Bebeklerde Nistagmus (Göz Titremesi) Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Nistagmus (Göz Titremesi) Nedenleri ve Tedavisi
10 Ekim 2024

Göz titremesi olarak da bilinen nistagmus, doğuştan olabilir veya sonradan gelişebilir.

Nistagmus, gözlerin istemsiz bir şekilde tekrarlayan ve öngörülemeyen hareketler sergilediği bir göz hastalığıdır. Bu hastalıkta gözler hızlı bir şekilde yatay, dikey veya dairesel şekilde hareket eder. Her 5.000 canlı doğumdan birinde görülen nistagmus, halk arasında göz titremesi veya göz seğirmesi olarak da bilinir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde nistagmus nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Nistagmus Nedir?

Nistagmus, gözlerin öngörülemeyen ve tekrarlayan hareketler sergilediği bir göz rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta gözler seri bir şekilde dikey, yatay veya dairesel olarak hareket eder. Her 5.000 canlı doğumdan birini etkileyen nistagmus, bebeklerde genellikle altıncı hafta ila 6. ay arasında fark edilir. Çeşitli tıbbi durumlardan kaynaklanabilir ve birçok bebekte görme bozukluğu ile ilişkilendirilir.

Bebeklerde Nistagmus Çeşitleri

Bebeklerde görülen nistagmus, infantil nistagmus olarak da adlandırılır ve aşağıdaki iki tipte sınıflandırılır.

1. Doğuştan Nistagmus

Doğuştan nistagmus doğumda mevcuttur ve genellikle ilk 6 ayda fark edilir. Bu tipi de kendi içinde ikiye ayrılır.

Doğuştan Duyusal Nistagmus: Doğuştan duyusal nistagmusu olan bebeklerin anormal görme yetenekleri vardır. Yaygın nedenleri arasında refraktif hatalar, doğuştan katarakt, optik sinir ve retina sorunları bulunmaktadır.

Doğuştan Motor Nistagmus: Daha yaygın görülen türdür. Bu bebeklerin görme yetenekleri normal olabilir ve altta yatan ciddi bir durum olmayabilir.

2. Edinilmiş İnfantil Nistagmus

Edinilmiş infantil nistagmus, 6. aydan sonra herhangi bir zamanda gelişir. Beyin anormallikleri, göz ve baş travmaları veya belirli ilaçlara verilen tepkiler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. MRI taraması gibi görüntüleme yöntemleri, bebeklerde edinilmiş nistagmusun altında yatan nedeni belirlemeye yardımcı olabilir.

Bebeklerde Nistagmus Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde nistagmusun en önemli belirtisi hızlı, sarsıntılı ve istemsiz göz hareketleridir. Bu göz hareketlerinin yoğunluğu ve sıklığı her bebekte farklılık gösterebilir. Bir veya iki gözde birden meydana gelebilen göz titremesi, genellikle bebek uyurken fark edilmez. Bebeklerde göz titremesinin diğer önemli belirtileri ise şu şekildedir:

  • Fotosensitivite (Işığa duyarlılık)
  • Nesneleri takip etmek için gözleri kullanmada zorluk
  • Başın eğik pozisyonda tutulması
  • Bunlara ek olarak daha büyük çocuklarda bulanık görme, gece görüş  sorunları, baş dönmesi ve denge sorunları olabilir.

Bebeklerde Nistagmus (Göz Titremesi) Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Nistagmus Neden Olur?

Doğuştan gelen nörolojik sorunlar bebeklerde göz titremesi olarak bilinen nistagmusun en yaygın nedenidir. Bazı bebeklerde doğumdan sonra da nörolojik sorunlar gelişerek nistagmusa zemin hazırlayabilir. Bebeklerde nistagmusun diğer olası nedenleri şu şekildedir:

  • Doğuştan katarakt
  • Albinizm
  • Merkezi sinir sistemi hastalıkları
  • Göz hareketi kontrolünün gelişimiyle ilgili sorunlar
  • Yüksek miyop veya astigmatizma gibi refraktif hatalar
  • İç kulak iltihabı
  • Anti nöbet ilaçları gibi bazı ilaçlar
  • Denge ve vestibüler bozukluklar
  • Multipl skleroz
  • Felç
  • Travma
  • B1 veya B12 vitamini eksikliği
  • Beyin tümörleri

Bebeklerde Nistagmus Tedavisi

Gelişimsel sorunlar nedeniyle doğuştan gelen nistagmusun geçmesi mümkün olmayabilir. Ancak tedavi edilebilir koşullar nedeniyle gelişmiş nistagmus, altta yatan neden tedavi edildikten sonra ortadan kalkabilir. Örneğin belli ilaçlara maruz kalma nedeniyle gelişen göz titremesi, bileşik vücuttan temizlendiğinde kendiliğinden geçebilir. Doktor, yapacağı muayene sonrası mevcut duruma göre aşağıdaki tedavilerden birini önerebilir.

Altta Yatan Nedene Yönelik Tedavi: Yukarıda bahsettiğimiz gibi, nistagmusa neden olabilecek faktörlere yönelik tedaviler uygulanabilir.

Farmakolojik Tedaviler: Çeşitli ilaçlar ile görme keskinliği artırılabilir ve nistagmusun sıklığının azaltılması sağlanabilir.

Cerrahi Tedaviler: Anormal baş duruşunu düzeltmek ve nistagmus sıklığını azaltmak için cerrahi tedavilere başvurulabilir. Tenotomi, esktraoküler kası rezeksiyonu veya bu ameliyatların kombinasyonu önerilebilir.

Görme Rehabilitasyonu: Görme bozukluklarıyla doğan bebekler için önerilebilir. Rehabilitasyon eğitimi sırasında çocuklara elektronik ve optik büyütme cihazlarının kullanımı da öğretilir.

Gözlükler ve Kontakt Lensler: Refraktif kusurları olan bebeklere bu kusurları düzeltmek için gözlük veya lens önerilebilir. Bu tedaviler bebeklerde nistagmusu düzeltmez ancak anlık olarak görüşü iyileştirir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler Gözlerini Neden Ovuşturur?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Saadet Mutluluk, bahtiyarlık.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.