Balık Yağı Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Balık Yağı Bebeklere Ne Zaman Verilir?
28 Nisan 2020

Balık yağı takviyesi ile ilgili tüm merak ettikleriniz yazımızda!

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir?

Vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek, günlük yaşam kalitesini arttırmak ve hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi desteklemek adına sağlıklı ve dengeli beslenmek her yaş grubu için önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri, mineralleri, protein ve karbonhidratı alabilmek ise her besin grubunun dengeli bir şekilde tüketilmesiyle mümkün olur. İşte burada annelerin aklına ilk gelen şey ‘Bebeklere balık yağı ne zaman verilir?’ sorusu oluyor. Sizler için hazırladığımız makalede, bebekler için balık yağının faydaları, ne zaman verilmesi gerektiği ve balık yağı şurubu alırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Bebekler İçin Balık Yağı Neden Önemli?

Fiziksel ve zihinsel gelişim için en verimli yıllar olan 0 – 1 yaş arası, beslenmenin önemi daha da artar. Çünkü bu dönemde, aslında gelecek yılların temeli atılır. Haliyle birçok anne, bebeğinin beslenmesine özen gösterir, balık yağı gibi önemli takviyeleri ne zaman verebileceğini araştırır.

Uzmanlar, balık yağı yerine gerçek balığın tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu savunuyor. Ancak bebek balıktan hoşlanmıyor ve reddediyorsa, o zaman doktor tavsiyesi ile balık yağına başlanabileceği belirtiliyor. Çünkü balık yağının iltihap giderici, yenileyici, damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyici birçok hayati rolü bulunuyor. Bunun dışında özellikle zihin gelişimini destekliyor, motor ve görsel gelişimlerine yardımcı oluyor. Ek gıdaya başlamadan önceki dönemde ise annenin bol bol balık tüketmesi tavsiye ediliyor ki faydası süt yoluyla bebeğe geçebilsin.

Balık Yağı Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Bebekler İçin Balık Yağının Faydaları

Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitleri DHA ve EPA içerir. Özellikle beyin fonksiyonu için hayati önemi olan bu maddelerin faydalarını sıralayacak olursak;

  • Bebeklerin bilişsel, görsel ve motor gelişimlerine yardımcı olur.
  • Öğrenme kapasitelerinin artmasını destekler.
  • Nöronlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır.
  • Göz sağlığını korur.
  • Kemiklerin güçlenmesini ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunun dengede kalmasını sağlar.
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun önlenmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, mevsimsel hastalıklara yakalanmayı önler veya hafif geçirilmesini sağlar.
  • Cilt sağlığını korur, egzama gibi hastalıkların şikâyetlerinin daha hafif hissedilmesine yardımcı olur.
  • Yapılan araştırmalar, balık yağının otizm riskini düşürdüğünü ortaya koymaktadır.

Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir?

İnsan vücudu EPA ve DHA gibi yağ asitlerini üretemez. Dolayısıyla bu yağ asitlerinin dışarıdan alınması gerekir. Haftada 2 – 3 kere somon gibi yağlı ve soğuk su balığı tüketerek, vücudun ihtiyacı olan bu besin öğelerini yerine koyabiliriz. Bebeğiniz de ek gıdaya geçtikten sonra, balık yiyebileceği aya geldiğinde (genelde 8. ay) doktorunuzun onayı ile balık yedirmeye başlayabilirsiniz. Uygun pişirme yöntemiyle hazırlamanız gereken balığın, ağır metal içermeyen dip balık olmamasına dikkat etmelisiniz.

Balık Yağı Bebeklere Ne Zaman Verilir?
Ancak bazı bebekler tadı ve kokusu gereği balık yemeyi reddedebilir. Böylesi durumlarda ise balık yağından faydalanılması gerekir. Peki, bebeklere balık yağı kaçıncı ay verilebilir? Uzmanlar, alerji riskine karşı 1 yaşından önce balık yağı hapı veya şurup formlarının kullanılmasını önermiyor. 1 yaşından sonra ise doktorunuzun tavsiye edeceği marka ile balık yağı kullanımına başlanabileceği belirtiliyor. Düşük kilo problemi olan bebeklerde ise birkaç ay erken başlanabiliyor.

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Balık yağı hayvansal bir ürün olduğundan, elbette kalori içeriyor. Ancak doktorun önerdiği dozda günlük olarak almak direkt kilo artmasına sebep olmuyor. Eğer bebeğin vücudunda eksiklik varsa iştahını açabiliyor. Bu da dolaylı yoldan, çok az kilo almasına sebep olabiliyor. Bununla birlikte içeriği değiştirilmiş, şeker gibi katkı maddesi olan balık yağları da kilo alımını tetikleyebiliyor. Bu nedenle bebeğin takibini yapan doktorun önerdiği marka, önerdiği dozda kullanılmalıdır.

Balık Yağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Piyasada balina gibi büyük balıkların karaciğerinden çok ucuza mal edilen balık yağları bulunuyor. Bunlar sağlık açısından asla tavsiye edilmiyor. Bunun yerine somon, uskumru ve sardalya gibi soğuk deniz balıklarından elde edilmiş yağların kullanılması öneriliyor. Bu nedenle doktor tavsiyesine göre seçim yapılması gerekiyor.

Bununla birlikte bebeğiniz için kullanacağınız balık yağının şurup veya damla şeklinde olması gerekiyor. Böylece hem tüketimi hem de emilimi daha kolay hale geliyor.

Balık yağı üretilirken cıva ve kurşun gibi ağır metallerden arındırılmış olması da bir diğer dikkat etmeniz gereken noktayı oluşturuyor.

Balık Yağı Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Balık Yağı Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Balık yağı önerilen dozda kullanıldığında herhangi bir yan etkiye sebep olması beklenmez. Ancak doz aşımı durumlarında aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir;

  • Cilt döküntüsü,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Yüz, dudak, dilde şişme,
  • Ateş,
  • İshal gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora danışılması gerekir.

Eğer balık yağı alerjisi teşhis edilirse kullanımına ara verilmeli ve diğer alternatifler için doktorun önerileri alınmalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Rabia 1. Dördüncü. 2. Saatteki salisenin altmışta biri. 3. Tanzimat’tan sonra memurlukta bir rütbe.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.