Bebeğinize Sünnet Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Bebeğinize Sünnet Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
26 Nisan 2017

Bebeklerde sünnet ne zaman ve hangi yaş aralığında yapılmalı konusu ile peygamber sünnetli doğmak anne babaların en fazla merak ettiği konular arasında yer almaktadır.

Sünnet, dünyada en eski ve en sık yapılan ameliyat olarak tanımlanmaktadır. Pek çok dinde; Müslümanlarda, İbranilerde, Yahudilikte ve Hristiyanlıkta uygulanmaktadır. Sünnet, ilk etapta basit bir uygulama olarak görünse de aslında bebeğin ve çocuğun ileride yaşamını etkileyecek bir konudur. Bebeği ve çocuğu hem fiziksel hem de psikolojik açıdan yakından ilgilendirir. Anne babaların sünnet ile ilgili akıllarına takılan konuların başında ise; yenidoğan bebekler sünnet olmalı mı, bebeklerde sünnet için ideal yaş ve sünnetin hangi durumlarda yapılması ya da yapılmaması gerektiği gibi sorular gelir. 

Sünnet İçin İdeal Yaş

Bebeklerin doğumlarından itibaren gündeme gelmeye başlayan sünnet için ideal yaş konusunda pek çok görüş yer almaktadır. Bu görüşlere göre, bazı uzmanlar 1-6 yaş arasını sünnet için sakıncalı bulurken, bazı uzmanlar 2-4 yaş aralığındaki bebeklerin sünnet olmalarını önermemektedirler. Bebeklerin sünnet olmaları için en uygun yaş aralığı ile ilgili net bir bilimsel veri olmamasına karşın bazı uzmanlar özellikle psikolojik açıdan erken yaşlarda yapılmasını tavsiye etmektedirler. Uzmanlar, Hipospadias (yarım sünnet - peygamber sünneti) sorunu ile dünyaya gelen bebeklere ise 1 yaşına kadar cerrahi müdahale yapılması gerektiğine dikkat çekmektedirler. 

Bebeğinize Sünnet Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler  

Sünnet Yapılması Gereken Durumlar

Bebeğin doğumundan itibaren ve ilerleyen yaşlarında herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığı sürece sünnet yapma yaşı anne ve babanın tercihine bırakılmaktadır. Ancak bazı durumlarda sünnet zorunlu bir hale gelmektedir. Bu durumlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Bebeğin sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi,
  • Bebeğin pipi ucunun dar olması,(balanit)
  • Bebeğim pipi iltihabı geçirilmesi,
  • Sünnet derisi içerisinde peynirimsi parçaların (smegma) birikmesi,
  • Bebeğin/çocuğun kesik kesik idrar yapması,
  • Çocukta ve bebekte ortaya çıkan böbrek hastalıkları (idrarın geri kaçışı, böbrek tıkanıklığı, taş)

Bebeğinize Sünnet Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler  

Bebeklerde Sünnetin Avantajları

Bebeklik döneminde geçici ortaya çıkan tepkiler olsa da uzmanlar tarafından kalıcı bir psikolojik etkilenmenin olmadığı belirtilmektedir. Sünnetin belirtilen psikolojik avantajları yanı sıra sağlık açısından da oldukça fazla faydasının olduğu belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar; sünnetin idrar yolu enfeksiyon riskini azalttığı belirtilmektedir. Bebeklik döneminde sünnetin avantajı ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Sünnet yarasının iyileşmesi son derece hızlıdır, (büyük çocuklara oranla 2-3 hızlı yara iyileşmesi)
  • Bebekler daha az ağrı hissederler, (bebeklerin ağrı eşiği, çocuklara oranla daha yüksektir.)
  • Bakımı daha kolaydır, (2-3 ay içerisinde yapılan sünnetlerde bakım kolaylığı avantajı vardır)
  • Hareketlerinin kısıtlı olması yarasına zarar vermesini engeller, (bebekler ilk aylarda yan dönemezler aynı pozisyonda kalırlar)

Bebeğinize Sünnet Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler      

Yenidoğan Sünneti

Yenidoğan sünneti, yani bebeğin doğduğu andan itibaren ilk 30 gün içerisinde yapılan sünnet olarak tanımlanmaktadır.  Dünya genelinde oldukça yaygın bir sünnettir. Mesela; Museviler, doğumundan sonraki 8. gün içerisinde bebeği sünnet ettirirler. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise bölgelere göre değişiklik göstermiş olsa da erkek bebeklerin yarısından fazlası doğduğu gün sünnet edilmektedir. Yenidoğan sünnetinin en erken yapılma zamanını uzmanlar bebeğin doğumundan 7 gün sonra olarak tavsiye ediyorlar.

Yenidoğan sünnetinin en önemli avantajları:

Bebeklerin doğdukları andan itibaren belli aya gelene kadar göstermiş oldukları fiziksel özellikler, sünnet yapılması konusunda bazı avantajlara sahip olmalarını sağlamaktadır.

  • Ağrı eşiklerinin yüksek olması,
  • Vücut hareketlerinin kısıtlı olması, (yan dönem, emekleme),
  • Psikolojik etkilenmelerin hiç olmaması ve strese girmemeleri

Yenidoğan sünnetinin tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir. Bazı durumlarda uzmanlar yenidoğan sünnetini tavsiye etmemektedirler.

Yenidoğan sünnetine engel teşkil edecek durumlar

  • Bebeğin pipisinin standart boyutların altında olmaması,
  • İdrar değilinin alttan olması, (hipospadias)
  • Cinsiyet bozuklukları (Genital Anormallikler)
  • Sarılık (Yenidoğan bebeklerde oluşan diğer hastalıklar)
  • Kasık Fıtığı (bebeğin yakın zamanlarda ameliyat gerektirecek bir hastalığının olmaması    

Peygamber Sünneti - Doğuştan Sünnet (Hipospadias)

Halk dilinde “peygamber sünneti” ya da “yarım sünnet” olarak bilinen hipospadias, tıp dünyasında erkek bebeklerde görülen doğumsal bir anomali olarak tanımlanmaktadır. Sık görülen bir sağlık sorunu olarak tanımlanır ve ortalama yenidoğan 250 bebekten  birinde rastlanmaktadır. 

Bakmanızda Fayda Var: Peygamber Sünnetli Bebekler Yeniden Sünnet Olmalı mı?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.