25 Aylık Bebek

25 aylık bebek birçok şeyi kendi başına rahatlıkla yapabilir. Örneğin, giydirdiğiniz kıyafetlerin düğmelerini, fermuarını açabilir ve kapatabilir.

25 Aylık Bebek

25 AYLIK BEBEK

25 aylık bebek birçok şeyi kendi başına rahatlıkla yapabilir. Örneğin, giydirdiğiniz kıyafetlerin düğmelerini, fermuarını açabilir ve kapatabilir. Bu aylarda oldukça hareketlidir. Neredeyse enerjisi hiç bitmezmiş gibi gelebilir ve durmadan hareket eder. Bu dönemde bebeğinize üç tekerlikli bisiklet alabilirsiniz henüz pedalları pek çeviremiyor olabilir ancak yine de sizi taklit ederek bunu kısa zaman içerisinde öğrenecektir. Parmak uçlarında yürüyebilir, zıplayabilir, koşabilir, dengesini kaybetmeden çömelip kalkabilir, yerden bir şey alabilir. Kalemi rahatlıkla tutar ve karalamalar dışında dairesel çizimler konusunda da başarılıdır.

25 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

Bebeğiniz geri geri yürüyebilir, kısa süre de olsa tek ayak üzerinde durabilir. Müzik eşliğinde dans edip, dönebilir. Koşarken bir anda durabilir, sıçrayabilir ve kafasının üzerinden top fırlatabilir. 6 bloku kullanarak kule yapabilir. Kitapların sayfalarını rahatlıkla tek tek çevirebilir. Nesneleri tutma becerisi gayet iyi durumdadır. Bu nedenle bardak veya kaşık gibi aletleri tutabilir ve kullanmaya başlayabilir. Ev işlerinde size yardım etmek isteyebilir ve siz iş yaparken sizi taklit eder. Siz de yardım etmek istediğinde onu engellemeyin. Bu dönemde bebeğinize oyuncak olarak; yutmayacağı büyüklükte legolar, küpler ve değişik boyutlarda kesilmiş tahtalar alabilirsiniz. 4-5 parçalık puzzleları yapabilir.

Bu Ayda Bebeğiniz Kilo Kaybı Yaşayabilir

Puzzleları düzenlemek, legolarla oynamak, onları hareket ettirmek bebeğinizin motor becerilerini geliştirirken aynı zamanda el ve göz koordinasyonunu da güçlendirir. Bu yaşlarda bebeklerin pek çoğu kilo kaybı yaşayıp uzamaya başlar. Gövdeleri uzamaya, eklemleri ve kafaları diğer aylara göre daha yavaş gelişir. Vücut yapılar zaman geçtikçe yetişkinlere benzemeye başlar. Bu nedenle bebeğim yetersiz mi besleniyor diye düşünmenize gerek yok. Bu normal bir süreçtir. Yardımınız olmadan dişlerini fırçalayabilir, ellerini ve yüzünü yıkayabilir.  

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bu yaşlarda olan bebekler genellikle çok aceleci ve sabırsızlardır. Bir şeye veya kişiye kolayca kızabilir ve ufak sorunları büyük bir sorunmuş gibi büyütür. Artık kendini kanıtlamaya çalışan bebeğiniz daha bağımsız duruma gelir. Bu yaşlardaki bebekler genellikle kendisiyle daha çok ilgilenilmesini ister ve bu yüzden ilgi çekmeye çalışır. Paylaşma duygusunu henüz gelişmemiştir bu nedenle eşyalarını paylaşmak istemeyebilir. Bazı korkular geliştirebilir ve bu annesinden, babasından ayrılmak istememesine neden olabilir. Bu dönemde pek söz dinlemeyebilir ve söylediklerinize karşı çıkabilir.   Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın  

Bebeğiniz Bu Ayda Her Şeye Karşı Gelebilir

25 aya gelen bebeğinize bu dönemlerde disiplin uygulama konusunda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ancak önemli olan öncelikle sakin olmanızdır. Bazı kurallar koyarak ve bu kurallara uyması konusunda kendi içinizde kararlı olun. Her şeye karşı gelme yaşında olduğundan dolayı, yaptığı iyi davranışlar için onu övün ve ödüllendirin. Bu ödüllendirme somut bir hediye şeklinde değil, daha çok "aferin" gibi bir takdir cümlesi olmalıdır. Bu bile onu mutlu etmek için yeterli olacaktır. Ona katı kurallara koyarak, sürekli onu baskı altına almayın. Bebeğinize asla bağırmayın ve tehdit edici şekilde konuşmayın. Tüm çocuklar için sevginin önemli olduğunu unutmayın. Ona güven vermesi için sevildiğinin bilmesi gerekir.

Bebeğiniz Cinsiyet Ayrımı Yapmaya Başlar

25 aylık bebek duygularını gizlemeye ve yavaş yavaş cinsiyet ayrımını yapmaya başlar. Kadınlara ve erkeklere farklı davranışlar sergilemeye başlayacaktır. Her iki cinsin davranış şekillerini taklit edebilir ve gelişiminin bir aşaması olarak deney yapar. Eğer bebeğinizin sağlıklı bir karaktere sahip olmasını istiyorsanız onu zorlamamalısınız. Özellikle bu dönemlerin en vazgeçilmezi, sürekli soru sormaktır. Bebeğiniz size sürekli soru soracaktır. Bazen sadece ilgi çekmek için soruları sorarken bazen de gerçekten sizden açıklama yapmanızı bekler. Ona mümkün oldukça mantıklı cevaplar vermeniz önemlidir. Bu dünyayı doğru bir şekilde öğrenmesini sağlayacaktır. Bebeğiniz ağlayabilir, hırçınlaşabilir, sinirlenebilir ve bunlar normal durumlardır. Mükemmel olmasını beklemeyin. Ona bir yetişkinmiş gibi davranmak yerine, konuşmayı tercih edin. Sürekli soru sormasından yorulabilirsiniz ancak bu dönemde sabırlı olmanız önemli. Koyduğunuz kuralları ona mutlaka anlatın ve sebeplerini de anlamasını sağlayın, böylece kurallara uymasını kolaylaştırmış olursunuz. Kararlarınızda net ve tutarlı olun.

25 Aylık Bebek Neler Yapar?

25 Aylık bebeklerin genellikle yürümeye ve konuşmaya başlamasıyla bebeklik döneminin sona erdiği anlamına gelmektedir. Bebeğin iki yaşına gelmesi aynı zamanda bebeklik döneminin bittiği ve çocukluk döneminin başladığı anlamına gelmektedir. Artuk yürüyebilen ve konuşmaya başlayarak hızlı bir dil gelişimi dönemine giren bebeğinize artık çocuk diye hitap edilmeye başlar. 2 yaşından itibaren çocuğunuzun dil becerileri hızla gelişmeye devam ederken, hem kaba hem de ince motor becerileri artar. Bu aylarda çocuk sosyalleşmeye, bilişsel olarak farklılaşmaya başlamış ve yeni beceriler edinmiştir.  

25 Aylık Bebek Dil Gelişimi

Yaklaşık 2 yaşına gelen bebekler 2-3 kelimelik cümleler kurabilirler. Kelime hazneleri günden güne artmaya devam eder. Ortalama 100 kelimeyi söyleyebilmektedirler. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla biraz daha erken konuştuğu gözlemlenmiştir.

BESLENME

Genel olarak annelerin en sorun yaşadığı rutinlerden birisi de yemek zamanlarıdır. Bu nedenle bebeğinizin temel beslenmesini her zaman gözden geçirmekte fayda var. Bebeğinizin ileride sağlık problemleri yaşamasını istemiyorsanız, bir uzmandan yardım alarak beslenme programını düzenleyebilirsiniz. Beslenme programında mutlaka; bol lifli ve az yağlı tahıllar, sebze ve meyve, baklagiller, kümes hayvanları ve balık gibi besinlerin olmasına özen gösterin. Yağdan uzaklaştıracağım diye bebeğinizin beslenme programından yağı çıkarmayın. Çünkü bebeğiniz, zihinsel ve fiziksel olarak gelişebilmek için belirli miktarda yağa ihtiyaç duyar. Bunun için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

Bu Dönem Sofra Eğitimi Verebilirsiniz

2 yaşını doldurmuş olan bebeklere yemek konusunda yetişkin gibi davranmak gerekir. Birlikte sofraya oturup, sizinle yemek yemesi gelişimi ve sofra düzenini öğrenebilmesi için önemlidir. Bebeğinizin beslenmesini karbonhidrat, yağ, süt ve süt ürünler, sebze, meyve ile dengeli bir şekilde sağlamalısınız. Ek gıdaya başladığı andan itibaren bebeğinize yedirdiğiniz tüm yiyeceklerin evde doğal olarak yapılması önemlidir. Bu dönemde de 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde bir beslenme düzeni olmalıdır. Yemeklerden önce ve ara öğünlerde abur cubur kullanmak bebeğinizin ana öğünde yemek yememesine neden olabilir. Bu da gelişimini olumsuz etkileyebilir.   Bebeğe Sofra Alışkanlığı Kazandırmada Uygulanacak Çok Basit Yöntemler  

25 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

25 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 9 kg ile 15.3 kilo arasında, boyunun ise, 80.4 cm. ile 93.8 cm arasında olması beklenir.

25 Aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise boyu; 80.4 cm ve  93.8 cm arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise;82.1 cm  ve 93.8 cm arasında olmalı.

25 Aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise kilosu 9.3 kg ve 14.9 kg arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise, 10 kg ve 15.3 kg arasında olmalı.

UYKU

Bebeğinizin gelişme hızı eskisine göre azalmıştır. Bu da uykuya duyduğu ihtiyacın da azalması anlamına gelir. 2 yaşındaki bebekler için tam olarak doğru bir uyku aralığı ve süresi yoktur. Geceleri 9-13 saat arası uyumaları gerekebilir. Bu yaşta gündüz uykusu ya kısalır ya da tamamen kesilir. Bebeğinizin dinlenebilmesi ve zinde olabilmesi için ne kadar ihtiyacı varsa o kadar uyumasına izin verin. Unutmayın uyku, büyüme sürecinin en büyük destekçisidir.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. İlköğretim 1. sınıfa kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.