- gebe.com
- /
- 15 Aylık Bebek
15 Aylık Bebek
15 aylık bebek bu dönemde de hızla büyümeye devam eder. Bunun yanı sıra yürümesi ve konuşması da gelişmeye başlar.
15 AYLIK BEBEK
Bebeğinizin günden güne gelişmeye devam ederken konuşmalarınızı daha iyi anlamaya başladığını fark edersiniz. Konuştuğu kelime sayısı halen çok fazla olmasa da söylediğiniz şeyleri yapmaya başlamasından bunu kolayca anlayabilirsiniz. 15 aylık bebek gelişimi sürecinde WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına göre kilo ve boyda olması belirtilir. Bu standartlara göre, 15 Aylık Bebeğin Boyu Ve Kilosu Bebeğin kız ise en az 7.7 kg ve en çok 12.2 kg, Erkek ise en az 8.4 kg ve en çok 12.7 kg arasında olurken boyu; kız bebeklerde boy en az 72.4 cm ve en çok 82.7 cm, erkek bebeklerde boy en az 74.4 cm ve en çok 83.9 cm arasında olması tavsiye edilir. Onbeş aylık bebeğiniz neler yapabilir? Fiziksel ve sosyal gelişimi ile beslenme ve uyku düzeni ile ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.
15 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM
Bebeğiniz 15. aydan itibaren bebeğiniz el ve tutma becerileri çok geliştiğinden küçük bir bardağı tutabilir, kalemle daha düz çizgiler çizebilir. Bebeğinizin merak duygusunu keşfetmesiyle birlikte bu duygu daha da artmaya başlayacaktır. Bu da incelediği şeyleri ağzına götürmesine neden olur. Özellikle evinizde bulunan bitkilerin bebeğiniz için zararlı olup olmadığını mutlaka araştırın. Yanlışlıkla bu bitkilerden yemesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Zararlı tüm nesneleri bebeğinizin bulabileceği ve ulaşabileceği yerlerden uzakta tutmanız gerekir.
Onbeş Aylık Bebek Neler Yapar?
15 aylık bebek bu dönemde de hızla büyümeye devam eder. Bunun yanı sıra yürümesi ve konuşması da gelişmeye başlar. Oyuncaklarını bir yere koymak ve çıkartmak, bedenindeki bir bölgeyi göstermek gibi her türlü oyun onun dünyayı tanımasını sağlar. Bir diğer öğrendiği şey ise "birey" olduğudur. Bu dönemde yürüyen bebeğinizin hala öğrenme aşamasında olduğunu unutmayın. Bu yüzden sık sık düşebilir. Yavaş yavaş koşmaya çalışmak, geri geri yürümek gibi eylemler gösterebilir. İstediği bir nesneyi eğilerek rahatça alabilir.
Dil ve Konuşma
Bebeğinizin dil ve konuşma becerisi gelişmeye devam ederken 15 aylık bebeniz bu süreçte sizi taklit etmeye devam ederken, telefonda konuşur gibi yapabilir ve bunları oyunlara dönüştürebilir. Basit komutlar verdiğinizde bunları anlar ve uygular. İstediği bir şeyi rahatça gösterebilir. Ortalama 4 ila 6 kelime söyleyebilir. Eğer kelimeleri beklenenden az ise endişelenmeyin. Unutmayın bebeklerin bir kaçı ikinci yaşın ortasına doğru konuşabilirler.
SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM
Bebeğiniz büyüme sürecinde olduğundan dolayı duygularını kontrol edemeyebilir. Örneğin, durduk yere sinirlenebilir, yanındaki arkadaşına vurabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bebeğinize bağırmak yerine sakinliğinizi korumalı, bir sorunu olup olmadığını anlamalısınız. Ne yaptığını anlaması için kesinlikle kısasa kısas uygulamayın. Bunu yapmanız, yaptığının doğru olduğunu düşünmesine veya sorunun daha büyümesine neden olabilir. Bunun yerine onunla konuşmalı ve yaptığı şeyin yanlış olduğunu, bir daha tekrarlamaması gerektiğini, anlayabileceği şekilde anlatmalısınız. Evde Bebek Güvenliğini Sağlamak İçin Bunları Yapın
Onunla Oyun Oynayın Üstünü Kirletmesine İzin Verin
Ebeveynlerin bir çoğu bebeklerini sırf sessiz olsunlar diye televizyon, telefon veya tabletle baş başa bırakırlar. Aslında bu yapılan, sadece bebeğinizin bunlara bağımlılık kazanmasından fazlası değildir. Ayrıca bu durum onların diğer bebeklerle sosyalleşmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Çok küçük yaşta uzun süre televizyon seyrettirilen bebeklerin ileride ciddi sorunlar yaşadığı da bilinen bir gerçek. Bebeğinizi sakinleştirmenin, onu anlamanın ve onun gelişimini desteklemenin en iyi yollardan birisi de bir uzmandan destek almanızdır. Sürekli televizyon karşısında olan ve yalnız bırakılan bebeklerde; sosyal fobiler, öğrenme bozuklukları ve fiziksel gelişim bozuklukları görülebilmektedir. Bunu önlemenin yolu bebeğinizle kaliteli zamanlar geçirmenizdir. Onunla oyun oynayın, üstünü kirletmesine, etrafı dağıtmasına izin verin. Elbette bunların kalıcı zararlar vermemesine de dikkat edin.
Evin İçerisinde Bebeğinize Özel Alan Oluşturun
Bebeğiniz size yardımcı olduğunda ona teşekkür etmeyi ihmal etmeyin ve size yardım etmesine izin verin. Sizi taklit etmeye devam ettiğinden bazen ona zor gelebilecek olan hareketleri bile taklit etmeye çalışabilir. Evin bir köşesinin onun özel alanı yapabilirsiniz. Buraya sadece onun kitaplarını ve oyunlarını koyabilir, istediği zaman oradan alıp, yerine koymasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizle birlikte kitap okumaya, kitaptaki resimleri incelemeye, çizimler yapmaya devam edin. Nesne ve kavram devamlılığını kavramış olan bebeğiniz, sakladığınız bir nesnenin kaybolmadığının farkındadır.
BESLENME
15 aylık bebek için beslenme düzeni genel olarak 12 aylık bir bebekle aynıdır. Beslenme düzenine çok fazla farklı besin ilave etmemeye çalışın. Bu ayda da anne sütünün yanı sıra yediğiniz yiyeceklerden bebeğinize de verebilirsiniz. Bu aylarda unutulmaması gereken önemli bir nokta da bebeğin gece kendisi uyanmadan uyandırıp beslenmemesi gerektiğidir. 1 yaşından itibaren bebekler akşam yemeklerini yedikten sonra sabaha kadar uyuyabilirler.
15 Aylık Bebek Menüsünde Doğal Besinler Tercih Edin
Bebeğiniz ek gıdalara geçiş yapıldığı andan itibaren menüsüne doğal besinler ve mümkünse organik ürünler tercih etmelisiniz. Hazır mamaların bebekler için sağlıklı olup olmadığı hala tartışma konusu olduğundan, içeriğinin ne kadar doğal olduğu söylense de uzmanlar yine de mama kullanmamanızı önerir. Bebeğinizin sağlıklı bir vücut yapısına sahip olması, sizin onu nasıl beslediğinizle doğru orantılıdır.
Bebeğinizin Gelişimini Desteklemek İçin Dengeli Beslenme Menüsü Oluşturun
Bebeğiniz günlük öğünlerinde proteini, yağları, karbonhidratları ve meyve-sebze grubunu dengeli bir şekilde tüketmelidir. 15 Aylık bebeğinizin gelişimini desteklemek için bu ayda bebeğinize haftada 2 kez buğulama veya ızgara balık yedirebilirsiniz. Günde mutlaka 1 porsiyon meyve tüketmesi gerekir. Yiyecekleri margarin yerine zeytin yağı, çiçek veya mısır özü yağı ve tereyağı ile hazırlayabilirsiniz.
15 AYLIK (ONBEŞ AYLIK) BEBEĞİN KİLOSU
15 aylık bebeğin kilosu ortalama 7.7 kg - 12.7 kilo arasında olması beklenir. Uzmanlar bebek kilo tablosunu kız ve erkek bebek olarak iki şekilde hazırlamışlardır. Buna göre,
- 15 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 7.7 kg üst sınır ise, 12.2 kg dır.
- 15 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır; 8.4 kg üst sınır ise, 12.7 kg olarak ifade edilir.
15 AYLIK BEBEĞİN BOYU
- 15 aylık kız bebeklerde boy; alt sınır 72.4 cm, üst sınır ise, 82.7 cm'dir.
- 15 aylık erkek bebeklerde boy; alt sınır 74.4 cm, üst sınır ise, 83.9 cm 'dir.
UYKU
Bebeğiniz bu aylarda ortalama günde 13 ila 14 saat uyuyacaktır. Gündüzleri yine 2 kez uyuyabilir ancak zamanda bu uyku süresi kısalacaktır. Gece uykusu ise herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece kesintisiz olabilir. Bebeğine uygun bir uyku rutini oluşturmanızda fayda vardır. Nasıl ki yetişkinlerin bir çoğu oturdukları yerden kalkıp direk yatağa gitmiyorsa, bebekler için de bu durum geçerlidir. Uykudan önce bir rutin oluşmanız, bebeğinize yatma vaktinin geldiğine dair bir mesaj iletir. Örneğin bebeğinizin uyku saati 19.30 ise (20.00'yi asla geçmemesi önerilir) ona şu şekilde örnek bir program hazırlayabilirsiniz.
- 19.00: Banyo
- 19.10: Pijama giyme ve hazırlanma
- 19.15 Diş fırçalama
- 19.20: Kitap okuma
- 19.25: Şarkı veya ninni söylemek
- 19.30: Yatak
Ancak her bebek bu programa uymalı diye bir kural yoktur. Bebeğinizi en iyi siz tanırsınız bu yüzden ona uygun olan programı da hazırlayabilirsiniz. Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar İçin Tıklayın
DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 18. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.
Bebek Aşı Takvimi İçin Tıklayın
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var