Bu Belirtiler Varsa Diş Çıkarma Süreci Başlamış Demektir

Bu Belirtiler Varsa Diş Çıkarma Süreci Başlamış Demektir
06 Temmuz 2017

Bebeklerin ilk dişlerinin çıkmaya başladığı süreç hem anne hem de bebek için uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu dönemde uzmanlar annelere yapılması gerekenlerle ilgli bazı tavsiyelerde bulunurlar.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri; huysuzluk, ateş ve huysuzlaşma, öksürük ve yanaklarının kızarmayla kendisini gösterir. Bebeklerde diş çıkarma süreci anne ve bebekler açısından oldukça zorlu bir dönemdir. Genellikle 4 aylık bebeklerde ilk diş çıkarma belirtileri görülebilmektedir. Bu dönemde anneler, diş çıkarma sürecini rahat geçirebilmek için çareler ararlar. Peki, bebeğin diş çıkardığı nasıl anlaşılır. Diş çıkarma belirtilerine zaman başlar ve ne kadar sürer? İşte ayrıntılar...

Bebeklerde Diş çıkarma

Bebeklerin ilk dişleri gebeliğin 3. ve 6. ayları arasında anne karnında iken şekillenmeye başlar. Bebeğin doğumundan sonra genellikle 7. Aydan itibaren alt ön dişler belirerek bebeğin ağzındaki yerini almaya başlar. Uzmanlar bebeklerin diş çıkarmasının kalıtsal faktörlere bağlı olduğunu ifade ederler. Belli aralıklarla çıkmaya devam eden süt dişlerinin tamamlanması 6 ay ile 30 aylık dönem arasında sürer.   

Bu Belirtiler Varsa Diş Çıkarma Süreci Başlamış Demektir  

Bebeklerde İlk Diş çıkarma Belirtileri

Bebeklerin ilk dişlerini (süt dişleri) çıkarma belirtisi, diş etinin açılmasından 3 ay önce başlar. Bu süreçte bebekte; hafif ateş, salya, ağlamaya eşlik eden huzursuzluk, ellerini ısırma, ağız çevresinde hafif döküntü, iştahsızlık ve uyku düzensizliği gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin görülmeye başlamasından itibaren uzmanlar anne babaların özellikle bazı belirtilere dikkat etmeleri gerektiğini belirtirler. Bunlar; bebekte ilk diş çıkarma belirtisi olarak görülen salya artışıdır ve  bu durum bebeği ağız çevresinde döküntü ve kızarıklığa neden olur. Bunun önüne geçmek için bebeğin süt dişlerinin çıkma belirtilerinin görülmeye başladığı dönemde bebeğin yüzünün yumuşak ve temiz bir bezle silinerek, tahrişi önlemek için uygun nemlendirici kremlerle desteklenmesi önerilir.    

Bebeklerde Diş çıkarma Sırasında Yaşanan Sorunlar

  • Salya akıtmak
  • Ağrı
  • Huzursuzluk
  • Yanak ve çene bölgesinde kızarıklık
  • Öksürük
  • Ateş
  • Isırma
  • İshal
  • İştahsızlık
  • Uykusuzluk
  • Kulak kaşıma ve çekiştirme
  • Diş Etinde Kanama

Bu Belirtiler Varsa Diş Çıkarma Süreci Başlamış Demektir

Bebeklerde Süt Dişi çıkarma Belirtileri: Yüksek Ateş

Bebeklerde süt dişi çıkma belirtileri arasında en belirgin olanı yüksek ateştir. Uzmanlar diş çıkarma döneminde 37 derece civarında seyreden hafif ateşin normal olduğunu ifade ederler. Söz konusu dereceden daha yüksek seyreden ateşin, bebeğin diş çıkarma döneminde bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi nedeniyle viral enfeksiyon belirtisi olabileceği belirtilir. Bebeğinizde normalin üstünde seyreden yüksek ateş gördüğünüzde mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

Diş çıkaran Bebeklerin Beslenmesi

Bebeklerin diş çıkardığı dönemde diş etleri çok hassaslaşır ve bu nedenle yemek yemeği reddedebilirler. Bebeğin diş çıkardığı süreçte kilo alımı yavaşlayabilirler. Diş çıkarma sürecinde beslenme önemli bir yer tutar. Uzmanlar, annelerin besinleri reddeden bebekleri bol bol emzirmelerini gerekli görüldüğünde de mama takviyesi yapmalarını önerirler. İştahsızlık yaşayan bebeklere su ve soğuk meyve püreleri vererek ağrılarını hafifletmenin yanında besin ve su kaybının önüne geçilebileceği belirtilir.  

Bu Belirtiler Varsa Diş Çıkarma Süreci Başlamış Demektir  

Diş Eti Şişmesi

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında yer alan; diş eti şişmesi, kızarıklık, diş etinde beyazlaşma ve ilk dişin ağızda görülmesi aşamasında bebeğin ağzında söz konusu bölgelerde kanama olabilmektedir. Genellikle bu durum doktora götürmeye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşmektedir. Kendi kendine iyileşmenin olmadığı durumlarda ise, mutlaka bir diş hekimine danışmada fayda vardır.

Diş çıkaran Bebeğinize Bunları Yapın

Diş çıkaran bebeğiniz duyduğu acıdan dolayı bu süreçte huysuzlanır. Bebeğinizin huysuzluğunun arttığı dönemlerde onunla oyun oynayarak, kucağınıza alarak onun güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Doktor kontrolünde olmak şartı ile ağrı kesici şurup kullanabilirsiniz. Bu süreçte doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayın. Zira bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında görülen yüksek ateş başka bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir. çocuk diş hekimine danışarak diş jelleri kullanabilirsiniz. Unutmamanız gereken sık ve düzensiz kullanılan bu tür şeylerin bebeğinizin çeşitli organları, özellikle karaciğeri üzerine olumsuz etkiler yaratabileceğidir. 

Bu Belirtiler Varsa Diş Çıkarma Süreci Başlamış Demektir  

Kaşınan Dişlere Yeşil Soğan

Diş çıkarma sürecinin oldukça uzun ve zorlu bir süreç olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemde ön plana çıkan diş çıkarma belirtilerinde bebeklerin herhangi bir nesneyi ısırma isteklerinin artacağının altını çizerler. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında yer alan bebeğin diş etlerini kaşımak istemesi nedeniyle oluşan bu değişikliklerin çok doğal olduğu belirtilir. Bu süreçte, bebeğin diş etlerini kaşıması için; salatalık, havuç ya da yeşik soğanın beyaz kısmının verilmesinde yarar olduğunu ifade ederler. Özellikle yeşil soğanın diş etlerinde meydana gelen kaşıntıyı ve ağrıyı çok hızlı bir şekilde keseceğinden bebeği rahatlatacağı belirtilir.

Bebeklerde Diş çıkarma Sırası Resimli

Bu Belirtiler Varsa Diş Çıkarma Süreci Başlamış Demektir      

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.