo civarıdır.
Ancak bu her anne adayında farklılık gösterebilir. Kilo kontrolü doktorunuz tarafından belli periyotlarda yapılır. Gebelikte ikinci dönemin ardından, ayda 2 kilo almanız normal olarak kabul edilmektedir.
Diş etlerinizde kanamalar ve çekilme oluşabilir.
Bunlar gebelik döneminde normal kabul edilmektedir. Bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur. Yine de düzenli diş kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır. Ayrıca bu haftalarda göbek deliğiniz daha da dışarıya çıkacaktır. Vajinal akıntılar bu haftalarda da görülebilir. Belinizdeki ağrılar yine devam edebilir.
Gebeliğin 24. haftasında karın ve göğüs bölgenizde kaşıntı ve çatlaklar oluşabilir.
Bunu önlemek adına doktorunuza danışarak uygun bir krem kullanabilirsiniz. Aynı zamanda göz kuruluğu da ortaya çıkabilir. Doktorunuzun tavsiye edeceği suni gözyaşı damlası bu sorununuza çözüm olabilir. Ancak bu dönemde kontak lens kullanımına ara vermenizi tavsiye ederiz.
SAĞLIK & BESLENME
Bu haftayla beraber bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı daha da artacaktır.
Bu nedenle kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeniz, hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı kemik yapısı için oldukça önemlidir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Sağlıklı Beslenme
Gebelikte şeker yüklemesi
Gebelikte 24 ile 28. haftalarda bazı doktorlar glukoz tarama testinin (şeker yükleme veya şeker tarama testi) yapılmasını önerir. Ancak bazı doktorlar bu testin anne adayına ve bebeğe ciddi zararlar verdiğini, şeker yükleme testine alternatif testlerin de olduğunu belirtmektedirler. Doktorunuzla konuşarak size uygun olan testi yaptırmanız tavsiye edilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Şeker Yükleme Testi
Erken doğum olabilir mi?
Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?
İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?
SPOR & SOSYAL AKTİVİTE
Erken doğum riskinin olduğu bir döneme girmiş olmanızdan dolayı, egzersiz yapmadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Eğer sakıncalı bir durum varsa doktorunuzdan alacağınız bilgilerle egzersizlerinize ya ara verebilir ya da sizi yormayacak şekilde yapabilirsiniz. Ancak unutmayın doktorunuzun söyledikleri bu dönemlerde oldukça önemlidir. Aynı zamanda sizin gibi pek çok gebe kadınla birlikte sosyal aktivitelere katılabilir, gebelik okullarına kayıt yaptırıp, birlikte deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sosyalleşmeniz size oldukça iyi gelecektir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite
CİNSELLİK
Gebeliğinizin sorunsuz geçmesi size eşinizle geçireceğiniz sağlıklı ve mutlu bir gebeliğin kapısını aralar. Doktorunuz tarafından cinsel ilişki yasaklanmadıysa bu ilişkiye girmekte herhangi bir sakınca görülmemektedir. Doktorunuz tarafından önerilen uygun pozisyonlarla cinselliğinizi yaşayabilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var