Yeni Trend: Lotus Doğum
Lotus doğum, Türkiye'de fazla yaygın olmayan fakat dünyada sık tercih edilmeye başlanan bir uygulamadır. Lotus doğum hakkında tüm merak ettiklerinizi makalemizde bulabilirsiniz.
Lotus doğum yöntemi nedir? Her geçen gün yeni bir trend ortaya çıkıyor. Anne adayları için artık sadece normal veya sezaryen doğum yöntemi değil, alternatif doğum trendleri doğuyor. Bunun son örneği ise lotus doğum... Doğumdan hemen sonra bebeğin plasentadan ayrılmaması gerektiğini öngören lotus doğum, çok yeni uygulanmaya başladığı için hakkında pek fazla bilimsel çalışma bulunmuyor. Dolayısıyla lotus doğumu tercih edeceksiniz öncelikle hekiminize danışmanız gerekiyor.
Lotus Doğum Yöntemi Nedir?
Göbek kordonunun doğumdan hemen sonra kesilmediği ve bebeğin plasentadan hemen ayrılmadığı doğumlara lotus doğum adı veriliyor. Bebeği tüm hamilelik boyunca besleyen organ plasenta, göbek kordonu ile bebeğe bağlı bir şekilde bulunur. Normal doğumlarda göbek kordonu doğumdan hemen sonra kesilir ve plasenta ile bebek ayrılır. Lotus doğumda ise göbek kordonu hemen kesilmiyor ve kordonun kendiliğinden düşmesi bekleniyor. Kordonun kuruyup kendiliğinden düşmesi 3 - 10 gün arasında olabilir.
Lotus Doğumun Aşamaları
- Bebek doğduktan sonra herhangi bir sağlık sorunu yoksa bir süre anne kucağında dinlendirilir. Bu sırada bebeğin kordonu hala anne karnındaki plasentaya bağlıdır.
- Bir süre daha plasentanın dışarı çıkması beklenir. Plasenta çıktıktan sonra geniş bir kaseye alınır.
- Bu sırada plasentadan bebeğe olan kan akışı hala devam etmektedir. Herhangi bir müdahalede bulunmadan doğal yollarla plasentanın kan akışını durdurması beklenir.
- Birkaç saat sonra ise plasenta yıkanır ve tamamen kuruması beklenir.
- Plasenta kendiliğinden kuruyup düşene kadar herhangi bir müdahalede bulunulmaz.
Lotus Doğumun Faydaları
Son zamanlarda anne adaylarının fazlasıyla dikkatini çeken lotus doğum, çok yeni bir uygulama olduğu için üzerine yapılmış kayda değer bir araştırma bulunmuyor. Fakat bazı uzmanlar, yaptığı açıklamada lotus doğum yönteminin bebek için birkaç faydası olabileceğine dikkat çekiyor. Bunlar; Lotus doğum yönteminde bebek, plasentadan gelecek olan tüm kanı aldığı için yeterince beslenmiş oluyor. Bebek, hala plasentaya bağlı olduğu için daha az ve yavaş hareket ettiriliyor.Bu da dünyaya geldiği andan itibaren daha güvenli hissetmesine yardımcı oluyor. Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın oluşması daha yumuşak şekilde ilerliyor. Anne, bebeği ile daha uzun süre bir arada kaldığı için lohusalık sendromu yaşama olasılığı düşüyor. Lotus doğum yöntemi ile doğan bebeklerin, doğumdan hemen sonra müdahale görmemesi onların daha sakin olmasına olanak tanıyor.
Lotus Doğum Yöntemindeki Risk Faktörü
Canlı bir doku olan plasenta, doğumdan kısa bir süre sonra ölü bir dokuya dönüşüyor. Bu da enfeksiyon oluşma riskini arttırıyor. Uzmanlar, lotus doğum yönteminde bebeğin iyi gözlemlenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Plasenta Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğin doğumuyla birlikte, plasenta ısısının ve bebeğin ısısının aynı derece tutulması gerekiyor. Böylelikle plasentadan bebeğe kan ve hormon akışı sağlanabiliyor. Doğumdan sonra plasentanın yıkanıp hijyenik bir hale getirilmesi, daha sonra ise kurumaya bırakılması gerekiyor. Kurumaya bıraktığınız zaman plasentanın üzerine tuz ve lavanta gibi bitkiler bırakabilirsiniz. Bu sayede plasentanın kokmasını önleyebilir ve daha hızlı kurumasına yardımcı olabilirsiniz. Plasentanın kuruyup kendiliğinden düşmesine kadar geçen sürede hava almasına dikkat etmelisiniz. Tahminen 3 ila 10 gün içerisinde plasenta iyice kuruyacak ve kendiliğinden bebekten ayrılacaktır. Ancak tekrar uyarmakta fayda var; henüz çok yeni bir yöntem olduğu için hakkında yapılan çalışmalar oldukça kısıtlı. Eğer böyle bir yöntem düşünüyorsanız, mutlaka hekiminize danışmalısınız.
Hipnoz ile doğum hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var