Yenidoğan Bebekler Hakkında En Çok Merak Edilen 12 Soru
Anne ve babalar yeni doğan bebeklerini kucaklarına aldıklarında onlarla ilgili akıllarında pek çok soru oluşur ve çoğu zaman bu soruların cevaplarını bilmezler.
Yenidoğan Bebeklerde Merak Edilen Sorular
Yeni anneler ve babalar bebeklerini kucaklarına aldıkları zaman bebekler ile ilgili olan terimlerin ne anlama geldiğini çoğu zaman bilmezler. Hazırladığımız bu yazıda sayesinde, bebeğinizle ilgili olan terimleri artık daha iyi anlayacaksınız. İşte, yenidoğan bebeklerde merak edilen sorular ve cevapları...
1 -Yenidoğan bebek kime denir?
Yenidoğan dönemi hayatın ilk 28 gününü kapsayan dönemdir. Doğduğundan itibaren bir ayı henüz tamamlamayan bebekler bu gruba girerler.
2- Düşük doğum ağırlıklı bebek ne demektir?
Gebeliğin haftasına bakmaksızın 2500 gr’ın altında doğmuş olan bebeklere düşük doğum ağırlıklı bebek denir. Bu bebeklerin hepsi prematüre değildir. Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığı Nedenleri İle ilgili detaylar için tıklayınız.
3- Yenidoğan sarılığı nedir? Hangi sıklıkta görülür?
Yenidoğan sarılığı, zamanında doğan bebeklerin %60’ında, prematüre doğan bebeklerin ise %80’inde görülür. Sarılık öncelikle bebeklerin gözlerinin beyazında ve yüzünde görülmeye başlar ve aşağıya doğru yayılır. Gözle görülen yanılmalara karşı bebeğin sarılık olup olmadığını anlamak için kanda bilirubin düzeyine bakılır.
Bebekler Neden Sarılık Olurlar? Detaylar için yazının üzerine tıklayabilirsiniz.
4- Yenidoğanlarda sarılık zararlı mıdır?
Yenidoğan bebeklerde görülen sarılığı oluşturan bilirubinin az bir miktarı antioksidan özelliği taşımasından dolayı faydalıdır. Yenidoğan bebeklerde antioksidan maddelerin az olmasından dolayı bu madde bazı akciğer, beyin, bağırsak hastalıklarının önlenmesini sağlamaktadır. Ancak çok yükseldiğinde ise, beyin hücrelerine zarar verebilmektedir.
5- Bilirubinin hangi düzeyde tehlikeli olur?
Bunun sorunun cevabı için Amerikan Pediatri Akademisi'nin kriterlerini kullanılmaktadır. Bu kriterlere göre, kritik bilirubin düzeyi bebeğin doğum ağırlığına ve kaç günlük oluşuna göre değişebilmektedir. Mesela, 2500 gramından fazla ve 3 günden büyük bebeklerde bilirubin değeri 17 mg/dl’nin üstünde ise fototerapi uygulamasına başlanmalıdır.
6- Sarılığın tedavisi nasıl olmalıdır?
Bilirubin düzeyinin fototerapi düzeyine ulaşması durumunda fototerapi denilen özel bir ışık tedavisine başlanmaktadır. Bu tedavi sonrasında bilirubin suda eriyen forma dönüşerek, idrar ve kaka ile atılabilir hale gelmektedir.
7- Bebeğin yeterli beslendiği nasıl anlaşılır?
Bebeğin gelişme aşamasında günde 25 - 30 gram alması iyi beslendiğini göstermektedir. Bebekler ilk günlerde genelde %5 - 10 kilo arasında bir kilo kaybı yaşayabilirler. Bebekte belirtilenden fazla kilo kaybı yaşanırsa doktora danışılmalıdır. Bebeğin çok ağlaması ya da çok uyuması beslenme kriteri olarak değerlendirilmez.
* Bebeklerde sık yapılan beslenme hataları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın
8- Yenidoğan bebeğin bulunduğu ortamın ısısı kaç derece olmalı?
Yenidoğan bebeğin bulunduğu ortamın ısısı, bebeğe en uygun oda sıcaklığı olan 22 - 23C arasında olmadır. 24 C'den fazla ısı bebeğin hareketlerinin azalmasına ve çok uyumasına ve emmemesine neden olur.
9- Bebeklerin hapşırması soğuk algınlığını mı gösterir?
Bebeklerin hemen hepsi hapşırırlar, bunun nedeni ise, bebeklerin burun mukozalarının çok hassas olmasındandır. Bebeklerin kıyafetlerinde uçuşan toz zerrecikleri bile onların hapşırmalarına neden olur. Bebeğin herhangi bir ateşi, nezlesi ya da öksürüğü yoksa durumu sadece izlenmelidir.
10- Bebekler neden sık hıçkırır?
Bebeklerin beslenmeleri esnasında ya da sonrasında diyafragma irrite olur, kasılır ve bebekte hıçkırık refleksi oluşur. Bu durum yutkunma ile azalır, bu sebeple hıçkıran bebeklerin annelerine tekrar emzirmeleri önerilir.
11- Yenidoğan bebeğin göbek bakımı nasıl olmalı?
Yenidoğan bebeğin göbek bakımında göbek kuru ve temiz tutulmalıdır. Göbek bakımı için doktor tarafından önerilen %70’lik alkol kullanılabilir. Göbek bakımında iyotlu solusyonlar tiroid hormon düzeylerinde değişiklik yapabileceğinden dolayı kullanılması önerilmez. Bebeğin bu esnada yıkanmaması, göbeğin düşmesini kolaylaştırır. Bebek göbek düşene kadar geçen sürede kaynatılıp ılıtılmış su ile silinmelidir.
12- Bebekle uçak yolculuğu yapılır mı?
Bebekle uçak yolculuğu yapılabilir. Annelerin dikkat etmesi gereken nokta uçak kalkarken ve inerken bebeği emzirmeleri gerektiğidir. Bu bebeğin kulak basıncının dengelenmesini sağlar ve bu esnada bebeğin kulağının ağrımasını engeller.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var