Gebelikte 14. Hafta

Bu hafta bebeğiniz 8,5 cm boyunda. Anne adaylarının en sevdiği dönemdesiniz; bulantılarınız azalıyor ve enerjiniz yerine geliyor!

Gebelikte 14. Hafta

Gebelikte 14. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte 14. haftada bebeğinizin baş ve popo arasındaki boy uzunluğu 9 ile 11 cm, kilosu ise 40 ile 42 gram arasındadır.

Gebelikte 14. Hafta da bebeğinizin mimik hareketleri oluşmaya başlar. Kaşlarını çatabilir, gözlerini kısabilir, yüzünü ekşitebilir ve hatta gülümseyebilir. Yüzündeki ifadeleri ultrasonda görebilmeniz mümkündür. Ayrıca bu haftada ellerini sıkça ağzına götürür ve parmağını emer.

Cinsel organı gelişimini tamamladı.

Bebeğiniz erkekse prostat, kız ise yumurtalıklar karın boşluğundaki yerini alır. Ancak bebeğinizin cinsiyetinin ne olduğu hala görülmez. Eğer ileri teknolojik ve kaliteli renkli bir ultrasonla muayene olursanız bebeğinizin cinsiyetinin belirlenebilme ihtimali yüksektir.

14.haftada bebeğinizin troid bezinin gelişmesiyle hormonları oluşmaya başlar.

Böbrekleri de bu hafta içerisinde gelişme gösteren bir diğer organdır. Böbrek idrar üretimine başlar. Ensesi uzamaya başlar ve çenesi daha belirgin bir hal alır. Kulakları başının arkasından öne ve yanlara doğru gelmeye başlar. Aynı zamanda parmak izleri de meydana gelir.  

Etrafındaki sesleri duyabiliyor.

Artık bu hafta sesleri duymaya başlar. Özellikle annesinin sesini duyan 14 haftalık bebek, bizim duyduğumuz şekilde sesleri net duyamaz. Ancak 25. haftadan itibaren sesleri net bir şekilde duymaya başlayacaktır. Hatta 27. haftadan itibaren annesinin sesinin dışında dışarıdaki diğer sesleri de duyup, tepki verebilir ve bu sesleri ayırt edebilir.

Elleri ve ayakları hareket halindedir.

Ancak bu sizi yanıltmasın henüz hareketlerini hissetmeniz için erken bir dönemdesiniz. Eğer ilk hamileliğinizse hissettiğiniz hareketlenmeler sizin bağırsak hareketlerinizdir. Yine bu haftada karaciğeri safra, dalağı da kırmızı kan hücresi üretmeye başlamıştır. Vücudunu lanugo diye isimlendirilen ince ve yumuşak tüyler kaplamaya başlayacaktır.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğinizin ikinci dönemine (trimester) hoş geldiniz.

İkinci döneme girmiş olmanızla beraber artık ilk dönemde yaşadığınız sorunların birçoğunu yaşamayacaksınız. Vücudunuz gebeliğe alışmıştır. Eğer bu dönemde de yorgunluğunuz devam ediyorsa dinlenmeyi ihmal etmeyin.

Gebelik hormonlarınız maksimum düzeye ulaşıyor

Gebelikte ikinci dönemden itibaren progesteron hormonu kaslarınızda gevşeme sağlayacaktır. Bu durumda bağırsak hareketlerinizin azalmasına ve kabızlık durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca gittikçe büyüyen rahminizin kalın bağırsak üzerinde yaptığı baskı da kabızlık şikâyetini ortaya çıkarabilir. Bu dönemde lifli besinler tüketmenizi ve tuvalet ihtiyacınızı ertelememizi tavsiye ederiz. Gebelikte 14. haftada bazı rahatsızlıklar peşinizi bırakmıyor. Bu hafta sırtınızdaki ve belinizdeki ağrılar devam edebilir. Bunu yanı sıra, tansiyonunuzda ani iniş ve çıkışlar yaşayabilirsiniz. Eğer ciddi bir tansiyon rahatsızlığı yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşün. Kabızlık, mide ekşimesi gibi sorunlar devam edebilir.

SAĞLIK & BESLENME

Gebeliğin ikinci dönemine girdiğiniz bu haftalarda günde en az 2 litre sıvı tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca lifli gıdalar tercih edilmeli, günlük meyve sebze tüketimi de arttırılmalıdır. Tam tahıl ürünler kullanmaya, az ve sık beslenmeye özen gösterin.

Bu hafta K vitamini takviyesi alabilirsiniz

Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için son derece önemlidir. K vitamini içeren besinler: Brokoli, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, soya yağı, yumurta, yağsız et ve süt ürünleridir. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Test yaptırmayı ihmal etmeyin

Gebeliğiniz ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe doktorunuz, bebeğinizin sağlık durumunu gözlemleyebilmek için belli haftalarda bazı testlerin yapılmasını isteyecektir. Özellikle 11-14 haftalık gebelik döneminde halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Trizomo 21 tarama testi yapılacaktır. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Yapılması Gereken Testler

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Hareket zamanı

Gebeliğinizde herhangi bir tehlikeli durum söz konusu değilse, bedeninizi yormadan egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Gebelikte 14. Hafta da dikey bisiklet, yürüyüş, hafif tempolu egzersizler (grup şeklinde de yapılabilir), pilates yapabilirsiniz. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Fiziksel ve duygusal olarak gebeliğe daha uyum sağladığınız bir döneme girmiş bulunuyorsunuz.

Bu dönem pek çok sıkıntıları yaşamayacağınız bir dönem olduğundan hayatınızda belki de ertelemeyi tercih ettiğiniz şeyleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Buna en temel örnek olarak cinselliği verebiliriz. Artık korkularınızın ve endişelerinizin sona ermesiyle birlikte daha sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam sizleri bekliyor olacak. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.