Gebelikte 17. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık 12 cm boyunda ve anne adayı ile birlikte kilo almaya başladı. Saçları, kaşları ve kirpikleri uzuyor.

Gebelikte 17. Hafta

Gebelikte 17. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER   

Bebeğinizin baş ve pop uzunluğu yaklaşık 12-13 cm, kilosu ise 140 gram civarındadır.

Bebeğiniz sizinle birlikte kilo almaya başladı. Bebeğinizin göbek bağı her geçen gün daha da kalınlaşır ve kuvvetlenir. Bu haftalarda yumuşak olan kıkırdak dokusu daha da kemikleşmeye doğru dönüşmeye başlar. Cilt yağ dokusunun oluşmaya başlamasıyla, cildinin şeffaflığı yavaş yavaş yerini normal bir cilt görünüme kavuşturur. 17 haftalık bebeğinizin artan yağ dokuları, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra vücudu ısı üretiminde önemli bir rol oynayacaktır.

Gebelikte 17. hafta bebeğinizin reflekslerinde artışın olduğu haftadır.

Rahmin içindeyken emme ve yutkunma refleksleri gelişmeye başlamıştır. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde, reflekslerinin hazır hale gelmesi gerekmektedir bu nedenle rahim içinde emme hareketini gerçekleştirir. Ayrıca bu hafta bebeğinizin parmak ve ayak izleri de oluşur. Kalp atışları hızlanır. Kalbi, günde ortalama 30 ile 40 litre kan pompalamaya başlar.  

Cinsiyetine dair kesin ipuçları oluşmaya başlar.

Eğer bebeğiniz size oyun oynamazsa, 16. haftadan itibaren bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kız ise, yumurtalarının oluşumu tamamlanmıştır. Erkek ise, testisleri oluşumunu tamamlamış ve karnının üst bölmesinde yer almaktadır. Ancak testisleri doğduktan sonra vücudunun dışına çıkacaktır. Erkek bebeklerde penis şeklini almış olan prostat oluşumu meydana gelir. Kız bebeklerde ise, vajinal dokular hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder, her iki cinsiyetteki bebeğin de meme uçları oluşmaya başlamıştır.

Gebelikte 17. haftayla beraber, bebeğinizin kalıcı ve süt dişleri oluşumunu tamamladı.

Eğer bebeğiniz dişleri çıkmış şekilde doğmuşsa, endişelenmeyin. Bu gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Bebeğinizin anne sütüyle beslenebilmesi için doğduğunda çıkmış olan dişlerinin çekilmesi gerekir. Daha sonra bu dişlerin yerine yenileri çıkacaktır.

Bacakları bu dönemde bedeniyle orantısız ve çarpık durmaktadır ayrıca kollarından da uzundur.

Kemiklerindeki kalsiyum oranı arttıkça çarpıklık ve dengesizlik düzelecektir. Bu dönemde kemiklerinin sağlıklı ve güçlü olabilmesi için bol miktarda kalsiyum içeren ürünler tüketmeye çalışın. Ayrıca bol miktarda su için çünkü florür, kemiklerin üzerindeki koruyucu tabakanın daha da güçlenmesine destek olur.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu haftalardan itibaren ağır kaldırmamaya özen gösterin.

Eğer yerden bir şeyler kaldırmanız gerekirse, bacaklarınızı bükerek eğilin. Böylece ağırlığı bacaklarınıza vermiş ve çok zorlanmamış olursunuz. Bu hafta rahminiz göbek deliğinizin 1-2 parmak altına gelmiş olacak. Vücut dengeniz bu dönemde bozulabilir. Karnınızın büyümesi ayaklarınızın üzerinde denge problemi yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle alçak topuklu ayakkabılar tercih etmeli, düşmelere karşı kendinizi ve karnınızı korumalısınız.

Sırt ağrıları ve kaslarda gerginlik yaşayabilirsiniz.

Bu haftalardan sonra duruş şeklinize ne kadar dikkat ederseniz, ağrı ve gerginlik hissini de bir o kadar önlemiş olursunuz. Doktorunuza danışarak, karın bölgenizde meydana gelen ağırlığı minimuma indirebilmek için hamile korsesi kullanabilirsiniz.

Pek çok annede bu haftalarda siyatik sinir ağrısı görüldüğü tespit edilmiştir.

Siyatik sinir, omurilikten bacağın arka tarafından aşağıya doğru inen bir sinirdir. Bebeğinizin büyümesi ve bunun rahminize ağırlık yapması sonucunda, eğer bacaklarınızdan aşağıda doğru inen bir iğne batması ve keskin bir ağrı hissediyorsanız bu siyatik sinir ağrısının belirtisidir. Eğer ağrılarınız çok fazlaysa doktorunuza danışmanız gerekir. Yüzünüzde koyulaşan veya kahverengi noktalar ortaya çıkabilir.

Göğüsleriniz süt salgısının hazırlığından olduğundan git gide büyümeye başlar.

Bu nedenle hamile sütyeni kullanmanızı tavsiye ederiz. Midede ekşime, kabızlık ve şişkinlik şikâyetleriniz devam etmektedir. Aynı pozisyonda yatmanız kanınızın pıhtılaşmasına neden olabileceği için uyurken pozisyon değiştirmeyi unutmayın. Oluşmaya başlayan karın çatlaklarınızı önlemek için doktorunuza danışarak, karın çatlağını önleyici kremler kullanabilirsiniz.

İştahınız artıyor, kilo alımını kontrol edin.

Gebelikte 17. haftadan itibaren bebeğiniz hızlı bir şekilde büyümeye devam edecek. Bu nedenle sık sık yeme ihtiyacı hissedebilirsiniz. O acıktıkça siz de acıkacaksınız. Bu dönem kilo almaya başladığınız dönem olacaktır ancak unutmayın bu haftalar arasında maksimum 3 kilo alınması normal olarak kabul edilmektedir.

Kalçanız ve bacaklarınız genişlemeye başlayabilir.

Gebeliğiniz süresince vücudunuzdaki değişiklikler nedeniyle bu haftalarda normal zamana göre daha fazla terleyebilirsiniz. Vajinal akıntılarınızda artış meydana gelebilir.

SAĞLIK & BESLENME

Mide ekşimesi ve kabızlık şikâyetleriniz devam ettiği için bu haftalarda hafif ve sağlıklı yemekler yemeği tercih edin.

Bu dönemlerde maksimum 3 kilo almanız gerektiğini unutmayın. Yeterli miktarda vitamin ve mineral aldığınıza emin olun. Porsiyonlarınızı belli bir sınırda tutun. Günlük kalori ihtiyacınıza sadece yaklaşık 300 kalori civarında eklemeler yapın. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Yeni testlerin zamanı geldi.

Gebeliğin 16 ile 20. hafta arasında üçlü test veya dörtlü test yapılmaktadır. Eğer bu testlerin sonucunda herhangi bir risk faktörü görülürse amniosentez (bebekten su alınması) yapılarak ileri bir tetkik aşamasına gidilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Yapılması Gereken Testler

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebelikte egzersiz yapmanız hem formda kalmanızı sağlarken hem de solunum, dolaşım, mide ve bağırsak, kas ve iskelet sistemininizin düzenli çalışmasını sağlar. Doğum için gerekli olan dayanıklılığı da artırmış olur. Bu nedenle gebelikte egzersiz yapmak normal zamanda göre daha da önemli olacaktır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

    Gebelikte cinsellik konusu eşler arasında en az konuşulan konular arasındadır. Oysa çiftlerin bu dönemde birbirleriyle konuşmaları ve paylaşımda bulunmaları oldukça önemlidir. Gebelik döneminde hormonlarınıza bağlı olarak cinsel istediğiniz değişiklik gösterebilir. Bu dönemleri eşinizle konuşarak atlatabilir, hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.