Yumurtlama, her adet döneminin ortasında yumurtalıklarda bulunan folikül denilen keseciklerden yumurtanın salınmasına verilen isimdir. Ovulasyon olarak da bilinen yumurtlama bir diğer ifadeyle yumurtalıkta döllenmeyi bekleyen olgunlaşmış yumurtaların döl yatağından yani fallop tüplerinden serbest kalması ve çatlamasıyla meydana gelmektedir. Bu sırada rahim, rahim mukozasıyla yumurtaya hazırlanır. Bu yumurta genelde 12 ile 24 saat arasında yaşamaktadır. Döllenmenin oluşmadığı durumlarda, döllenmemiş yumurta, rahim mukozası ve diğer kan adet dönemi boyunca akıntıyla birlikte dışarı atılır. Döllenmenin meydana geldiği durumda ise, yumurta 6 ile 12 gün arasında rahim duvarına yerleşir.
Kadınların yumurtlama dönemlerinde cinsel ilişkiye girmeleriyle yumurtalar sperm tarafından döllenir ve embriyo halini alarak gebeliğin oluşmasını sağlamaktadır. Yumurtalama dönemi dışındaki cinsel birlikteliklerde hamile kalınmaz. Bu da aslında yumurtlama hesaplamanın bir doğum kontrol yöntemi olmasını da sağlamaktadır.
Adet döngüsü düzenli olan kadınlarda yumurtlama, adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün kadar önce gerçekleşir. Bu aslında yumurtlama gününü hesaplamanın en pratik yoludur. Böylece adet dönemi 28 gün süren bir kadının yumurtlama tarihi, adetinin ortalama olarak 14. günü olarak belirlenir. Bu döngünün 30 gün olduğu bir kadınsa, adetinin başladığı ilk günden itibaren 16. günü yumurtlama tarihi olarak hesaplayabilir. Eğer adet döngüleri düzensizse, yumurtlama tarihini hesaplamak zorlaşır. Bu durumda bir uzmandan destek almanız, sorunların belirlenmesi ve çözülmesi için önemlidir.
Adet kanamaları düzensiz olan kadınlar, iki kanama arasında kaç gün olduğunu veya olacağını tam olarak bilemeyecekleri için yumurtlama hesaplama yapamazlar. Ancak burada unutulmaması gereken nokta, yumurtlamanın her zaman adet kanaması başlamadan 14 gün önce gerçekleştiğidir. Yumurtalama gününüzü hesaplamanın en sağlıklı yolu gelecek olan adetinize göre hesaplamanızdır. Adet kanamasının başlaması ve yumurtlama arasındaki süre her kadında 14 gündür. Önemli olan bir sonraki adet kanamanızın tam tarihini bilmeniz ve adetleriniz arasında kaç gün olduğunu hesaplamanızdır.
Yumurtlama dönemi hesaplama hamile kalabilmeniz için uygun zamanı belirler. Olası yumurtlama döneminizi hesaplayarak gebelik şansınızı yükseltmeniz mümkün.
Hamile kalabileceğiniz en uygun günü bulabilmek için yumurtlama dönemi hesaplayıcımızı kullanabilirsiniz. En doğru sonuca ulaşmak için son adet tarihinizin ilk günlerini girmeniz gerekiyor.
Gebe kalmanız açısından şansınızın en yüksek olduğu günler:
ile
tarihleri arasındadır.
Uyarı : Bu hesaplayıcı adet düzeninize göre tahmini yumurtlama gününü vermektedir. Bir hata olabileceği göz önünde bulundurularak gebelikten korunmak amacıyla kullanılmamalıdır. Adet sikluslarınız 21 günden kısa ya da 35 günden uzun sürüyorsa yumurtlama ile ilgili bir sorununuz olabilir. Bu açıdan jinekolojik değerlendirme için doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.