Gebelikte 22. Hafta

Bebeğiniz artık yaklaşık 27 cm ve 450 gram. Nefes almayı denese de henüz başarılı değil. Oksijen görevini plasenta sağlıyor.

Gebelikte 22. Hafta

Gebelikte 22. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte 22. haftada bebeğinizin baş ve popo uzunluğu yaklaşık olarak 26-28 cm, kilosu ise 500 gr civarındadır.

Bebeğiniz bu haftadan sonra artık hızlıca kilo almaya başlayacaktır. Bu ortalama olarak 10 gün içerisinde 100 gram alacağı anlamına gelir. 22 haftalık bebekte göz kapakları henüz açılmamıştır. Ancak bebeğiniz göz kapakları kapalı bile olsa ışığı rahatça algılayabilir. İlerleyen haftalarda göz kapakları açılmaya başlayacaktır. Bu haftadan itibaren göğüsleriniz sizi emzirmeye hazırlamaya başlar. Bu nedenle göğüs uçlarınız normal ten renginizden daha koyu olacaktır. Bu da bebeğinizin göğüs ucunuzu rahat bulabilmesini sağlayacak bir işarettir.

Bebeğinizin minik tırnakları oluşumunu tamamladı.

Aynı zamanda cinsel organı da gelişimini tamamlamış oldu. Bebeğiniz doğduğunda cinsel organında şişlik meydana gelebilir bu hamilelik hormonlarının bir etkisidir. Ancak endişelenmenize gerek yoktur bu durum normal kabul edilir ve doğumdan bir iki hafta sonra şişlik normale dönecektir.

Beyni son derece hızlı bir gelişme sürecine girmiştir.

Organları artık çok daha işlevsel bir hale gelmeye başladı. İlk köpek ve azı dişleri diş etinin altında oluşmaya başladı. Şu an minyatür bir insan görünümünde olan bebeğinizin kaşları, dudakları ve göz kapakları birbirinden ayrılarak, yüzünde olması gereken yerlere yerleşmeye başladılar. Bu haftalarda yine düzenli uyuyup uyanıyor. 22 haftalık olan bebeğinizin ciğerleri henüz çalışmadığı için oksijen görevini şu an için plasenta görmektedir.

İlerleyen haftalarda yağ oluşumu daha hızlı bir şekilde artacaktır.

Bebeklerdeki kahverengi yağ hücreleri yetişkinlerde bulunmaz. Kız bebeklerde rahim, oluşumunu tamamlamış, gelişim dönemine geçmiştir. Erkek bebeklerde ise testisler skrotuma yani torbaya geçmeye başlamıştır. Bu sürecin tamamlanması 32. haftayı bulacaktır.  

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu haftalarda vajinal akıntınız artabilir.

Aynı zamanda vücut şekliniz de değişmeye başlar. Haftalar geçtikçe cildiniz daha da esner ve artık eskisine göre daha hassas olur. Bu haftayla beraber kasık ağrıları görülebilir. Ancak bu ağrılar kalıcı değildir. Kasıktaki ağrıların meydana gelmesinin sebebi ise rahim bağlarınızın gerilmesi ve rahminizin göbek deliğini geçmesidir. Ayrıca bebeğinizin uyguladığı baskı da kasıklarınızda ağrı hissetmenize neden olur. Eğer ağrılarınız çok şiddetliyse beklemeden doktorunuza görünmelisiniz.

Kabızlık sorununuz bu haftalarda da devam edecek.

Ayrıca gebeliğin 22. haftasından itibaren bebeğinizin demir ihtiyacının artması nedeniyle kansızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Bunu kan testi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Kansızlık halsizlik, yorgunluk ve çarpıntı gibi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca demir eksikliğinden dolayı saçlarınızda dökülme ve tırnaklarınızda kırılma meydana gelebilir. Çatınızı oluşturan kemikleriniz gebeliğin 22. haftasından itibaren sizi doğuma hazırlamak için hızlıca çalışmaya devam eder. Bu dönemde bel bölgenizi korumalısınız.

Gebelikte mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır.

Vajina çevresinde oluşan kızarıklıklar ve kaşıntılar mantar enfeksiyonunun önemli bir belirtisidir. Ancak gebelikte vajina temizliği önerilmez. Bu konuda doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Gebelik süresince az da olsa saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Ancak genel olarak gürlemiş bir saç görünümüz olur.

Östrojen hormonuna bağlı olarak saçlarınız büyüme evresi uzar ve gelişmiş olan saçlarınız daha geç dökülür ve gelişimi devam eder. Bu dönemlerde bazı kadınların saç dokularında değişikliklerin ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Örneğin, kıvırcık saçın düz saça dönüşmesi, kuru saçın yağlanması gibi.

Yüz bölgenizde ve diğer bölgelerinizde artan tüylenmeler görülebilir. Bunun nedeni androjen hormonudur.

Bunlardan kurtulmak için geçici epilasyon yöntemlerini deneyebilirsiniz. Ancak lazer epilasyon yöntemlerinden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Ayrıca kan dolaşımınızın artmasına sebep olabilecek tüy dökücü kremler veya beyazlatıcı ürünleri kullanmamanız gerekir. Aynı zamanda tırnaklarınızın normal zamana göre çok daha hızlı uzadığını fark edebilirsiniz. Kimilerinde tırnak kırılması gözlemlenirken, kimilerinin tırnaklarının daha kalınlaştığı gözlemlenmiştir. Temizlik esnasında eldiven kullanmak ve ellerinizi nemlendirmeniz bu soruna çözüm olacaktır.

SAĞLIK & BESLENME

Bu haftadan itibaren demir eksikliği yaşayabilirsiniz.

Bunu önlemek için beslenme programınıza kırmızı eti, bakliyatı ve yeşil sebzeyi eklemelisiniz. Doktorunuza danışarak Fe demir tabletlerini alabilir, C vitamini içeren yiyecek ve içecekler tüketebilirsiniz. Eğer Fe tableti alıyorsanız çay, kahve ve süt ürünleri alınmaması tavsiye edilir. Çünkü bu ürünler, demir emilimini azaltır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?  

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebelikte egzersiz yapmak doğumu kolaylaştırmaktadır. Örneğin yapacağınız aerobik hareketleri sayesinde kendine olan güven artarken psikolojiniz de düzelecek ve doğum sizin için daha kolay olacaktır. Aerobik yapmak dolaşımınızı düzenler ve pıhtı, varis oluşumunu da önler. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Bebeğiniz rahim içinde oldukça güvende ve vajinadan uzakta olduğundan gebelikte cinsel ilişki yaşamanız ona zarar vermez. Rahim içinde bebeğine gelebilecek zararlı etkenleri koruyan mukus tıkaç sayesinde bebeğiniz dış etkenlerden etkilenmez. Eğer tersi bir durum söz konusu ise doktorunuz size gerekli bilgileri verecek, cinsel hayatınızda yapmanız veya yapmamanız gerekenler konusunda sizi bilgilendirecektir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.