17 Aylık Bebek

17 aylık bebek gelişim açısından daha kapsamlı bir sürecin içerisine girmeye başladı. Bebeğiniz artık çevresinde olanları kısmen çözmüştür.

17 Aylık Bebek

17 AYLIK BEBEK

17  Aylık bebek gelişim özellikleri içerisinde motor becerilerinin gelişmesinin yanında öğrenmesi de hızla gelişmektedir. 17 aylık bebeğin boyu ve kilosu Dünya Sağlık Örgütü - WHO standartlarına göre, 8 kg ile 13 kilogram arasında olurken, boyunun 74 cm ile 86 cm. arasında olması beklenir. Doğumundan sonra hızla büyüyen bebeğiniz artık onyedi aylık olmuştur. Bu ayda bebeğiniz neler yapabilir? Beslenmesi nasıl olmalı? Uyku düzeni, doktor kontrolleri ve yapılması gereken aşılar ve detaylar...

17 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

Onyedi aylık olan bebeklerin fiziksel gelişimi incelendiğinde kilo alımının ve boy uzamasının yavaşladığı görülür. Ebeveynlerin genel endişesi bebeklerinin eskisi kadar kilo almadıkları ve boylarının uzamadıkları yönündedir. Ancak bunda endişelenecek bir durum yoktur. Çünkü bu tamamen fizyolojik bir olaydır. 17 aylık olan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 79-80 cm olurken, ağırlığı da 11 kilogram civarındadır. Bu rakamlar ailenin özelliklerine bağlı olarak da değişmektedir. Anne ve babanın boy ile kilosu bebeğin gelişimini de etkiler.

17 aylık bebek   

17 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bu ayda bebeklerin pek çok hareketi, çevresinde ona yardımcı olan kişilerden bağımsız gerçekleşmeye başlar. Bebeğiniz el becerilerinin günden güne gelişmesiyle kalem gibi ince ve uzun nesneleri kullanma amacını net bir şekilde kavramaya başlar. Dünyayla olan bağları da her geçen gün genişler. Özellikle bu dönemlerde bebeklerin kalemle kağıdın yanı sıra duvarlara şekiller ve çizgiler çizdiği görülebilir. Bu durumda önemli olan bebeğinizi cezalandırmamanız, hevesini kırmamanızdır. Bebeğiniz doğmadan önce evin duvarlarını kir ve leke tutmayan boyalarla boyamanız, bebeğinizin duvarlara yaptığı çizimleri dilediğiniz zaman silmenizi sağlayacaktır.

7 aylık bebek motor gelişimi

  • 2 küpü üst üste koyarak kule yapabilir,
  • Merdiven çıkabilir,
  • Bardaktan su içebilir,
  • Kalemle duvara şekiller çizebilir,
  • Hırka, Yelek gibi önden arkaya doğru açılan kıyafetini üstünden çıkarabilir.

  17 aylık bebek aktivite  

Dolap Açma Karıştırma Becerileri Kazanır

17 aylık bebek gelişim açısından daha kapsamlı bir sürecin içerisine girmeye başladı. Bebeğiniz artık çevresinde olanları kısmen çözmüştür. İşe öncelikle kendi kıyafetlerini ve bezini çıkartmayla başlar. Artık bağımsız bir birey olma yolundadır ve birey olmayı benimser. Neredeyse sizin tüm hareketlerinizi takip etmektedir. Evde bulunan tüm dolap ve çekmeceler onun için keşfetme araçlarıdır. Böylece açma, kapama ve karıştırma becerileri kazanır. Bebeğinizle kitap okumaya devam edin. Göreceksiniz o da sizinle birlikte sayfaları çevirmeye başlayacaktır. Bu dönemde etrafındaki yeni nesneleri bir keşifçi merakıyla incelemeye başlar. Eşyalara dokunur, onları kavrayarak yakından inceler. Ağzına götürerek tadını anlamaya çalışır veya yere fırlatarak tekrar eline alır.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebekler bu dönemde sebepsiz yere çığlıklar atabilir. Bunu bazen ilgi çekmek, bazen de sadece kendi kendine oynarken yapabilir. Onunla sakince konuşarak, isteklerini çığlık atarak anlatmaması gerektiğini söyleyebilir, bu şekilde ona doğru davranış biçimini öğretebilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz bir oyuncağına veya herhangi bir nesneye karşı bağlılık gösterebilir. O nesne olmadan uyumak istemeyebilir. Onunla kurduğu bu duygusal bağ genellikle her bebekte görülmektedir. Bağlılık gösterdiği nesneyi ondan uzaklaştırmayı denemeniz, bebeğinizin mutsuz olmasına neden olabilir.   bebeklerin korkuları

Bu Aylarda Korkuları Ortaya Çıkar

Yetişkinler gibi olmasa da bebeğinizin de korkuları ve fobileri olduğunu unutmayın. Özellikle bu korkuları ve onlara gösterdiği tepkiler, yetişkinlere göre daha fazladır. Bu korkuları zamanla geçebilir. Bunun asıl nedeni tecrübe eksikliğinden kaynaklanır. Ayrıca kötü tecrübeler nedeniyle fobiler edindiyse ona yardımcı olmanız gerekir. Örneğin hayvanlardan korkan bir bebeğiniz varsa ona komik hayvan videoları izletebilir, oyuncak hayvan alabilirsiniz. Onu aşırı derecede zorlamadan korkularının üzerine yavaş yavaş gitmek ve mantıklı olmadıklarını göstermeye çalışmak faydalı olabilir. Yine de bebeğiniz bunun gibi korkular edinmişse bir uzmana danışmanızı öneririz. Yaşadığı korkular hakkında onunla dalga geçmek, onun iç dünyasının yok olmasına ve korkularının daha da büyümesine neden olur. Bu gibi durumlarda onu sakinleştirmeniz ve korumanız sizin elinizdedir. Bebeğinizin dünyaya sizin gibi bakmadığını unutmayın. Bu korkuları yenmesi zaman alabilir, sabırlı olun.

Dil ve Konuşma Gelişimi

Bu ayda bebeğinize resimli kitaplar okuyup, müzik dinletebilirsiniz. Müziğe eşlik ettiğini hatta mırıldandığını görebilirsiniz. Bebeğinize asla yüksek sesle ve sert tonda seslenmemeniz, istemediği hareketleri ona zorlamamanız gerekir. Sert davranışlar, bebeğinizin psikolojisinde tedavisi çok zor olan hasarlara neden olabilir. Bebeğinize bu ay kendi yaşıtlarıyla zaman geçirmesi, kendisinden büyük olan kişilere karşı da saygılı olması gerektiğini öğretmelisiniz. Ancak bunu yaparken sakin olmaya dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz cevap vermeyecek olabilir ancak bu sizi dinlemediği anlamına gelmez. 17 aylık bebek dil gelişimi sürecinde 3 ile 6 kelime kullanabilir.   17 aylık bebek gelişimi    

BESLENME

Bebeklerin her gün aynı saatte yemek yemeleri ve ara öğünleri atlamamaları en doğru beslenme şeklidir. Bebeğinizin düzenli zamanlarda yemek yiyeceğini bilmesi sağlıklı bir alışkanlık kazanması için önemlidir. Öğün atlaması veya bir sonraki öğünü ne zaman yiyeceğini bilmemesi, yemek bulduğunda daha fazla yemesine neden olabilir. Kahvaltı beslenme düzeninin en önemli anahtarıdır. Bebeğinizin zinde ve enerjik olabilmesi için kahvaltı öğününün atlanmaması önemlidir. Eğer sabahları yemek yemek istemiyorsa onu zorlamayın. Bir süre sonra yemek yemek için hazır olacaktır.

Yemek Yeme Konusunda Bebeğinizi Zorlamayın

Bebeklerin mideleri yetişkinlere göre daha küçük olduğundan sık sık acıkabilmektedirler. Bu nedenle beslenme düzenine mutlaka sağlıklı ara öğünler eklemelisiniz. Düzenli bir beslenme programı oluşturun ve buna sadık kalın. Bebeğiniz hazırlanan yemeği yemek istemiyorsa onu zorlamayın. Ona bu yemekleri yemesini öğrenmesinde yardımcı olun. Hemen başka bir şey hazırlamak yerine sizin de bu yemeklerden yediğinizi hatırlatın. Bebeğinizin farklı besinler tüketmesine fırsat tanıyın. Bebeklerin geneli yemekleri ilk defasında reddederler. Yeni tattığı bir yemeği eğer beğenmezse, ısrar etmeyin ve bir süre sonra yeniden vermeyi deneyin. Sizin hoşlanarak yediğinizi görmesi, yeniden denemesini sağlayabilir. Diğer aylarda olduğu gibi bebeğinizle yemek konusunda asla çatışmaya girmemeniz gerekir. Sofrada kendi istediği şekilde yemek yemesine izin vermelisiniz.     

17 aylık bebek beslenme  

17 AYLIK (ONYEDİ) BEBEĞİN KİLOSU VE BOYU

17 aylık bebeğin boyu ve kilosu Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre, kilosunun 8 kg ile 13 kilogram arasında olurken, boyunun 74 cm ile 86 cm. arasında olması beklendiği ifade edilir.

17 aylık bebek boyu

  • Kız bebeklerde 74.3 cm ve 85 cm,
  • Erkek bebeklerde 76.3 cm ve 86.2 cm arasında olması gerektiği belirtiler.

17 aylık bebek kilosu

  • Kız bebeklerde 8 kg ve 12.7 kg,
  • Erkek bebeklerde 8.7 kg ve 13.2 kg arasında olması gerektiği belirtilir.

UYKU

17 aylık bebeğin uyku düzeninde artık tek uyku düzenine geçebileceği belirtilir. Bebeğiniz henüz tek uyku düzenine geçmedi ise, kısa sürede geçeceği ifade edilir. Bu dönemde iki uykunun fazla, tek uykunun da az gelmesi nedeniyle bebeğiniz biraz bocalama yaşayabilir. Eğer hala gündüz iki defa uyuyorsa gece uyanması mümkündür. 2 yaşına kadar bebeklerin gece 11 saat olmak üzere toplamda 13 ila 14 saat uyuması gerekir. Bebeğinizi her gece uykuya kendisinin dalmasına özen göstermelisiniz. Bebeğinizin uyku düzeninin oluşması biraz zaman alabilir. Bu nedenle sabırlı olmanız ve uyku rutinini uygulamanız önemlidir. Bebeğinin bu uykusunun en geç saat 12.30 ya da 13.00 gibi başlaması önerilir. Bu saatlerden daha geçe kalması durumunda gece uykusunun öteleneceği belirtilir.

17 aylık bebek uyku düzeni şöyle olabilir

  • 07.00- 07.30 saatleri arası |Uyanma
  • 12.30- 13.00- 14.30- 15.00 saatleri| Öğle uykusu
  • 20.00- 20.30 saatleri arkası | Gece uykuya geçiş

  Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar İçin Tıklayın

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 18. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır. 

Bebek Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.