Mutlu Bebek Büyütmenin 11 Altın Kuralı
Bu yazımızda, bebekleri mutlu etmenin 11 altın kuralından bahsedeceğiz.
Mutlu Bebek Büyütmenin 11 Altın Kuralı
Bebekleri huzurlu bir şekilde büyütmenin birçok altın kuralı bulunuyor. Bu yazımızda ise bebekleri mutlu etmenin 11 altın kuralından bahsedeceğiz.
1- Aksi gerekmediği sürece normal doğum
Anne sağlığı nedeni ile aksi gerekmediği takdirde bebeğini normal yolla doğurmalıdır. Normal yolla doğum yapan bir annenin bebeğinde bağışıklık sistemi daha iyi yapılanır. Çünkü bağışıklık sisteminin temel organı olan bağırsakların faydalı bakteriden oluşan flora yapısı hızla doğum esnasında oluşur. Bir diğer durum ise bebeğin ciğerindeki sıvının emilmesi. Bebeğin doğum sonunda akciğer fonksiyonları ve solunum açısından daha iyi bir noktada olmasını sağıyor.
2- Doğumun ardından ilk 30 dakika
Anne, bebeğini doğurduktan ilk 30 dakika içerisinde mutlaka göğsüne almalıdır. Eğer ki bebek hastanede doğduysa bunu doktor veya hemşire yapmalıdır. İlk 30 dakika bebek çıplak olarak annenin göğsüne konursa annenin sütü daha bol gelir ve anne ile bebek arasındaki iletişim erken başlar.
3- Anne bebek ile baş başa kaldığında ne yapmalı?
Anne bebeğini ne kadar kucaklar ve ne kadar sık emzirir ise o kadar iyidir. Bebeğin karnının tok, altının temiz olduğuna dikkat etmek, mutlu bebek için atılacak en önemli adımlardandır. Özellikle ilk 40 gün içerisinde annenin bebeği ile ten temasını artırması, sık sık beslemesi, onu okşaması ve ona sevgi sözcükleri söylemesi gerekir.
4- Kucak bebeği olsun!
Bebekler kucak bebeği olmalı, okşanmalı, kucakta dolaştırılmalı ve bebekle anne mümkün olduğunca sık konuşmalıdır. “Bebek bu, anlamaz.” demeyin. Bir bebek için en güzel müzik, annesinin sesinden duyduğu ninnidir.
5- Sessiz sakin bir ortam mutlu etmez
Bebeklerin mutlu olmaları için sessiz sakin bir ortamda büyütülmelerine gerek yok. Bebek normal bir yaşam ortamında olmalıdır. Anne karnında iken “beyaz gürültü” denilen birtakım sesleri duyarak gebelik dönemini tamamladığından dolayı bu sesleri duymasında herhangi bir problem yoktur. Annenin bebeğini sevgi ortamında büyütmesinin dışında bebeğin pişik ve gaz gibi sorunları söz konusu olabileceğinden dolayı bunlar da yakından takip edilmelidir.
6- Bebeklerin göbek bakımı çok önemli
Göbek kordonu, düşene kadar ve düştükten belli bir süre sonra, enfeksiyonun giriş kapısı olarak algılanır. Önceden antiseptik solüsyonlar ve alkol, bebeğin göbeğini kurutmak için kullanılıyordu ancak artık bunlara gerek kalmadı. Islatılmadan göbeğin enfekte olmayacağı ve temiz bir şekilde kuruyup düşeceği konusu hakim. Bu nedenle artık bebeklerin mümkünse göbek bağını açıkta bırakacak şekilde bir bezle yeni doğan dönemlerini sağlıklı bir şekilde göbek bağı kurusun ve mikrop kapmasın diye geçirmeleri gerekir. Bezde göbek oyuntusu olmasına dikkat edilmelidir.
7- 22.00 – 03.00 uykusuna dikkat!
Bebeğin uykusu da mutluluğu ve huzuru için çok önemlidir. Aslında hem bebeğin hem de annenin uykusu büyük bir önem taşır. Yeni doğan bebeklerin uyku süresi oldukça uzun olup 16.5 – 18.5 saat arasındadır. Gece uykularının süresi ise bebek büyüdükçe artar. 22.00 – 03.00 arasındaki saatlerde büyüme hormonu salgılandığından dolayı bu saatlerdeki uyku çok önemlidir. Bu saatler arasında yenidoğanları en geç 2,5 saatte bir emzirip, tekrar uyutmak gerekir.
8- Masaj olmazsa olmazlar arasında
Başlangıçta bebeğe masaj olarak yapılan dokunma hareketlerinin daha sonralarda spor şeklini almalıdır. Bebeklere masaj yapmak hem onların dolaşımlarını hızlandırıyor, kemiklerinin, kaslarının daha iyi gelişmesini sağlıyor hem de gaz ve kolik sorununun çözülmesine de yardımcı olarak bebeği rahatlatıyor. Özellikle 4. aydan sonra basit egzersiz hareketlerinin yapılması bebeğin gelişimi için çok önemlidir.
9- Hemen arkasından odasını toplamayın
Bebek herhangi bir şeylerin yerlerini değiştirdiği zaman hemen arkasından toplanması doğru bir davranış değildir. Bebeğin çok titiz olması büyüme döneminde de istenilmez. Özellikle de ilk 6 aylık dönemde bebek anne odasında kalsın ki etkileşimleri daha iyi olsun ve emzirmesi de kolay olsun. Bebek daha sonra odasına geçmelidir.
10- Bebeğinizle oyun oynayın
Bebek büyüdükçe oyuncaklarının çeşidi de artar. Çocuğun anne – babasıyla veya aile büyükleri ile oyun oynaması mutluluğunu ve konuşma performansını arttırır ve dikkat süresini uzatır. Anne – baba çalışıyor olsalar dahi her gün belirli bir süreyi birlikte geçirmeli ve çocukla beraber oyunlar oynamalıdır.
11- 6. ayın sonuna kadar yalnızca anne sütü
Eğer mümkünse, bebek, 6. ayın sonuna kadar yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan sonra uygun bir programla tamamlayıcı besinler almalıdır. Bebek yeterli beslenmezse sarılık riski artmakta, bağışıklık sistemi ise yeteri kadar güçlenmemektedir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var