Bebekler Parmağını Neden Emer?

Bebekler Parmağını Neden Emer?
17 Nisan 2017

Bebekler parmağını neden emer sorusu, anne babalar tarafından merak edilirken, uzmanlar bebeklerde parmak emme alışkanlığının normal olduğunu söylerler.

Bebekler parmağını neden emer sorusu pek çok ebeveynin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bebeğinizin sürekli parmağını emmesi ve bunu alışkanlık haline getirmesi, sizi çoğu zaman huzursuz eder ve buna anlam veremeyebilirsiniz. Uzmanların ifade ettiklerine göre, bebeklerin doğumlarından itibaren beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek için emme refleksi göstermeleri doğal bir olaydır. Bebeklerde parmak emme olayının doğumdan itibaren başladığı ve genellikle bebeklerin çoğunda görüldüğü belirtilmektedir.

Bebeklerde Parmak Emme 3-4 Yaşlarına Kadar Görülebilir

Bebeklerde parmak emme hareketi 3 ile 4 yaşlarına kadar görülebilir. Bebeklerin genellikle başparmaklarını emdikleri, ilk zamanlar normal olarak görülen parmak emme davranışının zamanla olumsuz bir etkisinin ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bu olumsuz etkinin özellikle bebeğin diş yapısının şekillenmesi aşamasında ortaya çıktığı belirtilmektedir. Ancak bu durumun bebeğin süt dişlerinin dökülmesiyle ortadan kalktığına değinilirken, asıl dişlerin çıkmasıyla da parmak emmenin şekil bozukluğunda etkili olmadığı belirtilmektedir. Bu yüzden uzmanlar ailelerin korkmasına gerek olmadığını belirtirler.  

Bebekler Parmağını Neden Emer?  

Parmak Emen Bebekler Biberonla Besleniyor

Bebeklerin emme ihtiyaçları beslenme amaçlı gelişmiştir. Uzmanlar, beslenme saatleri dışında parmağını emen bebeklerin yeterince beslenemediklerini belirtmektedirler.  Parmağını emen bebeklerin daha çok anne sütü emmeyen ve biberonla beslenen bebeklerde görüldüğüne dikkat çekmektedirler. Bu durumun, anne sütü ile beslenmeyen bebeklerin anneleri ile aralarındaki bağın kurulamaması ve annelerin bebeklerini beslerken ona yeterince zaman ayıramadıklarının da göstergesi olabileceği ifade edilmektedir.   

Bebekler Parmağını Neden Emer?  

Bebekler Parmak Emmeye Yalnızlık Hissettiği İçin Başlayabilir

Uzmanlar bebeklerin parmak emmelerine; diş çıkarma, yaşıtlarına göre faaliyetlerden zevk almama gibi pek çok etkenin neden olabileceğini belirtiler. Bebeklerin canları sıkıldıkça ya da kendilerini yalnız hissettikçe ve daha az sevildiğini düşünmeye başladıklarında parmaklarını emme eylemine geçebileceklerini belirtirler. Parmak emmeye alışan bebeklerin küçük sorunlarda bile teselliyi parmak emmekte buldukları belirtilmektedir.

Parmak Emmeyi Engellemeyin!

Bebeklerin parmak emme alışkanlıklarının ortalama 3,5 yaşına kadar sürebileceğini ifade eden uzmanlar, bebeğin elini emmesinin diş sağlığı açısından herhangi bir yan etkisinin olmadığını belirtmektedirler. Çocuk psikolojisinde bebekliğin 0 -1,5 yaşı arasını kapsayan oral dönemde nesneleri ağızları aracılığı ile tanıdıkları ve bu önemin, anne babaların gözetiminde sağlıklı atlatılabildiğine işaret edilmektedir. Bebeklerin, herhangi bir şeyi tanımak amacıyla ilk defa ağzına götürmesine engel olunmaması (kontrollü ve kendisine zarar verecek şeyler dışında), bebeğin parmak emiyor korkusuyla elinin ağzından çekilmemesiyle bu dönemin güzel bir şekilde atlatılabileceği belirtilmektedir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.