Anne Sütü İshale Karşı Kalkan Oluşturuyor

Anne Sütü İshale Karşı Kalkan Oluşturuyor
24 Ekim 2016

2 yaşına kadar bebeklerde ishal gelişiminin ileri yaşlara kıyasla daha kolay oluşabiliyor. Anne sütü ise ishali önleyen en iyi ve etkili korunma yöntemidir.

Anne Sütü İshale Karşı Kalkan Oluşturuyor

2 yaşına kadar bebeklerde ishal gelişiminin ileri yaşlara kıyasla daha kolay oluştuğunu biliyor musunuz? Bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendiren anne sütünün aynı zamanda bağırsağı koruyan özellikleri vardır. İshal; bağırsakta hareketliliğin artması sonucu dışkı miktarının fazlalaşması ile günlük dışkı sayısının artması ve kıvamının bozularak yumuşak, sulu bir görünüm almasıdır. Büyük çocuklarda günden 3 kereden fazla sayıda sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. Yalnızca sık dışkılama, kıvam bozuk değilse ishal sayılmaz. Özellikle küçük bebeklerde beslenme şekline göre dışkılama sayısı değişir. Yenidoğan döneminde anne sütü alan bebeklerde sulu, altın sarısı renginde, günde 6 kereyi bulabilen dışkılama normal sayılır. Bundan sonraki dönemde dışkı sayısı genellikle 2-3 tür. Ancak özellikle anne sütü ile beslenen sağlıklı bebekler, bazen her emzirme sonrası az miktarda yumuşak kıvamda dışkılayabilir.   İlk 2 yaşta, ileri yaşa kıyasla ishal daha kolaylıkla oluşur. Bu durum, ilk aylardaki çocukların besi bileşimindeki değişikliklere kolay uyum gösterememeleri, ayrıca ishal yapabilen birçok etkene karşı henüz bağışıklık kazanmamış olmalarından kaynaklanır.

ANNE SÜTÜ İLE BESLENME BEBEKLERDE İSHAL OLUŞUMUNU ENGELLER

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker, anne sütünün ishali önleyen en iyi ve etkili korunma yöntemi olduğunu söylüyor.

Anne sütü ile beslenen bebeğin, ishal yapıcı etken ile temas riski çok azdır. Ayrıca, anne sütünün bebeğin bağışıklık yanıtını artırma, bağırsağı koruyan ve uygun bağırsak florasının devamını sağlayan faktörler içerme gibi önemli koruyucu özellikleri vardır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde genellikle ağır ishal görülmez. Bağırsak sistemi enfeksiyonlarında ishalin yanı sıra ateş, karın ağrısı, kusma, iştahsızlık, halsizlik şikayetleri olabilir. Dışkının cıvık veya sulu olmasının yanı sıra dışkıda sümüksü yapıdaki mukus veya kan görülebilir. Dışkının cıvık ve bol miktarda olması nedeniyle su ile birlikte besin ve minerallerin kaybı da oluşur.

MEVSİM GEÇİŞLERİNE DİKKAT

Mevsim geçişlerinde çocuklarda ishal olma sıklığı artar. Çünkü bu dönemde alerjik şikayetler daha fazla görülür ve alerji de enfeksiyon oluşması için gerekli ortamı hazırlar. Ayrıca yine mevsim geçişlerinde kapalı ortamlarda daha fazla kalınması, solunum yolu enfeksiyonu riskini artırır. Solunum yolu ile hastalık yapan bazı etkenler bağırsak enfeksiyonuna da yol açarak ishale sebep olabilirler.

DOKTORA MÜRACAAT ETMEKTE GECİKMEYİN

İshale neden olan enfeksiyon etkenleri bakteriler, virüsler ve bunların ürettiği toksinler olabileceği için her ishalin tedavisinde mutlaka antibiyotik kullanılması gerekmez ve hatta bakterilerin sebep olmadığı ishallerde antibiyotik kullanmak vücudumuz için yararlı bakterileri de öldürerek zararlı bile olabilir. İshalli bir bebekte emme iyice azaldıysa, sıvı kaybı fazlaysa, ateş yüksekliği, dışkıda kan veya mukus gözleniyorsa, şiddetli karın ağrısı varsa, beslenme ve sıvı alımı yetersizse, şiddetli kusmalar varsa mutlaka bir doktora götürmelisiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.