Doğum Sonrası Endometrit (Postpartum Endometrit) Nedir?
Doğum yapan kadınların yaklaşık %5'inde endometrit gelişmektedir.
Doğum sonrası endometrit, doğumdan kısa bir süre sonra rahim zarının enfeksiyon kapmasıdır. Postpartum endometrit olarak da bilinen bu durum, bir veya birden fazla bakteri türünün rahme ulaşmasından kaynaklanır. Yapılan araştırmalar, sezaryen sonrası endometrit riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir.
Genellikle doğumdan sonraki ilk 10 gün içinde teşhis edilen endometritin en önemli belirtisi ateştir. Buna titreme, alt karın bölgesinde ağrı, kötü kokulu akıntı ve yoğun kanama gibi semptomlar da eklenebilir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, doğum sonrası endometrit ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Postpartum Endometrit Nedir?
Doğum sonrası endometrit, doğumdan kısa bir süre sonra rahim zarı ve üst genital bölgede enfeksiyon gelişmesidir. Bakterilerin neden olduğu bu enfeksiyon, doğum sırasında bir veya daha fazla bakteri türünün rahme girmesinden kaynaklanır. Her türden bakteri endometrite neden olabilse de en sık karşılaşılan bakteriler B grubu streptokoklar ve stafilokoklardır.
Postpartum endometrit, tipik olarak doğumdan sonraki ilk 10 günde teşhis edilir. Ancak bazı vakaların tam olarak belirti vermesi 6 haftaya kadar uzayabilir. Bununla birlikte kürtaj, düşük veya spiral yerleşimi sonrasında da endometrit gelişebilir.
Hamilelikte Endometriozis ile İlgili Tüm Merak Edilenler!
Doğum Sonrası Endometrit Belirtileri Nelerdir?
Postpartum endometritin en belirgin semptomu, doğumdan 72 saat sonrasına kadar gelişen ateştir. Bununla birlikte aşağıdaki semptomlar da doğum sonrası endometrit belirtileri olabilir:
- Alt karında ağrı, hassasiyet,
- İdrar yaparken ağrı,
- Kötü kokulu akıntı,
- Kanamanın azalmaması/artması,
- Titreme,
- Genel olarak iyi hissetmeme,
- Baş ağrısı.
Doğum Sonrası Endometrit İçin Risk Faktörleri
Araştırmalar, doğum yapan kadınların ortalama % 5 – 7’sinde endometrit geliştiğini gösteriyor. Bununla birlikte sezaryen doğum yapanlarda, vajinal doğum yapan kadınlara kıyasla 5 – 10 kat daha fazla postpartum endometrit geliştiği biliniyor.
Bunlara ek olarak aşağıdaki durumlar da doğum sonrası endometrit riskini yükseltebilmektedir:
- Amniyotik kesenin yırtılması ile doğum arasında geçen sürenin uzun olması,
- Doğumun uzaması,
- Bebeğin doğumdan önce kakasını yapması,
- Hamilelik ve doğum sırasında çok sayıda vajinal muayene yapılması,
- Plasentanın müdahale ile çıkarılması,
- Annede obezite, diyabet veya anemi gibi hastalıklar olması,
- Annede bakteriyel vajinoz vb. enfeksiyon varlığı.
Sezaryen Sonrası Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Doğum Sonrası Endometrit Tanısı
Postpartum endometrit tanısı için öncelikle semptom ve bulgular değerlendirilir. Nabız ve ateş ölçüldükten sonra vajinal muayene yapılır. Ardından teşhisi doğrulamak için kan testi, idrar testi ve vajinal sürüntüden faydalanılır.
Postpartum Endometrit Tedavisi
Doğum sonrası endometrit tedavisi için genellikle oral antibiyotiklere başvurulur. Çok ilerlemiş enfeksiyonlarda damardan antibiyotik verilmesi gerekebilir. Eğer hastalık erken teşhis edilirse kalıcı bir etkiye sebep olmadan kolaylıkla tedavi edilir. Ancak enfeksiyon uzun bir süre tedavi edilmezse, hayati tehlikelere yol açabilen sepsise (enfeksiyonun kan dolaşımına yayılması) neden olabilir. Bu nedenle doğum sonrası herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunmalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var