18 Aylık Bebek

18 aylık bebek artık daha hızlı yürüyebilmekte, rahatça merdiven çıkabilmektedir. El kullanma becerisi gün geçtikçe daha da gelişir.

18 Aylık Bebek

18 AYLIK BEBEK

18 Aylık bebek gelişimi süreci için bebeğin en hareketli olduğu zamanlar olarak tabir edilir. Bu dönemde beğiniz sizden bolca ilgi alaka, oyun ve aktivite ister. Beslenme ve uyku düzeni değişimleri yaşanabilir. 18 aylık bebeğin boyu ve kilosu Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre, 8 kg ile 13 kilo arasında olması beklenirken, boyunun 75 cm. ile 87 cm arasında olması beklenir. Onsekiz aylık bebeklerin dil gelişiminde 3- 50 kelime arasında konuşabilir. 18 aylık bebek için standart vücut ağırlığı yaklaşık olarak 11 kilo civarındadır. Boyu 80 cm, baş çevresi de ortalama 47-48 cm'dir. Bu değerlerin her bebekte aynı olmayacağını unutmayın. Değerler, anne ve babanın fiziksel özelliklerine göre değişiklik göstermektedir.

18 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

18 aylık bebek artık daha hızlı yürüyebilmekte, rahatça merdiven çıkabilmektedir. El kullanma becerisi gün geçtikçe daha da gelişir ve bununla doğru orantılı olarak, nesneleri itip yeniden çekebilir, topu atıp yakalayabilir. Aynı zamanda kapıları kapatıp açabilir. Bebekler fırlatma eyleminden çok hoşlanırlar bu yüzden oyuncaklarını sürekli bir yerlere fırlattıklarına şahit olabilirsiniz.

18 aylık bebek gelişimi  

Bu Ayda Bebeğinize Kağıt Kalem Verin

Geri geri tek bir çizgi üzerinde yürüyebilecek kadar, yürüme becerisini geliştirmiştir. Ayrıca yürümenin yanı sıra koşma eylemini de gerçekleştirebilir. Eline çatal, kaşık gibi nesneleri verdiğinizde rahatça tutabilir ve onları kullanabilir. Bu ay da bebeğinize kalem ve kağıt vermeyi ihmal etmeyin. Eskiye göre kalemi daha dengede tutacak, karalamalar yapabilecektir. Üst üste 5 ila 6 adet küpü dizerek kule yapabilir. Eğer bebeğiniz 18. ayında hala yürüyemediyse, çatal veya kaşık ile bir şeyler yiyemiyorsa, üst üste küp koyamıyorsa ve kalem tutamıyorsa bebeğinizin motor gelişiminde bir sorun olabilir ve mutlaka bir uzmanla görüşmeniz gerekir.

Ev Kazalarına Karşı Dikkatli Olun

Bebekler 18. aylarında artık daha özgür olmak, her şeyi tek başına yapmak isterler. Bu nedenle yürümeye ve koşturmaya başlarlar. Bu durumda bazı ev kazalarına, çarpma ve düşmelere oldukça açık bir durumdur. Ancak bebeğinizin yürümesini ve koşmasını engellemek yerine evinizi mümkün oldukça onun için güvenli hale getirin.   Evde Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır? Detaylar İçin Tıklayın  

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

18 aylık bebeğinizin artık kendi görüşü olduğunu bilmelisiniz. Eğer yapılmasını istemediği bir şey için onu zorlarsanız bunu şiddetle reddeder. Olayları birbiriyle ilişkilendirmeye başlayarak karşılaştığı problemleri kendi başına çözmeye çalışır. Olaylar arasındaki neden sonuç ilişkini gözlemler, öğrenir ve çözer. Karşılaştığı problemleri zihninde yorumlayarak sorunları birleştirir ve ona göre çözümler üretmeye çalışır. Bebeğinizin konuşma çalışmalarına başlar ve sizinle konuşmaya çalışır. Söylediğiniz sözcükleri taklit etmeye çalışır. Verdiğiniz basit komutları anlar ve uygular. Aile bireyleriyle diğer kişileri birbirinden ayırt edebilir ve her bir aile bireyiyle farklı ilişkiler geliştirir.   

18 aylık bebek   

Hayır Demeyin İlgisini Başka Tarafa Çekin

Bu ayla birlikte bebeğinizin artık kendi istekleri oluşmaya başlar ve hareketleri daha mantıklıdır. Onu istemediği bir şeyi yapmak için zorlamayın. Bu dönemde "hayır" kelimesini anlasa da olumsuz tepki verebilir. Bu nedenle 15 ila 18 aylık bebeklerin yapılması istenmeyen bir davranışı varsa, "hayır" demek yerine ilgisini başka bir yöne çekmeye çalışmalısınız. Böylece yapmak istediği eylemi unutturabilirsiniz. Unutmayın, hayır diyerek kesin tavırlarla yapmak istediği bir şeyi engellemeye çalışırsanız, o eylemi daha çok tekrarlamaya başlayacaktır. Bebekler her geçen gün yeni bir şeyler keşfetmeye devam eder. Örneğin, saçınızı çektiğinde verdiğiniz tepkiyi yeniden alabilmek için saçınızı tekrar çekecektir. Bu ayda günlük aktivitesi diğer aylara göre daha da artmıştır. Her şeyi merak ederek, keşfetmeye çalışır. Bu nedenle evde güvenlik önlemlerini artırmanız gerekir. Özellikle ilaçlar, temizlik malzemeleri gibi ürünler bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalıdır.

18 aylık bebek oyun   

Oyunların Eğlenceli Aktiviteler Olduğunu Unutmayın

Yeni bir şeyler denemek ve başarısız olmak, bebeğinizin cesaretinin kırılmasına ve yenilgi hissine kapılmasına neden olabilir. Ancak oyunların, bebeğiniz için eğlenceli bir öğrenme aktivitesi olduğunu unutmayın. Oyunlar sırasında kaybetmeyi öğrenebilir ancak kazanacağını da bilmelidir. Oyun sırasında sürekli kaybetmesine ve kendine olan güvenin ve cesaretinin kırılmasına izin vermeyin. Tanıdığı ve sevdiği kişilere selam vererek onların kucağına gidebilir, yabancılara karşı da utanma gibi davranışlar sergileyebilir. "Ben" ve "benim" kavramlarını anlamaya başlar. Tuvaletini yaptığını fark ederek, sizi bu konuda bilgilendirebilir. Bu dönemde de inatçı davranışlarını sürdürebilir. Kimi zaman size, kimi zamanda babasına daha düşkün olduğunu gösterebilir, bu durum günden güne de değişiklik gösterebilir.  

Her Zaman Sevginizi Hissettirin

Ulaşmaya çalıştığı bir nesneye ulaşamadığında veya yapmak istediği bir şeyi yapamadığında hırçınlaşıp, kızabilir. Böyle zamanlarda onunla konuşmanız ve "buna sinirlendiğini biliyorum" diyerek, onu anladığınızı göstermeniz gerekir. Kızgınlığının anlaşılması ve fark edilmesi onu sakinleştirecektir. Duyguları oldukça değişkendir. Bir anda çok mutluyken aniden mutsuzlaşabilir, durgunlaşabilir veya heyecanlanabilir. Ona yaşadığı bu duyguların neler olduğunu söyleyin ve bunları öğrenmesini sağlayarak fark etmesine yardımcı olun. Unutmayın sağlam bir karakterin en temel unsurlarından birisi "Özgüven"dir. Kendi hakkındaki fikirleri, düşünceleri ve hisleri, onun özgüveninin oluşmasını sağlar. Kendisinin önemli olduğunu bilmeli ve kendisini sevmelidir. Bu düşüncelerin oluşmasında ona yardımcı olmaya özen gösterin. Her zaman sevginizi hissettirin ki o da kendisini daha çok sevebilsin. Başarılını takdir edin ve kendisini asla yetersiz hissettirmeyin. Sizin ve ailesinde olan değer veren diğer kişilerin bu olumlu davranışları, kendisini değerli ve yeterli görmesine yardımcı olacaktır.  

18 Aylık Bebek Dil Gelişimi

  • 3-50 kelime kullanabilirler,
  • Sorulduğunda vücudundaki herhangi bir bölgeye işaret edebilirler,
  • İki aşamadam oluşan bir yönergeyi işaret yardımı olmadan yerine getirebilirler,
  • Resimde gösterilen bir nesnenin adını söyleyebilirler,
  • Gösterilen bir nesneye yönelebilir.

  Bebeklerin Dil Becerisi Gelişiminde Yapılabilecek Aktiviteler Detaylar İçin Tıklayın   

18 aylık bebek beslenme

BESLENME

18 aylık bebek kendi kendine beslenebildiğinden özellikle yemek yeme konusunda onu zorlamamanız gerekir. Zorlandığı zaman şiddetli tepkiler verebilir ve iştahsızlık gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu aylarda bebeklerde fizyolojik reflünün görülme olasılığı yüzde 10'dur. Bebeğinizin bir birey olduğunu unutmamanız ve yeme konusunda özgür bırakmanız önerilir. Sizin yiyebildiğiniz pek çok yiyeceği bebeğiniz de tüketebilir. Dengeli şekilde sebze-meyve, karbonhidrat, tavuk, süt ve süt ürünleri, tam tahıllar, balık ve yağ tüketmesi önemlidir. Yemeklerin özellikle evde doğal yapılması, bebeğin sağlığı için daha iyidir. Çok gerekmedikçe dışarıdan yemek tercih etmemenizi tavsiye ederiz.

Gün İçerisinde Öğün ve Ara Öğünleri Atlamayın

Gün içinde öğün ve ara öğünleri atlamamalısınız. Mutlaka 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklinde beslenme düzenini oluşturmanız gerekir. Gelişiminin ve büyümesinin daha iyi olabilmesi için temel besin gruplarından tüketmesini sağlamalısınız. Eğer bebeğiniz yemek seçiyorsa ve verdiğiniz yiyecekleri tüketmiyorsa biraz sabretmeniz gerekir. Çünkü bu aylarda bebekler yemekler konusunda seçici olabilirler. Besinleri vermekten vazgeçmeyin ve ara ara bunları yeniden sunmaya devam edin. Bir süre sonra bu besinleri yemeği öğrenecektir. Asitli ve çok şekerli içecekler, yağlı ve sağlıksız atıştırmalıklar bebeğinizde beslenme bozukluğuna neden olabilir. Ara öğünlerde mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar vermelisiniz.

18 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

18 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 8 kg ile 13 kilo arasında, boyunun ise, 75 cm. ile 87 cm arasında olması beklenir. 18 aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğin kız ise boyu; 75.2 cm ve 86.2 cm arasında,
  • Bebeğin erkek ise 77.2 cm ve 87.3 cm arasında olmalı.

18 aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğin kız ise kilosu 8.2 kg ve 13 kg,
  • Bebeğin erkek ise 8.9 kg ve 13.5 kg arasında olmalı.

UYKU

18 aylık olan bebeğiniz artık iki yerine tek bir gündüz uykusu uyumalıdır. Geceleri ortalama 11 saat uyurken, gündüzleri tek uykuda ortalama 2 saat uyumaktadır. Bu uyku düzeninin 4-5 yaşına kadar sürdürülmesi tavsiye edilmektedir. Bebeğinizin geceleri uyanmadan rahat bir uyku çekmesini istiyorsanız öncelikle, gündüz uykusunun fazla sürmemesini sağlamalısınız. Memede emzirerek veya sallayarak uyutmak, bebeklerin uyurken size bağımlı olmasına neden olur. Bebeğinizi akşamları mutlaka 20.00 ila 20.30 arasında uyutmalısınız. Uyku zamanının geçmesi bebeğinizin huzursuz olmasına neden olabilir. Her uyandığında yanına gitmek yerine ona yeniden uyuyabilmesi için biraz zaman tanıyın, kendi kendisine yeniden uykuya dalabilir. Uyurken kendi yatağında olmasına özen gösterin. Loş veya karanlık bir ortam uyku için idealdir. Aynı zamandan oda sıcaklığının da iyi ayarlanması gerekir.   Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar İçin Tıklayın

18 aylık bebek doktor kontrolü  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay ki doktor ziyaretiniz önemlidir. Çünkü bebeğinizin yeniden aşı olma zamanı geldi. Doktor, bebeğinizin büyümesi, uyku düzeni gibi konuları değerlendiremeye alır. Aynı zamanda bebeğinizin kilosunu, boyunu ölçerek gelişim çizelgesine not edecektir. Bebeğinizin büyüme ve duygusal gelişimi hakkında size bazı fikirler verebilir ve disiplin sorunları hakkında da sizi bilgilendirecektir. Bebeğinizin fiziksel ve sosyal gelişimi hakkında sorular soracak ve bunları bebeğinizin gelişimi açısından takip edecektir.   

18 aylık bebek aşı

Yapılacak Aşı/Aşılar

  • Beşli Karma Aşı (DaBT, İPA, Hib) 4. doz, OPA (Oral Polyovirüs aşısı) 2. doz, Hepatit A 1. doz

Bebek Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.