Sezaryen Doğumda Sonda Takılır mı?
Doğum vakti yaklaştıkça anne adaylarının merak ettiği konulardan biri de doğumda sonda takılıp takılmayacağıdır.
Sezaryen doğumda sonda takılması, birçok anne adayını tedirgin eden bir uygulamadır. Özellikle doğum vakti yaklaştıkça “Sezaryen doğumda sonda takılması zorunlu mu?”, “Sezaryen doğumda sonda takılır mı?” gibi sorular çoğu kadının kafasını kurcalamaya başlar. Peki, sezaryen doğumda sonda mutlaka takılır mı? Evet, sezaryen doğumların çoğunda sonda takılır. Aslında bu durum sezaryen doğumun rutin hazırlıklarından biridir. Nedeni ise doğum sırasında mesanenin hasar görmesini önlemek ve ameliyat bölgesinin operasyon sırasında daha iyi görünmesi sağlamaktır. Sonda, ameliyathanede anesteziden hemen sonra takıldığı için anne adayları sondanın takıldığını hissetmezler ve acı duymazlar. Bu nedenle herhangi bir endişe duymalarına gerek yoktur. Doğumdan sonra ise kişinin durumuna göre genellikle 6 – 24 saat sonra çıkarılmaktadır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; sezaryende sonda takılır mı ve sonda takılırken acır mı gibi konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Hazırsanız başlayalım.
Sezaryen Doğumda Sonda Takılır mı?
Sezaryen doğumda sonda takılması çoğu anne adayını tedirgin eder. Özellikle doğum vakti yaklaştıkça “Sezaryen doğumda sonra takılması zorunlu mu?” gibi sorular, pek çok kadının kafasını kurcalamaya başlar. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki sezaryen doğumlardan önce sonda takılması; mesanenin ameliyat sırasında zarar görmemesi, idrar çıkışının gözlemlenebilmesi ve ameliyat bölgesinin operasyon sırasında daha iyi görülmesi adına oldukça önemli bir prosedürdür. Bu nedenle anne adayının güvenliği ve sağlığı için sezaryen doğumlarda sonda takılması rutin uygulamalardan biridir. Ayrıca doğum sonrası annenin tuvalete gitme ihtiyacını da bir süreliğine ortadan kaldırdığından çoğu sezaryen doğum öncesinde sonda takılır. Ancak sondanın elbette zorunlu bir uygulama olduğu söylenemez. Burada doktor şartlara göre en doğru kararı verecektir. Eğer doğumda sonda takılmamasına karar verilirse, kişinin ameliyattan önceki son 1 saat içinde idrarını yapması ve mesanesini boşaltması gerekir.
Sezaryen Doğumda Sonda Neden Takılır?
Sezaryen doğumda sonda takılmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ameliyat bölgesinin daha iyi görülmesi,
- İdrar torbasının ameliyat sırasında zarar görmemesi,
- İdrar çıkışının gözlemlenebilmesi,
- Ameliyattan sonra annenin tuvalet ihtiyacı için kalkmaması.
Sezaryen Doğumda Sonda Ne Zaman Takılır?
Sezaryen doğumlarda anesteziden hemen sonra sonda takılır. Farklı bir ifadeyle, ameliyathanede ameliyatla ilgili tüm hazırlıklar yapıldıktan ve anne adayı uyutulduktan sonra sonda takılmaktadır. Böylece anne adayı kendisine sonda takıldığını hissetmez ve hatırlamaz.
Sonda Takılırken Acıtır mı?
Sezaryen doğumlardan önce sonda takılırken kişi anestezi altında olacağı için hiçbir şekilde ağrı veya acı hissetmez. Zira sonda ameliyathanede tüm hazırlıklar yapıldıktan ve hasta uyutulduktan sonra takılır. Bu nedenle anne adaylarının acı veya ağrı hissetmesi mümkün değildir.
Sezaryen Doğumda Sonda Ne Zaman Çıkarılır?
Sezaryen doğumdan sonra sondanın ne zaman çıkarılacağı da merak edilen bir diğer konudur. Sonda genellikle sezaryen doğumdan 6 – 24 saat sonra çıkarılmaktadır. Eğer kişinin saatlik idrar çıkışı 30 cc ise 6 saat sonra sonda çekilebilir. İdrar çıkışı az olduğunda ise süre 12 saate kadar uzatılabilir. Nadir durumlarda 1 gün boyunca sonda takılı kalabilmektedir.
Sonda Çıkartılırken Acır mı?
Sonda çıkarılırken birkaç saniyelik ağrı, yanma hissedilebilir. Ancak bu ağrı dayanılamayacak boyutta değildir ve saniyeler içinde geçmesi beklenir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var