Kordon Dolanması Nedir?
Kordon dolanması, bebek ile eşi arasında bulunan bağın bebeğin boynuna bir ya da bir kaç defa dolanması olarak tanımlanır.
Kordon Dolanması Nedir?
Halk arasında kordon olarak tabir edilen (umblikal kord) bebekle bebeğin eşi (plesanta) arasında uzanan, anne adayının kanındaki oksijeni, besinleri plasentadan bebeğe taşıyan bağdır. Peki, Kordon dolanması nedir? Kordon dolanması ise, göbek bağın bebeğin boynuna dolanması olarak tanımlanır. Kordonun normal uzunluğu 55-75 cm. arasında olduğu, kordon boyunun normal boyundan uzun olduğu durumlarda bebeğin boynuna dolanma riskinin artığı ifade edilir. Uzmanlar tarafından 100 cm'den uzun kordonların bu açıdan riskli kabul edildiği belirtilir. Normal zamanında gerçekleşen doğumların yaklaşık olarak yüzde 30'unda kordon dolanması görüldüğü belirtilir. Kordon bebeğin boynuna daha çok 1 tur dolanır. Bazen 2-3 tur dolandığı hatta nadir durumlarda 5-6 tur dolandığının bile görüldüğü ifade edilir. Bebeğin boynuna kordonun dolanıp dolanmadığı gebelik kontrolleri sırasında yapılan ultrason (normal B-mod veya doppler inceleme) ile görülebilir. Kordon bazen bebeğin kollarına, göbek etrafına ve omuzlara da dolanabilmektedir ve nedeninse net olarak bilinmediği belirtilir.
Gebelik Ayları İlerledikçe Kordon Dolanma Sıklığı Artar
Ultrasonla yapılan incelemeler sonrasında gebelik aylarının ilerlemesiyle bebeğin boynuna kordon dolanma riskinin artığının görüldüğü belirtilir. Kordon dolanması kilitlendiği ya da kilitlenmediği olmak üzere 2 tipi bulunmaktadır. Kordon dolanmasını düzeltmek ya da önlemek için herhangi bir yöntemin olmadığı belirtilir.
Kordon Dolanması İhtimali Erkek ve İkiz Bebeklerde
Kordon dolanmasıyla ilgili yapılan araştırmalarda özellikte bebeğin eşinin (plasentası) rahim arka duvarında bulunan bebeklerin boynuna kordon dolanma ihtimalinin bebeğin eşinin önde olan bebeklere oranla daha yüksek görüldüğünü saptandığını gösterdiği belirtilir. Bir diğer araştırmaya göre de erkek bebeklerde ve tek yumurta ikizlerinde boyunda kordonu olan bebek doğuranlarının görülme oranı daha fazla olduğunun saptandığı belirtilmiştir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var