Bebeklerde Sıvı Kaybı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Sıvı Kaybı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
15 Ağustos 2024

Dehidrasyon tüm bireylerde görülebilse de bu durum en çok bebekleri ve küçük çocukları etkiler. Bu yazımızda bebeklerde susuzluk belirtileri ve konuyla ilgili diğer bilmeniz gerekenleri derledik.

Dehidrasyon, yani susuzluk, bir kişinin vücudunun düzgün çalışması için yeterli sıvı ve tuza sahip olmaması durumunda ortaya çıkar. Tüm bireylerde görülebilse de bu durum en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda meydana gelir. Zira bebeklerde şiddetli ishal ve kusma gibi rahatsızlıklar yaygındır. Bununla birlikte yetersiz sıvı alımı da bebeklerde susuzluğa yol açabilmektedir. Peki, bebeklerde sıvı kaybı olduğu nasıl anlaşılır? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde susuzluk belirtileri ve konuyla ilgili diğer bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklerde Sıvı Kaybı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin susuz kaldığında bunu muhtemelen ebeveynlerine söylemezler. Bu nedenle işaretleri takip etmek anne ve babanın sorumluluğundadır. İşte, bebeklerde susuzluk belirtileri

1. Daha Az İdrar Çıkışı

Bir insan susuz kaldığında daha az idrar çıkarır. Bebekler ve yürümeye başlayan çocuklarda da bezin eskiye kıyasla daha uzun süre kuru kalması susuzluğun habercisi olabilmektedir. Bebek 6 aydan küçükse ve 4 ila 6 saat arasında çok az veya hiç idrar yapmıyorsa susuzluktan şüphelenilebilir. Yürümeye başlayan çocuklarda ise 6 – 8 saat arasında çok az veya hiç idrar çıkışı olmuyorsa susuzluk akla gelebilir. Çıkan az miktardaki idrarın koyu ve yoğun olması ise bu şüpheyi artırır.

2. Enerji Kaybı

Sıvı kaybı bebeklerde ve küçük çocuklarda halsizlik, isteksizlik, uyuşukluk, konsantrasyon eksikliği, huzursuzluk veya solgunluk gibi semptomlara yol açabilir. Ayrıca çocuk oynamak ve aktif kalmak istemeyebilir, ağlamaya veya uyumaya meyilli olabilir.

3. Kuruluk

Dudak, dil ve ağız mukozasında kuruluk oluşması da bebeklerde dehidrasyon belirtileri arasında yer almaktadır. Aşırı susuz kalmış çocuklar susama mekanizmasını kaybedebilir ve hiç su içmek istemeyebilirler.

4. Çökük Gözler

Birkaç günlük susuzluktan sonra cilt kuruluğuyla birlikte göz altında koyu halkalar ortaya çıkabilir. Ayrıca gözler hafif çökük görünebilir.1 yaşından küçük bebeklerde ise fontanel (başın ön üst kısmındaki yumuşak nokta) içe çökük veya normalden daha düz görünebilir.

5. Nefes Almada Değişiklikler

Hızlı nefes alma veya zayıf ama hızlı nabız ciddi bir susuzluk olduğuna işaret ediyor olabilir. Bu durumda çocuk çevresinin daha az farkında olabilir veya hiç farkında olmayabilir. Dudakları ve ağzı çok kuru görünebilir. Böylesi bir tabloda acilen en yakın hastaneye başvurmak gerekir.

Bebeklerde Sıvı Kaybı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Sıvı Kaybı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde sıvı kaybının nedenine ve şiddetine göre farklı tedavi yaklaşımları olabilir. Eğer çocukta ciddi kuruluk, uyuşukluk, şiddetli kusma ve ishal varsa vakit kaybetmeden tıbbi destek alınması gerekir. Hafif susuzluk vakalarında ise sıvı alımını artırmak yeterli olabilir. Ancak her bebeğin susuzluk nedeni ve şiddeti farklı olabileceğinden, en iyi tedavi için çocuk doktoruna başvurmak gerekir.

Susuzluktan şüphelenildiğinde emzirilen bebekler daha sık emzirilebilir. Mamayla beslenen bebekler pakette yazan talimatlara uygun bir şekilde hazırlanmış mama alımına devam edebilir. Bebek ek gıdaya geçtiyse ve su tüketimine başladıysa sık sık ama az az su içirilebilir. Doktor öneriyorsa mama, anne sütü ve su içiminin yanı sıra oral rehidrasyon solüsyonu verilebilir. Bu solüsyonlar şiddetli kusma ve ishal sırasında kaybedilen sıvı ve tuzu geri kazanmaya yardımcı olabilir. 

Bebeklerde Susuzluk Nasıl Önlenir?

6 aydan küçük bebekler ihtiyaç duydukları sıvıyı anne sütü veya mamadan alırlar. Katı gıdaya başladıktan sonra ise sağlıklı kalmak için her gün belli bir miktarda su içmek gerekir. Özellikle yoğun fiziksel aktivite veya hastalık zamanlarında su miktarını biraz daha artırmak önemlidir. Bu noktada çorba ve komposto vb. gıdalardan ve içeceklerden sıvı alınsa da esas olarak bebeklere su içirmek gerekir. Bebeğinizin yaşına ve kilosuna göre günde ne kadar su içmesi gerektiğini aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bebekler ve Çocuklar Günde Ortalama Ne Kadar Su İçmeli?

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.