En İnce Ayrıntısına Kadar Spinal Anestezi ile Doğum Süreci

En İnce Ayrıntısına Kadar Spinal Anestezi ile Doğum Süreci
24 Nisan 2018

Anne adayının, bebeğini doğar doğmaz görmesine imkân veren spinal anestezi nasıl yapılır? Spinal anestezi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Anne adayının, bebeğini doğar doğmaz görmesine imkân veren spinal anestezi, günümüzde en az epidural anestezi kadar tercih edilen bir anestezi türüdür. Sezaryen ameliyatları, ya genel anestezi ile ya da yalnızca belden aşağısını uyuşturarak yapılan cerrahi işlemlerdir. Annenin bilincinin açık olması isteniyorsa, yani sadece belden aşağısı uyuşturulacaksa, bu durumda ya epidural ya da spinal anestezi tercih edilir. Bu yazımızda, spinal anestezi nedir, epidural ve spinal arasındaki fark nelerdir, spinal anestezi nasıl yapılır, spinal anestezinin riskleri ve yan etkileri nelerdir, spinal anestezi felç yapar mı gibi pek çok sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.

Spinal Anestezi Nedir?

Anne adayının, bebeğini doğar doğmaz görmesine imkân veren spinal anestezi, günümüzde en az epidural anestezi kadar tercih edilen bir anestezi türüdür. Yalnızca sezaryen ameliyatları için değil, bel aşağısındaki pek çok organ için geçirilecek operasyonlarda uygulanabilir. (hemoroid, kasık fıtığı vb.) Spinal anestezi en genel tanımıyla; bel omurları arasından uygulanan bir enjeksiyon ile vücudun bu hizasından aşağıya doğru bölgesel anestezi sağlayan bir yöntemdir. Bu anestezi türü ile ilgili anne adaylarının hekimlere en çok sorduğu soru 'spinal anestezi felç yapar mı?' sorusudur. Bu sorunun cevabı için tıp literatürünü araştırdığımızda, anestezi sırasında yanlışlıkla sinire girilmesiyle, kısmi doku hasarlarının ve motor hasarların çok nadir kayıtlara geçtiği görülmektedir. Ancak dediğimiz gibi bu sayı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır. Deneyimli bir anestezi uzmanı uyguladığı takdirde spinal anestezi oldukça güvenli bir anetezi yöntemidir. Spinal anestezi ile ilgili bir diğer çekince ise işlem sonrasında görülen baş ağrılarıdır. Spinal anetezi sonrası baş ağrısı ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulacaksınız.

En İnce Ayrıntısına Kadar Spinal Anestezi ile Doğum Süreci

Spinal Anestezi Nasıl Uygulanır?

Spinal anestezi uygulamasına başlamadan önce anestezi uzmanı son kez tüm kontrollerini yapar, anne adayına çeşitli sorular sorar. Daha sonra anestezinin yapılacağı odada, anne adayının oturur pozisyonda olması istenir. Anne adayından, çenesini göğsüne doğru ve omuzlarını olabildiğince öne doğru çekmesi istenir. Yani, anne adayının hafif kambur bir pozisyon alması sağlanır. Anestezi uzmanı, önce iğnenin gireceği bölgeyi steril hâle getirmek için temizler, daha sonra çok ince bir iğne yardımıyla gerekli ilaçları uygun gördüğü iki omur arasına verir. Bu aşamada, anne adayının hareketsiz durması çok önemlidir. Zaten anestezi uzmanı bu konuda sizi bilgilendirecektir. Anestezi maddesi verildikten çok kısa bir süre sonra bacağınızda ve kalçanızda uyuşma hissi başlayacaktır. Daha sonra iğne çekilerek, iğnenin girdiği yer bantla kapatılır. Son olarak anestezi uzmanı, uyuşmanın seviyesini kontrol ederek işlemi sonlandırır. Uyuşma hissiniz, doğum bittikten 2 saat kadar daha sürebilir. Bu süre içinde doktorunuzun onayı ile bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz.

En İnce Ayrıntısına Kadar Spinal Anestezi ile Doğum Süreci

Spinal Anestezinin Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Spinal anestezi, deneyimli bir anestezi uzmanı tarafından uygulandığı takdirde korkulması gereken bir anestezi yöntemi değildir. Spinal anestezi ile doğum yapan kadınların en çok yakındığı yan etki baş ağrısıdır. Bu nedenle anestezi öncesi ve sonrasında anne adayına serum verilerek, baş ağrısının en aza indirilmesi sağlanabilir. Bununla birlikte, mide bulantısı ve tansiyon düşüklüğü de spinal anesteziden sonra sık görülen diğer yan etkilerdir. Ancak bu yan etkiler kısa sürelidir ve bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.

Spinal Anestezi Kimler İçin Uygun Değildir?

Spinal anestezi, kanama riskine karşı pıhtılaşma sorunu yaşayan anne adayları için uygun değildir. Aynı şekilde, son on gün içinde asprin kullanmış kişilere de spinal anestezi yapılmaz. Bel bölgesinde herhangi bir enfeksiyonu veya deri hastalığı olan kişiler de spinal anestezi için uygun değildir.

Spinal ve Epidural Anestezi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Çoğu zaman birbirine karıştırılan spinal ve epidural anestezi, ayrı ayrı uygulanabileceği gibi birlikte de uygulanabilir. Bu anestezi türüne ise kombine spinal epidural anestezi adı verilir. Aşağıda, spinal anestezi ile epidural anestezinin farkları okuyabilirsiniz.


En İnce Ayrıntısına Kadar Spinal Anestezi ile Doğum Süreci

- Uygulanış şekli ve amacı açısından her iki anestezi de hemen hemen aynıdır. İkisi de belden aşağısını uyuşturmak için omurilikten bölgesinden yapılır. Ancak epidural anestezide ilaç omurilik etrafında bulunan zarın dışına enjekte edilirken, spinal anestezide bu zar geçilir ve içindeki sıvıya verilir.

- Epidural anestezi uygulandıktan sonra uyuşukluk hissinin başlaması 10 – 15 dakika sürerken, spinal anestezide anında veya 1-2 dakika sonra uyuşukluk hissi başlar.

- Epidural anestezinin süresi ilaç tekrar enjekte edilerek uzatılabilir ancak spinal anestezi yalnızca bir defa uygulanır, süre uzatılmaz.

- Epidural anestezide ameliyat boyunca anne adayının belinde ince bir katater bulunur, gerek görülürse ek doz verilir. Spinal anestezi de ise ilaç enjeksiyon ile verilir ve geri çıkartılır, katater bulunmaz.

En İnce Ayrıntısına Kadar Spinal Anestezi ile Doğum Süreci

Spinal Anestezi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Her ameliyat gibi spinal anestezi ile doğumdan sonra  1-2 gün yatak istirahati yapmalısınız. Doktorunuz onay verdiği müddetçe bol bol sıvı almalısınız. Sıvı alımı baş ağrınızın da hafiflemesini sağlar. Belinizi zorlayacak hareketlerden bir süreliğine uzak durmalısınız. Uyuşukluk hissi geçtikten sonra ağrılarınız başladığında, durumu sağlık personellerine bildirerek, onların vereceği ağrı kesicilerle ağrılarınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Epidural anestezi hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl