Bebeklere Çikolata Ne Zaman Verilir?

Bebeklere Çikolata Ne Zaman Verilir?
19 Ağustos 2024

Bebeklerin en az 2 yaşına kadar kafein ve ilave şeker içeren besinlerden uzak durması önerilmektedir.

Çikolatanın cazibesini birçok insan için inkâr etmek mümkün değil. İster bir bardak çikolatalı süt olsun, ister küçük bir kare bitter çikolata olsun hem yetişkinler hem de çocuklar için çikolata lezzetli bir atıştırmalıktır. Peki, bebeklere çikolata ne zaman verilir? Bebekler için çikolata zararlı mı? Uzmanlar, içerdiği kafein, şeker ve teobromin gibi maddeler nedeniyle bebeklerin 2 yaşından önce çikolata tüketmesini önermiyor. 2 yaşından sonra ise makul miktarlarda tadına bakabileceğini düşünüyorlar. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde çikolata tüketimi ve bebeklerde çikolata alerjisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklere Çikolata Ne Zaman Verilir?

Kafein, şeker ve teobromin içeriği nedeniyle uzmanlar, 2 yaşından küçük bebeklere çikolata yedirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bununla birlikte bebeklerin mide bağırsak sistemi de 2 yaşına kadar çikolatayı tolere edilebilecek olgunluğa erişemeyeceğinden, 24 aydan önce çikolata tüketmeleri önerilmiyor. Ancak bu durum, 2 yaşından sonra bebeğinize çikolata yedirmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Zira makul miktarlarda, trans yağ içermeyen sağlıklı alternatifler tüketildiğinde çikolatanın da vücut için bazı faydaları bulunuyor.

Bebekler İçin Çikolatanın Faydaları Neler?

Çikolata, sanılanın aksine az miktarda ve sağlıklı alternatifler tüketildiğinde vücut için çeşitli faydalara sahip olan bir atıştırmalıktır. İşte, bunlardan birkaçı…

1. Beyin Fonksiyonlarını Destekler

Çikolatada doğal olarak bulunan flavonoid adı verilen bileşikler, genel bilişsel yetenekleri geliştirmenin yanı sıra hafıza fonksiyonunu da artırmaya yardımcı olur.

2. Dolaşım Sistemi İçin Faydalıdır

Çikolatanın kalp ve damar performansını iyileştirdiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca çikolatada bulunan flavonoidlerin kan pıhtılarını önleyip kan dolaşımını iyileştirdiği biliniyor.

3. Hücre Hasarını Azaltmaya Yardımcı Olur

Çikolata, kulağa garip gelse de birçok sebze ve meyvede de bulunan antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar hücre hasarını önlemeye ve çeşitli hücre işlevlerinin verimliliğini artırmaya yardımcı olur.

4. Ruh Halini İyileştirebilir

Çikolata, kişilerde mutluluk hissi yarattığı bilinen endorfin adı verilen nörotransmitterlerin üretimini uyarır. İyi olma hali ve mutluluk hissine katkı sağladığı bilinen serotonin adlı başka bir bileşik de çikolatada doğal olarak bulunur.

5. Kötü Kolesterol Seviyelerini Düşürür

Bitter çikolata, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesinin düşürülmesine, HDL kolesterolün (iyi kolesterol) ise artırılmasına yardımcı olabilir. Bu durum bebekler için çok mühim olmasa da ileri yaştakiler için önemlidir.

Bebeklere Çikolata Ne Zaman Verilir?

Bebekler Ne Zaman Çikolatadan Uzak Durmalı?

Bebekler 2 yaşından sonra makul miktarlarda çikolata tüketebilirler. Ancak bazı durumlarda hiç çikolata yedirmemek gerekebilir. Bu durumlar arasında:

1. İrritable Bağırsak Sendromu

İrritable bağırsak sendromu (İBS) kronik karın şişkinliği, mide krampları ve bağırsak alışkanlıklarında ani değişikliklerle karakterize akut bir durumdur. Çikolata da irritable bağırsak sendromunu tetikleyebilen bir besin olduğundan, bu teşhisi alan bebeklere yedirilmemesi gerekir.

2. Gastroözofageal Reflü

Çikolata asidik bir yapıda olabilir ve reflüsü olan bebeklerin hastalığını tetikleyebilir. Bu nedenle reflü teşhisi alan bebeklere çikolata vermekten kaçınmak gerekir.

3. Uyumadan Önce

Çikolatanın içinde az miktarda bulunan kafein bile bebeklerin uyumasını güçleştirebilir. Bu yüzden uyumadan birkaç saat önce kesinlikle çikolata tüketilmesi önerilmemektedir.

Bebeklerde Çikolata Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Birçok gıda gibi çikolata da bebekler için alerjik olabilir. Zira çikolata, alerjik reaksiyona neden olabilen kakao bitkisinin çekirdeğinden yapılır. Bebeklerde çikolata alerjisinin belirtileri ise diğer gıda alerjileri ile benzerdir. Çikolata yedikten sonra gelişen kurdeşen, mide krampları, kusma, mide bulantısı, yüz şişmesi ve uyuşukluk gibi belirtiler, alerjiye işaret ediyor olabilir. Böylesi bir tabloda çocuk doktoruna danışmak önemlidir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Muzlu Bebek Pankeki: Bebekler İçin Muzlu Pankek Tarifi

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.