20 Aylık Bebek

20 aylık bebek için bu dönemler öfke krizlerinin sıkça yaşanacağı dönemlerdir. Sakinliğinizi korumanız ve ona yardımcı olmanız gerekir.

20 Aylık Bebek

20 AYLIK BEBEK

20 Aylık Bebek gelişim sürecinde bebeğiniz size pek çok konuda yardım etmek isteyecektir. İşleri onunla birlikte yaparak eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Sizi taklit etmeye devam eden bebeğiniz, siz ne yapıyorsanız onu yapmaya çalışacaktır. Bunun için onu destekleyebilirsiniz. Örneğin, çamaşır makinesine çamaşırları beraber koyabilir, düğmeye onun basmasına izin verebilirsiniz. 20 aylık bebeğin boyu ve kilosu Dünya Sağlık Örgütü WHO standartlarına göre, 8.5 kg ile 14 kilo arasında olması beklenirken, boyunun 77 cm. ile 89,5 cm arasında olması beklenir. Yirmi aylık bebeğin dil gelişimi yaklaşık 50'den fazla kelime konuşmasını sağlar. Beslenme düzeni  

20 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

Bu dönemde bebeğiniz koşmaya başlayacak, merdivenleri çıkması da eskiye göre daha da kolaylaşacaktır. Yine de inme sırasında biraz zorluk yaşayabilir. Gelişimine yardımcı olmak için bebeğinizle sakla-bul oyununu oynamaya devam edebilirsiniz. Kalemi çok rahatlıkla tutabildiği için kağıt ve kalem vermekten vazgeçmeyin. Bırakın doyasıya çizsin. Bebeklere uygun boyalardan alarak, farklı renkleri tanımasını da sağlayabilirsiniz. Bu renk çeşitliliği onun da ilgisini çekecektir. Eğer bebeğiniz hala emzik ve biberon kullanıyorsa bunları bırakmak için doğru zamandasınız. Uzmanlar bir anda bırakmak yerine aşama aşama bırakmanın daha doğru olduğunu belirtiyorlar. Örneğin, suyu biberon yerine daha çok bardakla vermeye çalışın. Böylece biberon yerine artık bardak kullanmaya alışacaktır.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Sınırlar koymanız, bebeğinizin yetenekli ve güvenli büyümesine yardımcı olacağınızın göstergesidir. Aynı zamanda "şımarmadan" da büyümesini sağlayacaktır. Ona sınırların neler olduğunu anlayabileceği şekilde anlatın. Algılamasını ve bunlara uyulması gerektiğini belirtin. Ancak onunla asla sert bir tonda konuşmayın.

Bu Dönem Öfke Krizleri Sıkça Yaşanır

20 aylık bebek için bu dönemler öfke krizlerinin sıkça yaşanacağı dönemlerdir. Sakinliğinizi korumanız ve ona yardımcı olmanız gerekir. Bebeğinizin her şey hakkında artık kendi fikir ve ihtiyaçları oluşmuştur. Paylaşmayı öğrenmesi biraz zaman alabilir ancak temellerini sağlam attığınız sürece, ileride bunu öğrenmesi oldukça kolaylaşacaktır. Eşyaların kime ait olduğu konusunda onunla konuşun ve siz de onun yanındayken etrafınızdaki insanlarla paylaşımda bulunun ki o da bunu sizden görmüş olsun.

Kardeş Kıskançlığı Gösterebilir

Bebekler arasında kardeş kıskançlıkları da baş göstermeye çoktan başlamış olabilir. Özellikle aralarında üç yaştan az olan kardeşlerde bunun görülmesi normal olarak karşılanmaktadır. Ancak bu problemleri çözmeye çalışmalısınız. Büyük olan çocuklar kardeşleri geldiğinde onunla daha fazla ilgilenildiği için ciddi kıskançlık belirtileri gösterebilir. Eğer küçük kardeş, büyüğün oyuncaklarını veya eşyalarını sahipleniyorsa bu, işlerin daha kızışmasına neden olabilir. Böyle bir durumda büyük olan bebeğinizin paylaşmayı öğrenmesi için size ihtiyacı olacaktır. Ancak unutmayın, sadece ona ait, özel ve paylaşması gerekmeyen şeyleri de olmalıdır. Bu sahiplik ve aidiyet duygusunun güçlenmesini sağlar. Onu anladığınızı mutlaka gösterin ve ona anlayışlı davranın. Onu da diğer bebeğinizi sevdiğiniz kadar çok sevdiğinizi sürekli tekrarlayın ve onunla da zaman geçirmeye çalışın. Küçük olan kardeşe de onun canını yakmaması ve bu durumla baş etmesi gerektiğini öğretin.   Çocuğu Kardeşe Hazırlamak İçin Neler Yapılmalı? Detaylar İçin Tıklayın

20 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • Anneyi taklit ederek bir cismi fırlatıp atabilir,
  • Koşabilir,
  • Topu kaldırıp atabilir,
  • Çatal ya da kaşık kullanabilir,
  • Altı küpten kule yapabilir,

 

20 Aylık Bebekte Dil Gelişimi

Bebeğiniz “ben” ve “o” kavramlarını kavramaya başlar. Evdeki eşyaları kime ait olduğunu göstererek bu kavramı daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde 50 kelime söyleyebilecek durumdadır. Bunlar insan ve eşya isimleri olduğu gibi, "selam", "bay bay" gibi hareket belirten en az iki kelimeden oluşan, daha çok reddetmek veya istemek üzerine olan kelimeleri içerir. Henüz kendisi kullanmasa da iki kelimeli cümleleri taklit etmeye çalışır. Konuşması bebeğinizi tanıyan kişiler için genel hatlarıyla anlaşılır düzeydedir.  

 20 Aylık Bebek Dil Gelişimi

  • 1-4 resmi isimlendirerek tanımlayabilir,
  • Kelimeleri birleştirebilir,
  • 50'den fazla tekli kelime kullanabilir,
  • Vücudundaki altı kısmın ismini söyleyebilir,
  • Dinlediklerinin yarısını anlayıp, söylediklerinin yarısını anlatabilir.

Önemli Not: Bazı bebekler bahsedilen gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilirler. Anne babaların konuyla ilgili endişelerin oluşması durumunda mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Ayrıca prematüre bebeklerin bahsedilen aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere oranla daha geç ulaşacaklarının unutulmaması gerekir.   Bebeklerin Dil Becerisi Gelişiminde Yapılabilecek Aktiviteler Detaylar İçin Tıklayın

BESLENME

20 aylık olan bebeklerin bir çoğu çatal-kaşık kullanarak kendi kendilerine yemeklerini yiyebilirler. Ancak bazen daha pratik buldukları için elleriyle yemeği tercih ederler. Bu nedenle sürekli çatal-kaşık kullanmak istemeyebilirler. Bu dönemler yemek sorunlarının en karşılaşıldığı dönemlerden birisidir. Rengini, kokusunu ve tadını beğenmediği yemekleri yemek istemeyebilir. Önemli olan böyle bir durumda bebeğinizi yemek için zorlamamanızdır. Eğer ona sunduğunuz yemekleri siz yemiyorsanız, bu da yememesi için bir bahane olabilir. Siz öncülük ederek, yeme konusunda ona örnek olabilirsiniz. 20 aylık bebek yetişkinlerin yiyebildiği pek çok yemeği tüketebilmektedir. Taze sebze ve meyve, tam tahıllı ürünleri, süt ve süt ürünlerini, yumurtayı sofranızdan eksik etmeyin. Yemeklerin mutlaka günlük yapılmasına özen gösterin. Aynı zamanda sağlıksız besinleri evinizin dışında tutarak bebeğinizin bunlara alışmasını önleyebilirsiniz.  

20 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

20 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 8,5 kg ile 14 kilo arasında, boyunun ise, 77 cm. ile 89 cm arasında olması beklenir.

20 Aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğin kız ise boyu; 77 cm ve 88.4 cm arasında,
  • Bebeğin erkek ise 78.9 cm ve 89.5 cm arasında olmalı.

20 Aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğin kız ise kilosu 8.5 kg ve 13.5 kg,
  • Bebeğin erkek ise 9.2 kg ve 14 kg arasında olmalı.         

UYKU

Bebeğiniz için büyümek heyecanlı olduğu kadar yorucu da bir süreçtir. Dolayısıyla uyku kalitesi ve düzeni de oldukça önemlidir. Bu dönemlerde bebekler geceleri ortalama 11 saat, gündüzleri de tek uyku şeklinde ortalama 2 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. 2 yaşına kadar öğlenleri ortalama 2 saat uyuyorken, yaş ilerledikçe bu saat azalıyor ve sonradan tamamen ortadan kalkabiliyor. Mümkün oldukça bebeğiniz akşam 19.00 civarında yatmalı, sabah da 6.00-7.00 aralığında da uyanmalıdır. Ancak bu yaşa, gündüz uyku durumuna bağlı olarak değişebilir. Doktorunuzun onayıyla bebeğinizi gece beslemeyi bırakabilirsiniz.   Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar İçin Tıklayın

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 24. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.  Bebek Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.