Emziren Her Annenin Öğrenmesi Gereken Altın Değerinde 8 Bilgi
Emziren anneler nelere dikkat etmeli? Beslenme, egzersiz ve emzirme pozisyonuna kadar tüm bilmeniz gerekenler makalemizde!
Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olabilecek tüm vitamin ve mineralleri barındıran mucizevi bir besindir. Bebeğin bağışıklığını güçlendirir, zihinsel ve bedensel gelişimini destekler. O kadar değerlidir ki, uzmanlar ilk 6 ay yalnızca anne sütü, 2 yaşına kadar da anne sütü destekli ek gıda önermektedir.
Anne sütü bebekler için bu kadar değerliyken, hem emzirme sürecini bebek için daha verimli hale getirmek hem de emzirme deneyimini olabildiğince uzatmak için annelerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur.
Emzirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağır Diyetlerden Uzak Durun
Doğum yapan çoğu kadının ortak problemi, hamilelik döneminde alınan kilolardır. Bundan dolayıdır ki çoğu anne, doğumdan hemen sonra ağır diyetlere başvurur. Fakat bu durum vücudunuzu güçsüz bırakır hatta süt üretimini durma noktasına dahi getirebilir. Bu nedenle ağır diyetlere başvurmamalı, uzman bir diyetisyenden yardım alarak, hem yavaş yavaş kilo verebilir hem de süt üretimini sağlıklı besinlerle destekleyebilirsiniz. Unutmayın, sizin şu an daha fazla enerji alımına ihtiyacınız var.
Ağrısız Bir Emzirme Deneyimi İçin Göğüs Ucu Bakımına Özen Gösterin
Emziren çoğu annenin ortak sorunlarından biri de göğüs ile ilgili problemlerdir. Bu dönemde iyice hassaslaşan göğüslerinizde çatlaklar oluşabilir. Bu da bakteri ve mikropların kolayca vücudunuza sızmasına zemin hazırlar. Bu noktada meme bakımınızı ihmal etmemeniz çok önemli. Göğüs ucunuzu koruyan kremler kullanabilirsiniz. Her emzirme öncesi ellerinizi yıkamaya dikkat etmelisiniz. Göğüslerinizi sabun ile değil, saf su ile yıkamanız da olası tahrişleri önleyecektir.
*Emzirme döneminde göğüs bakımı ile ilgili makalemize ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
İki Göğsünüzden de Emzirin
Emzirirken iki göğsünüzü de kullanmaya çalışın. Her meme için yaklaşık 15 dakika idealdir. Eğer çok iştahlı emiyorsa süreyi uzatabilirsiniz. İki göğsünüzü de emzirmeniz, hem süt kanallarındaki tıkanıklığı önler, hem de vücudunuzu süt üretimi için gerekli sinyali gönderir. Çalışan anneler de sık sık göğüslerini sağarak vücudunuzun süt üretimini destekleyebilir.
Anne Sütüne Olumlu Etkileri Olan Besinleri Mutlaka Tüketin
Emzirirken tüketeceğiniz her bir besin bebeğinizi de etkileceğinden, protein, kalsiyum, vitamin ve mineral açısından zengin ve sağlıklı besinler tüketmeye çalışın. Peynir, yoğurt, et, balık, yeşil sebzeler ve taze meyvelerin menünüzde yer almasına dikkat edin. Bu dönemde hatta hayatınızın bütün döneminde katkı maddesi içeren paketli yiyeceklerden uzak durun. Ama en başta bol bol su için.
*Emziren annelere özel beslenme önerileri için buraya tıklayabilirsiniz.
Zararlı Maddelerden Uzak Durun
Sigara veya alkol tükettiğinizde, içinde bulunan tüm zararlı bileşenler sütünüze, buradan da bebeğinize geçebilmektedir. Bu nedenle emzirme dönemindeyken asla ama asla alkol ve sigara içmemelisiniz. İlaç içerken de doktorunuza danışmalı, emzirdiğinizi belirtmelisiniz.
Bazı Yiyecekler Gaz Yapabilir
Gerek emzirirken bebeklerin hava yutması gerekse sütün ta kendisi bebeklerde gaz sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle annenin öğünlerinde gaz yapan yiyecekler bulunması, gaz sorununu direkt olarak etkileyebilmektedir. Bu besinlere örnek verecek olursak; lahana, brokoli, aşırı süt tüketimi, sindirilmesi zor olan fasulye ve mercimek gibi bakliyatlar… Eğer bu besinleri tükettiğiniz zaman bebeğinizde yoğun gaz oluşumu gözlemliyorsanız, dikkatli tüketmeye çalışmalısınız.
*Annenin tüketmesi halinde bebeğe gaz yapan yiyecekler için buraya tıklayabilirsiniz.
Bebeğinizi Uygun Pozisyonda Tutuyor musunuz?
Hem bebeğinizin doyması hem de sütünüzün boşalabilmesi için bebeğinizi doğru pozisyonda tutmanız çok önemli. Bebeğinizin vücudu size paralel ve düz bir şekilde durmalı. Kendinize yakın tutmalısınız ancak nefes almasına engel olacak kadar da eğilmemelisiniz. Ayrıca bebeğinizin kahverengi alanı tamamen kavradığına emin olmalısınız. Böylece hava yutarak gaz sancısı oluşmasını önleyebilir, daha verimli bir emzirme deneyimi yaşayabilirsiniz.
Alerjik Besinlere Dikkat!
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, yediğiniz çoğu şey anne sütü aracılığı ile bebeğe geçmektedir. Dolayısıyla bu dönemde alerjik besinlerden olabildiğinde uzak durmalısınız. Örneğin; yer fıstığı, kabuklu deniz mahsulleri ve kekiği bir süre öğünlerinize eklememeye dikkat etmelisiniz. Tüm bunlara ek olarak kafein içeren besinler veya içecekler, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de uykusuzluğa neden olabilir. Eğer bebeğinizin uyumamasından ve sürekli huzursuz olmasından şikâyet ediyorsanız, gün içinde tükettiğiniz çay, kahve miktarını gözden geçirmeye bakın deriz.
Egzersiz Sütünüzdeki Laktik Asidi Arttırır
Ağır egzersizler sonrasında emziren annelerin sütündeki laktik asit miktarı artar. Bu da sütünüzün tadını etkileyebilir ve bazı bebekler bu tattan hoşlanmayabilir. Bu nedenle emzirme ve egzersiz arasında ortalama 90 dakika olması, emzirmenin olumsuz etkilenmemesi için önemlidir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var