Bebekler Gözlerini Neden Ovuşturur?
Bebeklerde göz ovuşturma uyku, göz kuruluğu veya gözdeki yabancı cismin bir belirtisi olabilir.
Bebekler genellikle yorgun veya uykulu olduklarında gözlerini ovuşturup kaşırlar. Ancak yakın zamanda yapılan araştırmalar, aşırı ekran süresine maruz kalan bebeklerin göz yorgunluğu geliştirebileceğini ve bunun da bebeklerde göz ovuşturmaya yol açabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte gözde yabancı cisim olması veya göz kuruluğu gibi faktörler de bebeklerde göz ovuşturma isteğine neden olabilir. Gelin şimdi bebekler gözlerini neden ovuşturur ve kaşır, daha detaylı inceleyelim.
Bebekler Gözlerini Neden Ovuşturur?
Bebeklerde göz ovuşturma ve kaşıma genellikle yorgunluk ve uykudan kaynaklansa da bunun başka nedenleri de olabilir. İşte, bebeklerin gözlerini ovuşturmasının olası sebepleri…
1. Merak Etmesi
Bebeklerde ince motor beceriler geliştikçe daha da meraklı olurlar. Tam bu dönemlerde yaptıkları şeylerden biri de vücutlarının nasıl tepki vereceğini anlamak için vücutlarının her yerine dokunarak deney yapmalarıdır.
2. Görsel Uyarım
Bebeğiniz yorgun olmamasına rağmen gözlerini ovuşturuyorsa, bunun nedeni görsel uyarım olabilir. Şöyle ki, gözlerinizi kapatıp ovuşturduğunuzda göz kapaklarınız kapalıyken çeşitli desenler ve ışıklar görebildiğinizi fark etmişsinizdir. Bebekler de bunu keşfettiğinde gözlerini kapatıp ovuşturabilir ve bu desenleri görmek için hareketi tekrarlayabilirler.
3. Uykulu Olması
Bebeklerin göz ovuşturmasının en önemli nedenlerinden biri de uykularının olmasıdır. Buna özellikle esneme de ekleniyorsa, göz ovuşturmasının nedeni büyük olasılıkla uykusunun gelmesidir. Bu noktada ebeveynlerin tutarlı bir uyku rutini oluşturması, bebeklerin uyku düzenlerinin oturmasına yardımcı olacaktır.
4. Göz Kuruluğu
Bebekler gözleri çok kuruduğunda da gözlerini ovuşturabilirler. Özellikle uzun süre havaya maruz kaldıklarında gözleri kuruyabilir ve bu durum gözlerinde rahatsızlık hissine yol açarak içgüdüsel olarak gözlerini ovuşturmalarına neden olabilir.
5. Gözde Yabancı Cisim
Göz içinde veya çevresinde bebeği tahriş edebilecek bir şey varsa bu durum da bebeğin gözlerini ovuşturup kaşımasına sebep olabilir. Örneğin göz çevresinin kabuklanması, göze tüy veya toz kaçması bebeğin rahatsız hissetmesine ve sürekli gözlerini ovuşturmak istemesine yol açabilir. Göz ovuşturmaya ek olarak ağlama, gözlerin kızarması ve sulanması gibi başka belirtiler de varsa bu durumda bebeğinizin gözlerinde bir parçacık olma ihtimali yüksektir. İlk olarak temiz su ve pamuklu bez kullanarak bebeğinizin göz çevresini ve göz pınarını silin. Semptomlar hala devam ediyorsa göz doktoruna başvurmayı ihmal etmeyin.
Bebeklerin Gözlerini Ovuşturması Nasıl Engellenir?
Bebeğin gözlerinde oluşabilecek yaralanma ve çizik riskini en aza indirgemek için gözlerini ovuşturmasını engellemeniz daha sağlıklı olacaktır. Bunun için ellerini eldiven ile kapatmayı deneyebilirsiniz ya da bir oyuncak vererek, müzik açarak dikkatini dağıtabilirsiniz.
Tıbbi Müdahale Gerektirebilecek Durumlar Nelerdir?
Aşağıdaki belirtilerin varlığı acil tıbbi durumlara işaret ediyor olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmaktan çekinmeyin:
- Bebek, yenidoğan sürecinden sonra yanıp sönen ışıklara tepki vermiyorsa,
- Bebek bir nesneye bakmıyorsa,
- Şaşı bakıyorsa,
- Bebeğin flaşlı fotoğraflarda göz rengi garip çıkıyorsa,
- Her iki göz de farklı hareket ediyorsa,
- Parlak ışığa karşı reaksiyon varsa,
- Geçmeyen göz enfeksiyonu söz konusuysa,
- Oyuncağı gözle takip etmiyorsa,
- Göz kapakları sarkıksa,
- Gözleri sürekli suluysa,
- Göz kaşıntısı veya göz ağrısı olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var