Gebelikte 7. Hafta

Bebeğinizin sindirim ve solunum sistemi oluşmaya başladı. Kasları ve lifleri oluşmaya başladı bu da birkaç hafta sonra bebeğiniz hareket etmeye başlayacağı anlamına geliyor.

Gebelikte 7. Hafta

Gebelikte 7. Hafta

Hamileliğin 7. Haftasında diğer bir değişle gebeliğin 2. Ayında bebeğiniz ilk döllenmiş yumurta halinden 10 bin kat daha büyümüş hale gelmiştir. Bu büyümenin daha çok baş bölgesinde yoğunlaştığı gözlenirken, dakikada 100 hücre hızıyla yeni beyin hücrelerinin oluştuğu belirtilir. Hamilelikte 7. Hafta da annedeki değişiklikler, bebeğe oranla son derece yavaştır ve dışarıdan hamile olduğu hala belli değildir. Bu süre içerisinde anne birkaç kilo almamış ya da vermiş olabilmektedir. Gebelikte 7. hafta bebek gelişimi ise, bebeğin baş bölgesinden popoya kadar uzunluğu hemen hemen 4-5 mm. civarına gelmiştir.

GEBELİĞİN 7. HAFTASINDA BEBEKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

  Gebelikte 7. Hafta bebek gelişiminde bebeğiniz 10-12 mm boyutunda ve bir fasulye büyüklüğündedir. Kol ve bacaklarında el ve ayaklarını iyice ortaya çıkmaya başlıyor. Henüz hayalini kurduğunuz el ve ayaklar gibi görünmeseler de şu an paletlere benzediklerini söyleyebiliriz. Ancak ileriki haftalarda parmakları oluşmaya başlayacak. 7 haftalık bebeğinizin kuyruk sokumu henüz bir kuyruk gibi görünüyor olsa da birkaç hafta içerisinde kuyruk kısmı yok olacaktır. Bebeğiniz geçen haftadaki halinin 2 katına ulaştı.  

Anne Karnındaki 7 Haftalık Bebeğin Görüntüsü

Gebelikte 7. hafta ve diğer haftalarda bebeğinizin yüzü şekil almaya başlar. Gözleri, göz kapakları, burun kökü, burun delikleri, ağız ve kulaklarının taslakları bu hafta içerisinde oluşmaya başladı. Bebeğiniz büyümeye devam ediyor. Bebeğinizin beyni gelişmeye devam ettiğinden bu haftalarda kafası vücuduna göre daha hızlı büyüyor. Böbrekleri bu hafta vücudun atık sistemini yönetmeye başlayabilecek. Sindirim ve solunum sistemi oluşmaya başladı. Birkaç hafta sonra hareket edebilecek olan bebeğinizin kasları ve lifleri de oluşmaya başladı. İlik kemiğinin şekillenip alyuvarları üretmeye başlaması için henüz erken olduğundan şimdilik bu görevi karaciğerler üstleniyor. Sindirimine yardımcı olabilecek insülin hormonunu üretebilecek pankreas ve apandis oluşmaya başladı. Bebeğiniz henüz bir embriyo şeklinde olsa da bağırsakları gelişmeye devam ediyor.   

7 Haftalık Bebeğin Görüntüsü - Gebelikte 7. Hafta  

GEBELİĞİN 7. HAFTASINDA ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Son haftalar içerisinde rahminiz normal boyutunun iki katına ulaşıyor. Rahminizde oluşan basınç nedeniyle daha sık tuvalet ihtiyacınız olacaktır. Sabahları fazlasıyla mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Ancak bu bulantılar 14.-18. haftalarda azalmaya başlayacaktır. Gebelikte 7. haftada hamilelik öncesindeki kanınızdan yüzde 10 daha fazla kana sahipsiniz. Gebeliğin son haftalarında bu oran yüzde 40 ile 45 arasında olacaktır.

İlk doktor kontrolü

Gebelikte 7. hafta ilk doktor kontrolünüze gideceğinizin habercisidir. Hem sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek hem de sizin ve bebeğinizin sağlığı için iyi bir kontrol başlangıcı yapmak faydalı olacaktır. Doktorunuza sormak istediğiniz tüm soruların listesini bir gece önceden yapmanızı tavsiye ederiz. Neler hissettiğinizi ve varsa endişelerinizi mutlaka belirtin. Soru sormaktan çekinmeyin. Kullandığınız ilaçların listesini mutlaka doktorunuza gösterin, gebelik döneminde kullanılabilecek ilaçlara göre doktorunuz listeyi kontrol edip, hangilerini kullanıp, kullanmamanız gerektiğini söyleyecektir. Takviminize bakarak son regl tarihinizi not alın, böylece doktorunuz tahmini olarak bebeğinizin ne zaman geleceğini size belirtecektir. Ancak tarihi hatırlamıyorsanız veya adetleriniz düzensizse merak etmenize gerek yok çünkü doktorunuz ultrasona bakarak tam tarihi size verebilir. Sizin ve eşinizin ailesinde kalıtsal hastalıklar varsa bunları doktorunuza mutlaka bildirin. Testler yapıldığı zaman bu bilgiler doktorunuza oldukça yardımcı olacaktır.

SAĞLIK & BESLENME

Gebeliğin önemli evrelerinden birinde olduğunuz için beslenmenize ve sağlığınıza normal zamanda olduğundan daha fazla önem vermelisiniz. Çünkü bebeğiniz, sizin yaptıklarınızdan veya yapmadıklarınızdan doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle uymanız gereken beslenme ve sağlık kurallarına dikkat etmelisiniz.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.   

Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?

Ektopik gebelik (dış gebelik) olabilir mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır.   

Bakmanızda Fayda Var: Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Nedir?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

İlk 3 ayda günlük aktiviteleriniz kısıtlanmaz ve hayata olduğu gibi devam eder.

Gebeliğin ilk döneminde kendinizi normal zamana göre yorgun hissedebilirsiniz. Unutmayın, hayatınızda önemli bir değişiklik gerçekleşiyor. Bedeniniz ve duygularınız da bu değişiklikten etkilenecektir. Bu nedenle gebeliğin birinci döneminde kendinize daha çok dikkat etmeli, doktorunuzun tavsiyesiyle hafif egzersizler yapmalısınız.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Her kadın için gebelik dönemi zor bir süreçtir.

Korkular, endişeler ve duygulardaki değişiklikler eşler arasında ciddi ayrımlara neden olabilir. Bunu önleyebilmenin en iyi yolu da eşler arasındaki tensel temasın her zaman gerçekleşiyor olmasıdır. Gebelik süreci, cinsel hayatınızın oldukça hareketlenebileceği bir dönem olabilir.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.