Acemi Anne Kılavuzu: İlk Günlerde İşinize Yarayacak Bilgiler!

Acemi Anne Kılavuzu: İlk Günlerde İşinize Yarayacak Bilgiler!
21 Kasım 2018

Acemi Anne Kılavuzu: İlk Günlerde İşinize Yarayacak Bilgiler!

Sabırsızlıkla beklediğiniz bebeğiniz doğmak üzere! Şimdi sıra, doğumdan sonraki ilk günler için bilmeniz gerekenleri öğrenmeye geldi! Onun ilk banyosu, göbek bağı bakımı ve beslenmesi gibi kritik bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Göbek Bağı Bakımı

Göbek bağı, hamilelik dönemi boyunca bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlar. Doğumdan sonra ise bu bağ belli bir uzaklıktan kesilir. İlk günler göbek bağının bakımı, bölgenin enfeksiyon kapmaması için oldukça önemlidir. Önceden, bu bölgenin her gün alkol ile silinmesi önerilirdi ancak yeni yapılan araştırmalar, göbek bağının doğal olarak kurumasının iyileştirmeyi hızlandıracağını ortaya çıkartmıştır. Bu nedenle doktorunuz aksini bildirmediği sürece, bebeğinizin göbek bağının hava almasına özen göstermeli ve kendi kendine düşmesini beklemelisiniz. Göbek bağı düşene kadar bezinin o bölgeye temas etmesini engellemeli, yenidoğanlar için olan bebek bezlerini tercih etmelisiniz.

Acemi Anne Kılavuzu: İlk Günlerde İşinize Yarayacak Bilgiler!

Bebeğinizin göbek bağı düşmeden banyo yaptırmanız önerilmez. Bu nedenle ilk günler banyo süngeri yardımıyla bebeğinizi yıkayıp, göbek bağının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Göbek bağı düştüğünde ise bir bebek küveti edinip, bebeğinizi rahatça yıkayabilirsiniz. Bebekler, içe veya dışa dönük göbekler ile doğabilirler. Bazı ebeveynler madeni para, bandaj vb. eşyaları bebeğin göbek bağına sararak, şeklini değiştirmeye çalışır. Bu yöntemin oldukça yanlış ve işe yaramaz olduğunu düşünen uzmanlar, özellikle madeni para gibi enfeksiyon açısından riskli bir maddenin bebeğin göbeğine kesinlikle değdirilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Eğer bebeğinizin göbeğinden kötü bir koku geliyorsa veya bölgede akıntı varsa, mutlaka çocuk doktorunuzla görüşmelisiniz. Kordon genellikle 5 – 20 gün içinde düşer. Bu süreç içerisinde düşmediyse, yine doktorunuza görünmelisiniz demektir.

İlk Banyo Ne Zaman Yapılır?

Bebeğiniz doğduğunda cildi verniks adı verilen beyazımsı bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka, hem bebeğinizi enfeksiyonlara karşı korur hem de ısısının korunmasına yardımcı olur. Çoğu uzman, bebeğin cildinin hemen yıkanmaması ve verniksin cilt üzerinde bir müddet kalmasını önerir. Dünya Sağlık Örgütü ise son yaptığı açıklamada; verniksin en az 6 saat bebeğin cildinde kalması gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle ilk günlerde bebeğinizi nemli bez yardımıyla iyice temizleyebilirsiniz. Küvet banyosunu göbek bağı düştükten sonra yaptırabilirsiniz. Göbek bağı düştükten sonra günlük banyo yaptırmak ise çok önemlidir. Çünkü bebeklerin cildi yetişkinler kadar gelişmediğinden gözenekler hemen tıkanabilir. Bu da pişik, isilik, konak vb. pek çok cilt rahatsızlığına sebep olabilir. Banyo sırasında kesinlikle parfümlü jel veya şampuanlar kullanmamaya çalışmalısınız. Bebekler için uygun olan, derisini tahriş etmeyecek sağlıklı ürünler tercih etmelisiniz. 

*Yenidoğan bebek nasıl yıkanır? Detaylı bilgi içinburaya tıklayabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğin Gaz Sorunu Nasıl Önlenir?

Şimdi geldik yeni annelerin en şikâyetçi olduğu konuya, gaz! Gazın büyük bir kısmı ağız yoluyla yutulan gazdan ve bağırsaklarımızdaki bakterilerin ürettiği gazdan oluşur. Dolayısıyla aşırı gazı önlemek için bebeğin fazla hava yutması engellenmeye çalışılmalıdır. Bunun için de bebeğinizi  emzirirken sadece göğüs ucunun değil, kahverengi alanın tamamını kavramasını sağlamaya çalışmalısınız. Her yemekten sonra bebeğinizin sırtını hafifçe ovuşturarak gazını çıkartırsanız, bebeğiniz de huzurlu ve rahat olacaktır.

Acemi Anne Kılavuzu: İlk Günlerde İşinize Yarayacak Bilgiler!

Çapaklanmayı Nasıl Giderebilirim?

Yenidoğan bebeklerin göz kanalları küçük olduğundan, sık sık tıkanmalar ve bunun sonucunda çapaklanmalarla karşılaşılabilir. Ellerinizi temizledikten sonra, kaynatılıp soğutulmuş bir su ve yumuşak bir bez yardımıyla düzenli olarak silebilirsiniz. Pamuk parçalanarak ayrılıp bebeğinizin gözüne kaçabileceğinden fazla tercih edilmez. Eğer devam eden akıntılar varsa, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Çapaklanma ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Alt Temizliğinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yenidoğan bebeğinizin cildi fazlasıyla hassas olacağından, bezinin sık sık değiştirilmesi gerekir. Kullanılacak bezin yenidoğanlar için uygun olmasına dikkat edilmelidir. Temizleme işlemini ise saf su ve saf pamuk yardımıyla yapabilirsiniz. Ya da saf su ve pamuktan üretilen ıslak mendiller tercih edebilirsiniz. Alt temizliğini yaptıktan sonra mutlaka yumuşak bir bezle cildinin kurumasını ve kısa da olsa hava almasını sağlamalısınız. Pişik gibi cilt sorunlarına karşı uygun bir krem kullanabilirsiniz. Eğer her alt değiştirmede bebeğinizin poposunu yıkamak istiyorsanız sabun gibi bebeğinizin cildini tahriş edecek kimyasallardan kaçınmalı, saf su ile yıkamalısınız.

Acemi Anne Kılavuzu: İlk Günlerde İşinize Yarayacak Bilgiler!

Oda Sıcaklığı Ne Olmalı?

Oda sıcaklığı, bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yenidoğanlar için 22-24 derece ideal görülürken, 6. aydan sonra ideal sıcaklık 20-21 dereceye düşer. Bebeğin solunumunun uygun fonksiyon gösterebilmesi için nem oranının da %45 civarında olması gerekir.  

Ne Sıklıkla Beslemeliyim?

Bebeklerin mide kapasitesi küçük olduğu için özellikle ilk 1 ay sık sık ama az az beslenmek isterler. Uzmanlar; yenidoğan bebeklerin ortalama 2 saatte bir emzirilmesi gerektiğini belirtiyor. İki emzirme arasının 3 saatten fazla açılması ise kesinlikle tavsiye edilmiyor. Çünkü uzun süren açlıklar, bebekte kan şekeri düşüklüğüne neden olabiliyor. Bebeğinizin yeteri kadar beslendiğini, bezine bakarak anlayabilirsiniz. Ayrıca düzenli kilo alımı da bebeğinizin yeteri kadar beslendiğinin bir diğer göstergesidir.

Acemi Anne Kılavuzu: İlk Günlerde İşinize Yarayacak Bilgiler!

Mastit İçin En İyi Önlem Sık Sık Emzirmek

Memenizi tam olarak boşaltmadığınız zamanlarda, süt kanallarınız tıkanabilir ve bunun sonucunda mastit, yani meme iltihabı olabilirsiniz. Mastit oluşumunu engellemenin en iyi yolu ise kesinlikle sık sık emzirmektir. Bebeğiniz doyduğu halde hala göğsünüzün dolu olduğunu düşünüyorsanız pompa yardımıyla sütünüzü boşaltabilirsiniz.

*Mastiti Önlemenin 7 Yolu! Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tırnaklarını Ne Zaman Kesmeliyim?

Bu sorunun cevabı elbette bebekten bebeğe değişkenlik gösterir. Bazı bebekler tırnakları uzun doğarken, bazı bebeklerin tırnakları doğumdan birkaç hafta sonra kesilebilecek seviyeye geliyor. Bu nedenle tırnak kesim zamanını, tırnakların uzunluğuna göre siz belirlemelisiniz. Eğer bebeğinizin tırnakları uzunsa, vakit kaybetmeden kesmenizi öneririz. Çünkü yenidoğanlar vücut hareketlerini kontrol edemez ve ani hareketlerle kendini veya sizi çizebilirler. Bu süreçte pamuklu ve ince eldivenler kullanmak da bebeğinizin kendini çizmesini engelleyecektir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.